Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 19/12

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεσμεύει χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 18,1 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να διαθέσει στην Ουκρανία δάνειο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) ύψους 18,1 δισ. ευρώ. Το δάνειο θα εκταμιευθεί σε δόσεις κατά τη διάρκεια του 2025, ενώ η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί στην Ουκρανία στις αρχές Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη δανειοδοτική πρωτοβουλία της G7 με τίτλο «Δάνεια επιτάχυνσης έκτακτων εσόδων για την Ουκρανία» (ERA), η οποία θα χορηγήσει, συλλογικά, δάνεια ύψους 45 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών και στρατιωτικών αναγκών, καθώς και των αναγκών ανασυγκρότησης της Ουκρανίας. Η εν λόγω πρωτοβουλία βασίζεται στον μηχανισμό δανειακής συνεργασίας για την Ουκρανία, ο οποίος λαμβάνει έκτακτα έσοδα από τη δέσμευση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και άλλες εθελοντικές συνεισφορές από κράτη μέλη ή τρίτες χώρες. Τα κονδύλια αυτά θα εκταμιευθούν στην Ουκρανία για την αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων των επιλέξιμων διμερών δανείων που χορηγούνται από χρηματοδότες στο πλαίσιο της δανειακής πρωτοβουλίας ERA της G7, καθώς και για την αποπληρωμή των δανείων στο πλαίσιο της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αφού η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία πληροί όλες τις συμφωνηθείσες πολιτικές προϋποθέσεις για την εκταμίευση του εν λόγω ποσού. Οι εν λόγω πολιτικές προϋποθέσεις αποτελούν επίσης βήματα προς την υλοποίηση των βασικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για την Ουκρανία. Καλύπτουν τη μακροοικονομική σταθερότητα, τη μεταρρύθμιση των δημόσιων επιχειρήσεων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την ενέργεια, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι πολιτικές προϋποθέσεις περιλαμβάνουν επίσης δέσμευση για την προώθηση της συνεργασίας με την ΕΕ για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας / Εφαρμογής και Απλούστευσης κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής να διαθέσει 18,1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η μακροπρόθεσμη δέσμευση της ΕΕ στον αγώνα για την ελευθερία της Ουκρανίας είναι αταλάντευτη. Η χρηματοδότηση αυτή θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις επείγουσες δημοσιονομικές ανάγκες της, οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω της ρωσικής επίθεσης. Αποτελεί τη συνεισφορά της ΕΕ στη δανειοδοτική πρωτοβουλία της G7 για την επιτάχυνση των έκτακτων εσόδων, η οποία θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για την επανόρθωση της καταστροφής που προκλήθηκε από τον βάναυσο πόλεμο του Κρεμλίνου.»

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Francisca Marcal Santos- Τηλ.: + 32 2 299 72 36)

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τα τελικά αποτελέσματα έξι πιλοτικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, στα οποία συμμετέχουν συμμαχίες μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και εθνικών αρχών για την εξέταση των κοινών κριτηρίων για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο. Όλα τα σχέδια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ευρωπαϊκό πτυχίο θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προόδου στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα δημιουργούσε περισσότερες ευκαιρίες για τα ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Η έκθεση παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το έργο τεσσάρων πιλοτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Erasmus+ που εξέτασαν διάφορα μέσα συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως ένα πιθανό ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς για συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η έκθεση, στην κατάρτιση της οποίας συνέβαλαν 140 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 17 υπουργεία, καθώς και φοιτητές/φοιτήτριες και κοινωνικοί εταίροι, διατυπώνει συστάσεις σχετικά με την εμβάθυνση της διακρατικής συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αποτελεί βασικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, τα πιλοτικά σχέδια δημιούργησαν κατόπιν συμφωνίας έναν ενιαίο κατάλογο 16 κριτηρίων για το ευρωπαϊκό πτυχίο. Αυτά τα κριτήρια θα χρησιμεύσουν ως βάση για συζήτηση στο πλαίσιο του προσεχούς εργαστηρίου πολιτικής για τα ευρωπαϊκά πτυχία, το οποίο παρουσιάστηκε στο σχέδιο δράσης για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2024.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τις Δεξιότητες, τις Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας και την Ετοιμότητα κ. Ροξάνα Μινζάτου δήλωσε σχετικά: «Η εκπαίδευση αποτελεί καταλύτη για μια ισχυρή, ανταγωνιστική και προετοιμασμένη ΕΕ. Το ευρωπαϊκό πτυχίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης, καθώς βασίζεται στην κινητικότητα των φοιτητών/φοιτητριών στο πλαίσιο της πέμπτης ελευθερίας —της κυκλοφορίας της γνώσης. Χαιρετίζω το έργο των πιλοτικών σχεδίων Erasmus+, τα οποία συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πτυχίου και ενός πιθανού ευρωπαϊκού νομικού καθεστώτος για συμμαχίες μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε τέτοια εργαλεία για την καλύτερη αξιοποίηση των εξαιρετικών ταλέντων της Ευρώπης.»

Το σχέδιο δράσης για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο προτάθηκε τον Μάρτιο του 2024. Προτείνει ένα νέο είδος κοινού προγράμματος, το οποίο θα εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση και θα βασίζεται σε ένα κοινό σύνολο κριτηρίων που θα έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ευρωπαϊκό πτυχίο, ανατρέξτε στις συχνές ερωτήσεις.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Eva Hrncirova — Τηλ.: + 32 2 298 84 33· Anna Gray — Τηλ.: + 32 2 298 08 73)

Το πραγματικό εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε και οι υπήκοοι τρίτων χωρών βοήθησαν να παραμείνει ισχυρή η αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την ετήσια επισκόπηση των εξελίξεων στις αγορές εργασίας και τους μισθούς στην Ευρώπη για το 2024, με πρόλογο της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου Ροξάνα Μινζάτου.

Από την έκθεση προκύπτει ότι η αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρέμεινε ισχυρή το 2023, παρά την οικονομική επιβράδυνση, με ιστορικά χαμηλή ανεργία και τη δημιουργία 5,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από το 2019. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών, και οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας 55 έως 64 ετών συνέβαλαν κατά κύριο λόγο σ’ αυτή την αύξηση. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά εργασίας απηχούν τη βελτίωση της αντιστοίχισης μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία και των κενών θέσεων εργασίας.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2023 οι πραγματικοί μισθοί άρχισαν να αυξάνονται και πάλι. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα προστατεύθηκαν καλύτερα, κυρίως χάρη στις σημαντικές αυξήσεις των νόμιμων κατώτατων μισθών που περιόρισαν τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων. Αυτό καταδεικνύει και τη σημασία των νέων κανόνων της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς που πλέον έχουν τεθεί σε εφαρμογή ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη και να καταστεί η οικονομία μας πιο συμπεριληπτική, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι αυξάνονται οι ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες μεγαλύτερης ηλικίας να συνεχίσουν να απασχολούνται. Διαπιστώνεται ότι, έως το 2030, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 68 ετών θα αυξηθούν κατά 8,8 εκατομμύρια, εν μέρει εξαιτίας των πρόσφατων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Μολονότι ορισμένες ειδικές ομάδες εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας, η έκθεση διαπιστώνει ότι μπορούν να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό μέσω στοχευμένης στήριξης.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, οι εκτεταμένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων, καθώς και η γήρανση του πληθυσμού, μπορούν μακροπρόθεσμα να υπονομεύσουν τις πρόσφατες θετικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Τα ζητήματα αυτά αναφέρονται επίσης και στη χθεσινή φθινοπωρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ως κίνδυνοι για την ικανότητα της ΕΕ να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Eva Hrncirova — Τηλ.: +32 2 298 84 33· Anna Gray — Τηλ.: +32 2 298 08 73)

Η Επιτροπή εγκρίνει την απαγόρευση της δισφαινόλης Α σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την απαγόρευση της χρήσης δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, λόγω των δυνητικά επιβλαβών επιπτώσεών της για την υγεία. Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ορισμένων πλαστικών και ρητινών.

Η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται η χρήση της BPA σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά, όπως οι επικαλύψεις σε μεταλλικά δοχεία, οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές φιάλες, οι ψύκτες νερού και άλλα κουζινικά σκεύη. Η απαγόρευση έρχεται ύστερα από τη θετική ψήφο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις αρχές του έτους, και αφού παρήλθε η περίοδος ελέγχου από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και βασίζεται στην τελευταία επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Ειδικότερα, η EFSA συμπέρανε ότι η BPA έχει «δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα» και ότι πριν από την προτεινόμενη απαγόρευση προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση και διεξοδικές συζητήσεις με όλα τα κράτη μέλη.

Η χρήση της BPA έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ για τα μπιμπερό και παρόμοια προϊόντα. Για τα περισσότερα προϊόντα προβλέπεται περίοδος σταδιακής κατάργησης 18 μηνών, με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη βιομηχανία να προσαρμοστεί και να αποφευχθεί η διατάραξη της αλυσίδας τροφίμων. Η απαγόρευση περιλαμβάνει επίσης και άλλες δισφαινόλες που είναι επιβλαβείς για το αναπαραγωγικό και το ενδοκρινικό σύστημα.

Ο Όλιβερ Βάρχεϊ, Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και για την Καλή Μεταχείριση των Ζώων, δήλωσε σχετικά: «Η διατήρηση υψηλών προτύπων ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προστασία των πολιτών είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής. Η σημερινή απαγόρευση, που βασίζεται σε έγκυρες επιστημονικές θέσεις, θα προστατεύσει τους καταναλωτές και τις καταναλώτριές μας από επιβλαβείς χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και τα ποτά τους.»

(Για περισσότερες πληροφορίες: Eva Hrncirova — Τηλ.: +32 2 298 84 33· Anna Gray — Τηλ.: +32 2 298 08 73)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε διαβούλευση τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Apple για τη διαλειτουργικότητα στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές αγορές

Η Επιτροπή απέστειλε στην Apple τα προκαταρκτικά της πορίσματα στο πλαίσιο των δύο διαδικασιών που αφορούν προδιαγραφές, οι οποίες ξεκίνησαν στις 19 Σεπτεμβρίου του 2024. Με τα πορίσματα αυτά υποδεικνύονται στην Apple τα μέτρα που προτείνονται για να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των συσκευών που συνδέονται με iPhone και να καταστεί η διαλειτουργικότητα αυτή πιο προβλέψιμη και διαφανής για τους τρίτους, όπως απαιτείται από την πράξη για τις ψηφιακές αγορές.

Στα προκαταρκτικά πορίσματα της πρώτης διαδικασίας προδιαγραφών περιγράφονται τα προτεινόμενα μέτρα που η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμόσει η Apple για να συμμορφωθεί αποτελεσματικά με τις υποχρεώσεις διαλειτουργικότητας σε σχέση με διάφορα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας του iOS, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για και από συνδεδεμένες συσκευές. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να αφορούν τις ειδοποιήσεις, την αυτόματη σύνδεση Wi-Fi, το AirPlay, το AirDrop, ή την αυτόματη εναλλαγή στη σύνδεση ήχου μέσω Bluetooth.

Στα προκαταρκτικά πορίσματα της δεύτερης διαδικασίας προδιαγραφών περιγράφονται τα προτεινόμενα μέτρα που η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμόσει η Apple σε σχέση με τη διαδικασία βάσει αιτήματος που πρέπει να τηρούν οι προγραμματιστές για να έχουν διαλειτουργικότητα με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του iOS ή του iPadOS.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εν λόγω προτεινόμενα μέτρα αποφέρουν όντως αποτελεσματική διαλειτουργικότητα σύμφωνα με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές, η Επιτροπή άρχισε σήμερα δύο δημόσιες διαβουλεύσεις: η μία σχετικά με τα μέτρα που αφορούν τις συνδεδεμένες συσκευές που επιδιώκουν διαλειτουργικότητα με το iOS, και η άλλη σχετικά με τη διαδικασία διαλειτουργικότητας βάσει αιτήματος που εφαρμόζει η Apple για τους τρίτους.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Apple, έχουν προθεσμία έως τις 9 Ιανουαρίου 2025 για να διατυπώσουν τις απόψεις τους για καθεμία από τις δύο δέσμες μέτρων.

Σύμφωνα με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές, η Apple οφείλει να παρέχει στους προγραμματιστές και τις επιχειρήσεις δωρεάν και αποτελεσματική διαλειτουργικότητα με χαρακτηριστικά του υλικού και του λογισμικού που ελέγχονται από τα λειτουργικά της συστήματα iOS και iPadOS, τα οποία αποτελούν βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας για τις οποίες η Apple έχει οριστεί ως πυλωρός.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ.: + 32 2 299 10 99· Patricia PoropatTηλ.: +32 2 298 04 85· Sara Simonini — Τηλ.: +32 2 298 33 67)

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Εκ μέρους του

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *