Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 21/2

Στη σύνοδο κορυφής του ΕΙΤ ανακοινώνονται οι νικητές και οι νικήτριες των βραβείων του ΕΙΤ και οι δέκα φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών 2024

Χθες, στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) ανακοινώθηκαν οι νικητές και οι νικήτριες των φετινών βραβείων του ΕΙΤ, καθώς και οι δέκα φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών. Τα βραβεία του ΕΙΤ απονέμονται στις πλέον ελπιδοφόρες και πρωτοποριακές καινοτομίες της Ευρώπης σε τέσσερις κατηγορίες. Νικητής του βραβείου Changemaker είναι ο κ. Mohamed Elamir, συνιδρυτής της εταιρείας Woamy (Φινλανδία), η οποία ειδικεύεται στους βιοαφρούς από κυτταρίνη, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική αντί των πλαστικών αφρών. Το βραβείο Innovation Team απονέμεται στην Altris (Σουηδία), μια ομάδα που ειδικεύεται στους συσσωρευτές ιόντων νατρίου. Το βραβείο Venture απονέμεται στην Enline (Πορτογαλία), μια τεχνολογία ψηφιακού δίδυμου χωρίς αισθητήρες που παρέχει προβλέψεις και προληπτική παρακολούθηση της βλάστησης και των κατολισθήσεων. Το βραβείο του κοινού απονέμεται στο έργο HiQ-CARB, το οποίο παράγει βιώσιμα και αποδοτικά ως προς τη χρήση των πόρων νανοϋλικά για μπαταρίες υψηλών επιδόσεων. Τα βραβεία του ΕΙΤ αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του ΕΙΤ στη στήριξη των φορέων καινοτομίας σε κάθε στάδιο της πορείας τους, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πρόσθετες δεξιότητες και σε επιχορηγήσεις και βοηθώντας τους να βρουν εταίρους και να αξιοποιήσουν εμπορικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και στηρίζοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών θα απονεμηθεί από το ΕΙΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας  (ΕΣΚ) στις 18 Μαρτίου 2024, κατά την έναρξη της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας. Το ΕΙΤ και το ΕΣΚ δίνουν ορατότητα σε όλο και περισσότερες υποψήφιες, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες σε περισσότερες καινοτόμες γυναίκες και αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες και τα κορίτσια. 


Ο Αντιπρόεδρος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Τα βραβεία του ΕΙΤ τιμούν τους καλύτερους και τις καλύτερες επιχειρηματίες και φορείς καινοτομίας στο πλαίσιο του δυναμικού οικοσυστήματος του ΕΙΤ. Το πρωτοποριακό έργο τους συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων στις πλέον πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές και τις νικήτριες αλλά και σε όλες και όλους τους υποψηφίους. Καθώς τιμούμε τα επιτεύγματά τους, ας αναγνωρίσουμε τον καίριο ρόλο του ΕΙΤ για την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Ανοίγει τον δρόμο για ένα λαμπρότερο μέλλον και για τη δημιουργία πιο ευημερουσών οικονομιών και πιο συνεκτικών κοινωνιών. Τα συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές και στις εξαιρετικές φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών.»

Η κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, προσέθεσε: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νικητές και τις νικήτριες των φετινών βραβείων του ΕΙΤ και στις φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών! Αποτελείτε ένα φωτεινό παράδειγμα του ταλέντου και της αποφασιστικότητας που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να κάνουμε την καινοτομία πράξη. Η συμβολή σας στην επίλυση πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους και για όλες.»

Το ΕΙΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας της ΕΕ και αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη». Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία του ΕΙΤ και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών είναι διαθέσιμες εδώ και εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Flore Boutier – Τηλ.: +32 2 296 60 43)

Η τελευταία αξιολόγηση της ΕΕ σχετικά με την κυβερνοασφάλεια των υποδομών επικοινωνιών περιλαμβάνει συστάσεις για τον μετριασμό των κινδύνων

Σήμερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την υποστήριξη της Επιτροπής και του ENISA, του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, παρουσίασαν μια έκθεση για την κυβερνοασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών και των δικτύων επικοινωνιών της ΕΕ. Η έκθεση εντοπίζει απειλές για τα δίκτυα και τις υποδομές επικοινωνιών, οι οποίες εκμεταλλεύονται τρωτά σημεία και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών συνδεσιμότητας. Μεταξύ των απειλών που εντοπίστηκαν από την έκθεση περιλαμβάνονται τα λογισμικά διαγραφής, τα οποία μπορούν να διαγράφουν ή να αλλοιώνουν δεδομένα σε στοχευμένα συστήματα, επιθέσεις λυτρισμικού, επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και φυσικές επιθέσεις.

Με βάση τα πορίσματα αυτά, η έκθεση περιλαμβάνει δέκα σενάρια στρατηγικού κινδύνου, όπως, μεταξύ άλλων, επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού για την απόκτηση πρόσβασης στις υποδομές των φορέων εκμετάλλευσης ή συντονισμένες επιθέσεις υλικής δολιοφθοράς σε ψηφιακές υποδομές. Τα σενάρια αυτά προστίθενται στα σενάρια κινδύνου που έχουν ήδη προσδιοριστεί στη συντονισμένη σε επίπεδο ΕΕ εκτίμηση κινδύνου για την ασφάλεια των δικτύων 5G.

Δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, η έκθεση περιλαμβάνει στρατηγικές και τεχνικές συστάσεις για τα κράτη μέλη, την Επιτροπή και τον ENISA, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν. Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν κυβερνοασκήσεις, προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων για υποδομές ζωτικής σημασίας, αξιολόγηση της κρισιμότητας, της ανθεκτικότητας και της επάρκειας των βασικών διαδικτυακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των υποβρύχιων καλωδίων, και ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με φυσικές επιθέσεις σε ψηφιακές υποδομές.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της κοινής πρόσκλησης της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Τηλεπικοινωνιών που διοργανώθηκε στο Nevers της Γαλλίας στις 9 Μαρτίου 2022. Η έκθεση συμβάλλει επίσης στις εργασίες που γίνονται στο πλαίσιο του «Πυλώνα ΙΙΙ — Ασφαλείς και ανθεκτικές ψηφιακές υποδομές για την Ευρώπη» της Λευκής Βίβλου που εγκρίθηκε σήμερα με τίτλο «Πώς να καλύψουμε τις ανάγκες της Ευρώπης σε ψηφιακές υποδομές;».

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην έκθεση.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 2 295 86 15· Roberta Verbanac — Τηλ.: + 32 2 298 24 98)

Η ΕΕ κερδίζει προσφυγή συμμόρφωσης κατά των ΗΠΑ σε διαφορά για τις ώριμες ελιές στο πλαίσιο του ΠΟΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ΕΕ ορθώς προσέφυγε κατά των ΗΠΑ επειδή δεν συμμορφώθηκαν με απόφαση σχετικά με τις ώριμες ελιές από την Ισπανία. Η σημερινή έκθεση της ειδικής ομάδας του ΠΟΕ δικαιώνει και πάλι πλήρως την ΕΕ. Επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν υλοποίησαν τις συστάσεις της αρχικής ειδικής ομάδας, και συγκεκριμένα το πόρισμα ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ, βάσει της οποίας επιβλήθηκαν δασμοί κατά των επιδοτήσεων στις ισπανικές ώριμες ελιές, είναι ασυμβίβαστη με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Το 2017, πριν από την επιβολή των δασμών, η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ώριμων ελιών στις ΗΠΑ, ενώ η αξία των εν λόγω εισαγωγών ανερχόταν σε 67 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και αντιπροσώπευε το 76 % των εισαγωγών ώριμων ελιών των ΗΠΑ. Το 2022 οι εξαγωγές της Ισπανίας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε μόλις 20 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, καλύπτοντας μόνο το 26 % των αμερικανικών εισαγωγών.

Μετά το αποτέλεσμα της σημερινής έκθεσης, αμφότερα τα μέρη μπορούν πλέον να ζητήσουν την έγκριση της έκθεσης της ειδικής ομάδας για την εξέταση της συμμόρφωσης από το όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ το νωρίτερο κατά τη συνεδρίαση του οργάνου επίλυσης διαφορών που πραγματοποιείται τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης συμμόρφωσης. Εάν εγκριθεί, η έκθεση θα καταστεί δεσμευτική μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης και την άρση των δασμών.

Ιστορικό

Την 1η Αυγούστου 2018 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε στις εισαγωγές ώριμων ελιών από την Ισπανία δασμούς κατά των επιδοτήσεων και δασμούς αντιντάμπινγκ συνολικού ύψους μεταξύ 30 % και 44 %, ανάλογα με την οικεία εταιρεία. Η ΕΕ έκρινε ότι τα μέτρα των ΗΠΑ δεν ήταν δικαιολογημένα και τα προσέβαλε στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 ειδική ομάδα του ΠΟΕ αποφάνθηκε υπέρ της ΕΕ, διαπιστώνοντας ότι οι δασμοί κατά των επιδοτήσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ παραβίαζαν τους κανόνες του ΠΟΕ.

Στις 14 Ιουλίου 2023 η ΕΕ κοινοποίησε στις ΗΠΑ και στον ΠΟΕ αίτημα για σύσταση ειδικής ομάδας για την εξέταση της συμμόρφωσης, με σκοπό αυτή να αποφανθεί σχετικά με τα μέτρα που είχε λάβει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για την υλοποίηση ενός από τα τρία πορίσματα της αρχικής ειδικής ομάδας, και συγκεκριμένα την ασυνέπεια, με τους κανόνες του ΠΟΕ, της νομοθεσίας των ΗΠΑ για τη μετακύλιση του οφέλους που αποκομίζουν οι παραγωγοί σε μεταποιητές γεωργικών προϊόντων (άρθρο 771Β του δασμολογικού νόμου των ΗΠΑ του 1930).

Η έκθεση της ειδικής ομάδας του ΠΟΕ για την εξέταση της συμμόρφωσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, επιβεβαιώνει τη θέση της ΕΕ. Η ειδική ομάδα για την εξέταση της συμμόρφωσης επιβεβαίωσε ουσιαστικά την ανάλυση στην έκθεση της αρχικής ειδικής ομάδας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω νομοθεσία των ΗΠΑ (άρθρο 771B του δασμολογικού νόμου των ΗΠΑ του 1930) παραμένει ασύμβατη με τους κανόνες του ΠΟΕ, διότι προϋποθέτει την αυτόματη και πλήρη μετακύλιση των επιδοτήσεων από τον παραγωγό στον μεταποιητή γεωργικών προϊόντων (το λεγόμενο όφελος μετακύλισης). Επιπλέον, η ειδική ομάδα έκρινε ότι η ασυμβατότητα αυτή καταδεικνύει ότι η εφαρμογή του εν λόγω νόμου των ΗΠΑ από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ παραβιάζει επίσης τους ίδιους κανόνες του ΠΟΕ.


Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου

Οι ΗΠΑ δεν έχουν υλοποιήσει πλήρως τις συστάσεις της αρχικής ειδικής ομάδας, κατά παράβαση των κανόνων του ΠΟΕ. Εν τω μεταξύ, οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση, με τις ισπανικές εισαγωγές να κινδυνεύουν να οδηγηθούν εκτός αγοράς των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, καλούμε τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν ταχέως και να παράσχουν ανακούφιση στον τομέα ισπανικών ελιών, ο οποίος πλήττεται παράνομα από τους δασμούς των ΗΠΑ κατά των επιδοτήσεων από το 2018.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof GILL τηλ: +32 2 296 59 66 Olof.GILL@ec.europa.eu

Sophie DIRVEN τηλ: +32 2 296 72 28 sophie.dirven@ec.europa.eu)

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντλεί με επιτυχία 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοπρακτικής συναλλαγής του 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησε με επιτυχία 7 δισ. ευρώ σε έκδοση ομολόγων της ΕΕ στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοπρακτικής συναλλαγής του 2024

Η συναλλαγή συνίστατο στην έκδοση ενός νέου ομολόγου της ΕΕ, μιας δόσης και ύψους 7 δισ. ευρώ, με λήξη στις 4 Δεκεμβρίου 2034. Το 10ετές ομόλογο εκδόθηκε με επιτόκιο 3,028% που ισοδυναμεί με τιμή 99,754. Οι ληφθείσες προσφορές ανήλθαν στα 67 δισ. ευρώ, δηλαδή το ομόλογο υπερκαλύφθηκε πάνω από 9 φορές.

Τα έσοδα από τη συναλλαγή αυτή θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων δράσης της ΕΕ. 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η Επιτροπή έχει πλέον συγκεντρώσει περίπου 24 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος χρηματοδότησης για το εν λόγω διάστημα έχει οριστεί στα 75 δισ. ευρώ. Μια επισκόπηση των μέχρι σήμερα εκτελεσθεισών συναλλαγών είναι διαθέσιμη εδώ. Στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ περιλαμβάνεται επίσης μια λεπτομερής επισκόπηση των δραστηριοτήτων της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η επόμενη συναλλαγή, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα έκδοσης της ΕΕ, είναι η δημοπρασία βραχυπρόθεσμων χρεογράφων της ΕΕ στις 21 Φεβρουαρίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτείται από τις Συνθήκες της ΕΕ να δανείζεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαθέτει εδραιωμένη φήμη στις αγορές χρεογράφων, χάρη σε εκδόσεις ομολόγων, τις οποίες πραγματοποίησε την τελευταία 40ετία. Όλες οι εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ. Ο δανεισμός της ΕΕ είναι εγγυημένος από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ συνιστούν ανεπιφύλακτη νομική υποχρέωση όλων των κρατών μελών βάσει των Συνθηκών.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill — Τηλ.: +32 2 296 59 66· Veronica Favalli — Τηλ.: +32 2 298 72 69)

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA43A2.26C1A9C0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *