Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 11/12

Η στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ βοηθά τη Σλοβενία και την Ελλάδα να ανακάμψουν από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα

Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταβάλει πάνω από 404 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) στη Σλοβενία και την Ελλάδα για να βοηθήσει στην ανάκαμψη, την αποκατάσταση και την ανοικοδόμησή τους μετά τις ολέθριες κλιματικές καταστροφές που έπληξαν τις χώρες αυτές το 2023.

Η Επιτροπή κατέβαλε στη Σλοβενία στήριξη ύψους 328 εκατ. ευρώ από το ΤΑΕΕ για να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023. Επιπλέον, ποσό 76 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε στην Ελλάδα για την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των εργασιών ανοικοδόμησης μετά τις ζημίες που προκάλεσε ο κυκλώνας «Daniel» τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι σημερινές καταβολές έρχονται να προστεθούν σε δύο προκαταβολές του ΤΑΕΕ που είχαν ήδη καταβληθεί στη Σλοβενία και την Ελλάδα για να συνδράμουν στην έναρξη των ενεργειών ανάκαμψης: στη Σλοβενία είχε καταβληθεί προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είχε καταβληθεί προκαταβολή ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης του ΤΑΕΕ που έχει χορηγηθεί στη Σλοβενία και την Ελλάδα ανέρχεται αθροιστικά σε περίπου 529 εκατ. ευρώ και αποτελεί απτή έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Το ΤΑΕΕ κινητοποιείται κατόπιν αιτήσεων που υποβάλλουν επιλέξιμες χώρες. Οι ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΤΑΕΕ αναδρομικά από την πρώτη ημέρα της καταστροφής. 

Η ΕΕ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τη Σλοβενία και την Ελλάδα κατά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμησή τους

Τον Αύγουστο του 2023 η Σλοβενία υπέστη σοβαρές πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες έπληξαν σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας. Οι ποταμοί Sava, Drava και Mura υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες σε βασικές υποδομές, όπως σε δρόμους και στον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς και σε εκατοντάδες ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτίρια. Οι πλημμύρες προκάλεσαν κατολισθήσεις και οδήγησαν σε σημαντικές οικονομικές ζημίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ελλάδα επλήγη από τον καταστροφικό κυκλώνα «Daniel», ο οποίος έπληξε μεγάλα τμήματα της Ελλάδας, κυρίως στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Ο κυκλώνας αυτός ήταν ο πιο θανατηφόρος μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά που έχει καταγραφεί στην ιστορία και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σπιτιών.

Η στήριξη του ΤΑΕΕ που καθίσταται διαθέσιμη σήμερα θα βοηθήσει τη Σλοβενία και την Ελλάδα να αποκαταστήσουν βασικές υποδομές στους τομείς των μεταφορών, των υδάτων και των λυμάτων, και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση υπηρεσιών προσωρινής στέγασης και διάσωσης.

Ιστορικό

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) είναι τo κύριo μέσo της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά από καταστροφές και αποτελεί απτή έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ. Στηρίζει τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες που πλήττονται από καταστροφές οι οποίες σχετίζονται με το κλίμα και, από το 2020, από σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Από το 2002 το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και σε τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

Η πρόταση RESTORE της Επιτροπής, η οποία προτείνει τροποποιήσεις σε διάφορους κανονισμούς χρηματοδότησης, αποτελεί μια ακόμη έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τις χώρες που πλήττονται από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Η πρόταση είναι στο στάδιο έγκρισης από τους συννομοθέτες.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πολιτική συνοχής

Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρόταση RESTORE της Επιτροπής

Η Επιτροπή χορηγεί στήριξη ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ σε Έλληνες και Σλοβένους γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

@RaffaeleFitto

 Η βοήθεια που χορηγεί σήμερα το ΤΑΕΕ αποτελεί απτή, έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ, η οποία επαληθεύει εκ νέου τη δέσμευση της Επιτροπής να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ανάκαμψη, την αποκατάσταση και την ανοικοδόμησή τους μετά από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Καθώς τέτοιες καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, πρέπει να φροντίσουμε η Επιτροπή να είναι εκεί για να βοηθά τους ανθρώπους να αποκαθιστούν τις ζημίες και να έχουν ένα λαμπρό μέλλον. 

Ραφαέλε Φίτο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για την ασφαλέστερη χρήση των χημικών προϊόντων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χθες τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των χημικών προϊόντων με στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τα προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός θα ενισχύσει τη χημική ασφάλεια και τη διαφάνεια των πληροφοριών. Μεταξύ άλλων μέτρων, οι ιστότοποι θα πρέπει να εμφανίζουν με σαφή τρόπο τις επικίνδυνες ιδιότητες των προϊόντων, ενώ οι διαφημίσεις και οι διαδικτυακές προσφορές θα πρέπει να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τους χημικούς κινδύνους.

Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν επίσης απλούστερες και σαφέστερες απαιτήσεις ώστε τα χημικά προϊόντα να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σ’ ολόκληρη την ΕΕ, για παράδειγμα μέσω μιας ψηφιακής επισήμανσης και της βελτίωσης της αναγνωσιμότητας των ετικετών.

Το αναθεωρημένο κείμενο θα επιταχύνει επίσης τον προσδιορισμό των επικίνδυνων ουσιών και μειγμάτων σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων με την αποστολή πληρέστερων πληροφοριών στα κέντρα δηλητηριάσεων σε  περιπτώσεις ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ιδίως όταν υπάρχει κίνδυνος διασυνοριακής εξάπλωσης.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι υποχρεώσεις για τη βιομηχανία θα ισχύουν γενικά από την 1η Ιουλίου 2026. Ωστόσο, ορισμένοι κανόνες, όπως εκείνοι που αφορούν τη μορφή της ετικέτας, θα εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2027. Οι ουσίες και τα μείγματα που έχουν διατεθεί στην αγορά εντός αυτών των περιόδων δεν χρειάζεται να επισημαίνονται εκ νέου και να επανασυσκευάζονται με βάση τους νέους κανόνες, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού έως την 1η Ιουλίου 2028 και την 1η Ιανουαρίου 2029 αντίστοιχα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση των χημικών ουσιών είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anna-Kaisa Itkonen — Τηλ.: + 32 2 295 75 01· Lea Zuber — Τηλ.: + 32 2 295 62 98)

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *