Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 20/5

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με δύο κανονισμούς που καταργούν τους δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ και δίνουν προτιμησιακή πρόσβαση στην αγορά σε ορισμένα γεωργικά και θαλασσινά προϊόντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στην κοινή δήλωση ΕΕ–ΗΠΑ της 21ης Αυγούστου 2025. Τα τελικά κείμενα που συμφωνήθηκαν θα υποβληθούν τώρα για επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε να τεθούν γρήγορα σε ισχύ.

Η σημερινή συμφωνία εγγυάται την επίτευξη των βασικών στόχων της κοινής δήλωσης ΕΕ–ΗΠΑ —τη διατήρηση σταθερού, δίκαιου, προβλέψιμου και αμοιβαία επωφελούς διατλαντικού εμπορίου και διατλαντικών επενδύσεων— και ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του διατλαντικού εμπορίου, διερευνώντας περαιτέρω τομείς για μείωση των δασμών στις εξαγωγές της ΕΕ.

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Διοργανικών Σχέσεων και Διαφάνειας, δήλωσε σχετικά: «Συλλογική προσπάθεια. Ισχυρό αποτέλεσμα. Ουσιαστική δουλειά. Μετά από πάνω από πέντε ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων, χαιρετίζω την επιτυχή έκβαση του τριμερούς διαλόγου, η οποία συνάδει πλήρως με την κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ. Η ΕΕ έχει αποδείξει ότι είμαστε αξιόπιστος εμπορικός εταίρος, ενώ παράλληλα υπερασπιζόμαστε σθεναρά τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών ενδιαφερόμενων μερών. Μόλις εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα ενισχύσει τη σταθερότητα στο διατλαντικό εμπόριο και θα ανοίξει ακόμα περισσότερο την πόρτα για εποικοδομητική συνεργασία. Αυτό πιστεύω ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον και ότι αντικατοπτρίζει την κοινή μας φιλοδοξία.»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δελτίο Τύπου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill — Τηλ.: +32 2 296 59 66, Marta Perez-Cejuela Romero — Τηλ.: +32 2 296 37 70)

Ο Επίτροπος Καδής στην Κύπρο για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2026

Από τις 20 έως τις 23 Μαΐου 2026, ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, θα βρίσκεται στην Κύπρο για συναντήσεις με τη θαλάσσια κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στις 20 Μαΐου, ο Επίτροπος θα παραστεί στο συμπόσιο Oceana στη Λεμεσό.

Στις 21 Μαΐου, ο Επίτροπος Καδής θα κηρύξει επίσημα την έναρξη της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα, μαζί με την Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, και τον Δήμαρχο Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη.  Από το 2008, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα, η οποία συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, και καινοτόμα έργα που δραστηριοποιούνται στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, από ολόκληρη την Ευρώπη. Η εκδήλωση συμπίπτει με την επίσημη Ημέρα της Ευρώπης για τη Θάλασσα, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου.

Φέτος, οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην πρόοδο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού συμφώνου για τους ωκεανούς, αλλά και στο μέλλον της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, τη νέα πρωτοβουλία OceanEye, καθώς και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Κατά την επίσκεψή του, ο Επίτροπος Καδής θα συμμετάσχει στην εκδήλωση «Η ΕΕ συναντά τη Λεμεσό — Προς μια πιο βιώσιμη γαλάζια οικονομία», την οποία διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Λεμεσού υπό την αιγίδα της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, ο Επίτροπος θα έχει επαφές με τοπικούς εκπροσώπους του τομέα της γαλάζιας οικονομίας. Επίσης, θα απευθύνει ομιλία στη γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Υδατοκαλλιεργητών (FEAP).

Τέλος, στις 23 Μαΐου, ο Επίτροπος και ο Δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης θα εγκαινιάσουν το EUBeachCleanUp για το 2026. Το EUBeachCleanUp —μια πρωτοβουλία της ΕΕ και του ΟΗΕ, σε συνεργασία με τα Στρουμφάκια— αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση και τον αντίκτυπό της στους θαλάσσιους οικοτόπους. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει με μια δράση καθαρισμού των ακτών, από τις 10:00 έως τη 13:00, στην πόλη της Λεμεσού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ πρωτοβουλίες (EU4Ocean και EU4Algae), ο Δήμος Λεμεσού, και η πρωτοβουλία βιώσιμου τουρισμού της Κύπρου (Cyprus Sustainable Tourism Initiative), θα προσφέρουν σε όσους και όσες συμμετέχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα τη διατήρηση των ωκεανών και των θαλάσσιων οικοτόπων.

09:00 – 09:10     entry doorstep statement to the Press Commissioner Kadis and Deputy Minister Hadjimanoli

09:15 – 09:45     Opening Speech at European Maritime Day

09:45 – 11:00     Opening Remarks at Panel: How can the future MFF support the Ocean Pact’s implementation?

11:00 – 11:30     Expo visit

12:00 – Press Point –

(For more information – Athanasios Athanasiou +35799363753 European Commission Representation Cyprus)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΥΠΟ Σάββατο, 23 Μαΐου 2026 9:30  – 13:00 Προκυμαία Μώλου, Λεμεσός

Το EUBeachCleanup 2026 ξεκινά από τη Λεμεσό με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Καδή και τον Δήμαρχο Λεμεσού Αρμεύτη

Η εκστρατεία #EUBeachCleanup για το 2026 θα ξεκινήσει επίσημα το Σάββατο 23 Μαΐου στη Λεμεσό, ως παράλληλη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας 2026, σε συνδιοργάνωση από τον Δήμο Λεμεσού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε δράσεις καθαρισμού κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του Μώλου και των κοντινών παραλιακών περιοχών από τις 9:30 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

PRESS POINT

10:00 επίσημη έναρξη του καθαρισμού με τον Κώστα Καδή, Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών και τον Γιάννη Αρμεύτη, Δήμαρχο Λεμεσού – προκυμαία Μώλου & δηλώσεις προς τον Τύπο.

Ο Κώστας Καδής, Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών και ο Γιάννης Αρμεύτης, Δήμαρχος Λεμεσού, θα συμμετάσχουν στη δράση καθαρισμού και θα απευθύνουν χαιρετισμό στις 10:00 στην προκυμαία του Μώλου.

Η εκδήλωση θα συνδυάσει δραστηριότητες καθαρισμού με μια «έκθεση για τους ωκεανούς» αφιερωμένη στον ωκεανογραφικό γραμματισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση. Εκπαιδευτικά περίπτερα και δραστηριότητες θα φιλοξενήσουν, μεταξύ άλλων:

  • ο Δήμος Λεμεσού,
  • πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όπως το EU4Algae και το EU4Ocean σε συνεργασία με το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI),
  • η Κυπριακή Πρωτοβουλία για τον Αειφόρο Τουρισμό (CSTI).

Η εκδήλωση έχει ως στόχο τη συμμετοχή των κοινοτήτων και των οικογενειών του τόπου και την προώθηση της συλλογικής δράσης για έναν πιο υγιή ωκεανό και όμορφες ακτές.

EUBEACHCLEANUP

Από το 2019, το #EUBeachCleanup είναι μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης στους ωκεανούς και στους θαλάσσιους οικοτόπους. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τα Στρουμφάκια.

Η δράση αυτή έχει σημασία γιατί:

  • Το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από την ξηρά και το 85% αυτών των αποβλήτων είναι πλαστικά — ένα υλικό που μπορεί να χρειαστεί έως και 500 χρόνια για να αποσυντεθεί. Αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία, καθώς εισέρχεται στην αλυσίδα τροφίμων.
  •  
  • Μόνο στις ευρωπαϊκές θάλασσες, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προστίθενται 626 εκατομμύρια τεμάχια επιπλεόντων αποβλήτων, συνολικού βάρους άνω των 3.300 τόνων. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τα επίπεδα αποβλήτων είναι από τα υψηλότερα.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ

Ημερομηνία: Σάββατο, 23 Μαΐου 2026
Ώρα: από τις 9:30 π.μ. έως τη 1 μ.μ.
Τόπος: Προκυμαία Μώλου, Λεμεσός

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με δύο κανονισμούς για την κατάργηση των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ και την παροχή προτιμησιακής πρόσβασης στην αγορά για ορισμένα γεωργικά και θαλασσινά προϊόντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ της 21ης Αυγούστου 2025. Τα συμφωνηθέντα τελικά κείμενα θα υποβληθούν τώρα προς επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία έναρξη ισχύος τους.

Η απελευθερωμένη πρόσβαση στην αγορά που παρέχεται στις εξαγωγές των ΗΠΑ από τους κανονισμούς θα διασφαλίσει ότι τα αγαθά που χρειάζονται η βιομηχανία και οι καταναλωτές της ΕΕ είναι φθηνότερα και ευκολότερα διαθέσιμα, χωρίς να διακυβεύονται οι ευαισθησίες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, οι κανονισμοί παρέχουν στη βιομηχανία της ΕΕ ισχυρές εγγυήσεις έναντι πιθανών διαταραχών του εμπορίου μέσω ρήτρας διασφάλισης. Η τακτική παρακολούθηση των εμπορικών ροών θα επιτρέψει την ανάληψη ταχείας δράσης σε περίπτωση ζημιογόνου ή δυνητικά ζημιογόνου αύξησης των εξαγωγών από τις ΗΠΑ.

Οι κανονισμοί παρέχουν επίσης στην ΕΕ τα απαραίτητα εργαλεία για την επιβολή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ. Σε ειδικά καθορισμένες περιπτώσεις, οι κανονισμοί θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιδράσει αναστέλλοντας εν όλω ή εν μέρει τις δασμολογικές παραχωρήσεις της.

Η σημερινή συμφωνία διασφαλίζει την επίτευξη των βασικών στόχων της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ —διατήρηση σταθερού, δίκαιου, προβλέψιμου και αμοιβαία επωφελούς διατλαντικού εμπορίου και επενδύσεων— και ανοίγει τον δρόμο για την τόνωση του διατλαντικού εμπορίου με τη διερεύνηση περαιτέρω τομέων για τη μείωση των δασμών για τις εξαγωγές της ΕΕ.

Επόμενα βήματα

Τα συμφωνηθέντα κείμενα του κανονισμού θα τεθούν τώρα σε επίσημη διαδικασία έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία έναρξη ισχύος τους.

Μόλις εγκριθεί, η απελευθερωμένη πρόσβαση στην αγορά θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του 2029, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

Ιστορικό

Η διατλαντική εταιρική σχέση είναι η σημαντικότερη διμερής εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο. Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ-ΗΠΑ διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας τα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2025, με 911 δισ. ευρώ εμπορίου αγαθών και 865 δισ. ευρώ εμπορίου υπηρεσιών. Πάνω από 4,9 δισ. ευρώ αγαθών και υπηρεσιών διασχίζουν τον Ατλαντικό καθημερινά. Αυτή η βαθιά και ολοκληρωμένη εταιρική σχέση υποστηρίζεται από αμοιβαίες επενδύσεις. Το 2024, το συνολικό απόθεμα των επενδύσεων των επιχειρήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ στις αγορές της άλλης πλευράς υπερέβη τα 4,8 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τραμπ συμφώνησαν επί των βασικών παραμέτρων της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2025, όπως αποτυπώθηκαν αργότερα στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ της 21ης Αυγούστου 2025, η οποία αποτελεί τη βάση για περαιτέρω εμπορική και οικονομική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ανώτατο δασμολογικό όριο 15 % για τις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, και να προβλέψουν εξαιρέσεις από πρόσθετους δασμούς για ορισμένες σημαντικές ομάδες προϊόντων, όπως οι μη διαθέσιμοι φυσικοί πόροι, τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματα και τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να καταργήσει τους δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα και να βελτιώσει την πρόσβαση στην αγορά για ορισμένα μη ευαίσθητα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Οι εταίροι συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την περαιτέρω μείωση των δασμών σε περισσότερα προϊόντα, την αντιμετώπιση των μη δασμολογικών φραγμών και τη συνεργασία για την οικονομική ασφάλεια, τα κρίσιμα ορυκτά, καθώς και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Κοινή δήλωση σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο ΕΕ-ΗΠΑ

Λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *