Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 1/2

Ομιλία της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου στη διάσκεψη του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου

Αντιπρόεδρε κ. Γιούροβα, αγαπητή Βιέρα, Επίτροπε κ. Μαγκίνες, αγαπητή Μαρέιντ, αξιότιμοι υπουργοί, αξιότιμα μέλη, αγαπητέ Βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Λουκά Φούρλα, αξιότιμε Δρ. Κόστα, αγαπητοί διακεκριμένοι ομιλητές και προσκεκλημένοι, συνάδελφοι, φίλοι, αγαπητά μέλη της χορωδίας Sea of Change,

Τον Δεκέμβριο του 2019, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφώνησα την πρώτη μου ομιλία ως Επίτροπος για τις πτυχές του χαρτοφυλακίου μου που αφορούν την υγεία.

Όπως ίσως έχετε υποθέσει, η ομιλία μου είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στον καρκίνο.

Εκείνη την ημέρα, μίλησα για το πώς τα αστέρια είχαν «ευθυγραμμιστεί μαγικά» ώστε ο καρκίνος να καταστεί προτεραιότητα σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Αυτό έγινε χάρη σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική συγκυρία.

Από την πρώτη στιγμή, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υποστήριξε προσωπικά το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου και την ευχαριστώ θερμά που έδειξε τον δρόμο.

Ευχαριστώ τους/τις συναδέλφους μου στο Σώμα των Επιτρόπων που μοιράστηκαν αυτό το όραμα, όλους και όλες τους/τις υπουργούς Υγείας της Ευρώπης για τη σταθερή υποστήριξή τους και όλους τους/τις βουλευτές/-ριες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εμπειρογνώμονα και επιστημονικό μου σύμβουλο στο σχέδιο κατά του καρκίνου, τον Δρ. Κόστα, για τις σοφές του συμβουλές και την αφοσίωσή του.

Και ευχαριστώ όλες τις οργανώσεις ενδιαφερόμενων μερών για την άοκνη δράση και συμμετοχή τους.

Καθώς τα χρόνια έχουν περάσει, και περάσαμε στο μεταξύ και μια πανδημία, το σχέδιο κατά του καρκίνου συνέχισε να σημειώνει άλματα προόδου, χάρη στο κοινό όραμα και την κοινή δέσμευση πολλών απ’ όσους και όσες βρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα, καθώς και αναρίθμητων ατόμων σε ολόκληρη την ΕΕ, πολλά από τα οποία μας παρακολουθούν σήμερα μέσω διαδικτύου.

Ένα κοινό όραμα που το διαπίστωσα προσωπικά μιλώντας σε ασθενείς, οικογένειες, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που συνάντησα στα ογκολογικά κέντρα σε κάθε κράτος μέλος που επισκέφθηκα.

Όταν ξεκινήσαμε από κοινού τις εργασίες για το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου 2020, είπα ότι για εμένα αυτό το έργο σήμαινε να μετατρέψω την προσωπική εμπειρία σε πολιτική δράση και να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή πολλών άλλων για να αλλάξουμε τα δεδομένα για όσους και όσες διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε μέρα.

Είχε έρθει η ώρα για ένα σχέδιο που θα είχε υψηλούς στόχους και μεγάλο αντίκτυπο.

Με χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ, δρομολογήσαμε έναν πρωτοφανή αριθμό έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση κάθε σταδίου αυτής της νόσου.

Χάρη σε αυτή την άνευ προηγουμένου δράση, τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται πλέον στενότερα σε ολόκληρη την ΕΕ για τη βελτίωση της πρόληψης, της ανίχνευσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής, με όλες τις δράσεις να βασίζονται στην πλέον πρόσφατη έρευνα και καινοτομία.

Μόλις σήμερα, για την εξάλειψη των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου που προκαλούνται από ιούς, παρουσιάσαμε στο Σώμα των Επιτρόπων μια νέα σύσταση σχετικά με τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού κατά του ιού HPV και της ηπατίτιδας Β, προσθέτοντας άλλη μία εμβληματική δράση στον πυλώνα μας για την πρόληψη.

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, διαθέτουμε νέες, σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, οι οποίες καλύπτουν τύπους καρκίνου που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ όλων των νέων κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται στην ΕΕ κάθε χρόνο.

Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τον καρκίνο που λειτουργεί σε διασυνοριακό επίπεδο, ενώ οι νέοι και οι νέες καρκινοπαθείς αλληλοστηρίζονται μέσω ενός δικτύου νέων επιζώντων από καρκίνο.

Προχωρούμε σταθερά στη δημιουργία του πρώτου δικτύου ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου της ΕΕ έως το 2025 για καλύτερη πρόσβαση σε περίθαλψη υψηλής ποιότητας.

Τέλος, δρομολογήσαμε την πρώτη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για τον καρκίνο, συνδέοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου με το πρόγραμμα Moonshot των ΗΠΑ.

Τι σημαίνουν στην πράξη αυτές οι δράσεις;

  • Πάνω από 450 ενδιαφερόμενα μέρη συνεργάζονται στο πλαίσιο κοινών έργων·
  • Έχει προγραμματιστεί χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ από το EU4Health για τη βελτίωση της περίθαλψης και της θεραπείας του καρκίνου·
  • Τα προγράμματα κατάρτισης θα επεκταθούν σε 100 κέντρα καρκίνου σε τουλάχιστον 15 κράτη μέλη τον επόμενο χρόνο·
  • Πάνω από 200.000 σειρές απεικονίσεων καρκίνου διατίθενται σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα απεικονίσεων καρκίνου, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν ακριβέστερα και ταχύτερα διαγνωστικά μέσα, θεραπείες και εργαλεία περίθαλψης για τους ασθενείς.

Και μένουν ακόμα πολλά να κάνουμε. 

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε επίσης πολλές προκλήσεις και προβλήματα, ιδίως όσον αφορά τις απαράδεκτες ανισότητες που διαπιστώνουμε στην περίθαλψη του καρκίνου στην ΕΕ.

Από την πρώτη ημέρα της θητείας μου ως Επίτροπος, κατέστησα απολύτως σαφές ότι κάθε πολίτης της ΕΕ θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο ίδιο επίπεδο περίθαλψης.

Χάρη στο πρώτο μητρώο ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο στην ΕΕ, δημοσιεύουμε σήμερα μια έκθεση με επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις τάσεις του καρκίνου, από τα οποία προκύπτει σαφώς ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ τις ίδιες ευκαιρίες να επιβιώσουν από τον καρκίνο.

Η ισότητα στον τομέα της υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Πρόκειται για μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που οικοδομούμε τα τελευταία χρόνια. Οι εργασίες μας στο πλαίσιο του σχεδίου κατά του καρκίνου έχουν ως στόχο να κάνουν αυτή την αρχή πράξη.

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική, και γι’ αυτό φέτος θα παρουσιάσουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, μεταξύ άλλων και από τις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος.

Και για να αναγνωριστεί το δικαίωμα στη λήθη σε ολόκληρη την ΕΕ, θα παρουσιάσουμε τους προσεχείς μήνες στις Βρυξέλλες τον πρώτο κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για τη δίκαιη πρόσβαση των επιζώντων καρκίνου σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. 

Ο κώδικας αυτός αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το σχέδιο κατά του καρκίνου υπερβαίνει την υγεία.

Θα προωθήσουμε μια σειρά δράσεων και σε άλλους σημαντικούς τομείς, μεταξύ άλλων για εξατομικευμένα αντικαρκινικά φάρμακα, ψηφιακές τεχνολογίες, παρηγορητική φροντίδα για τα παιδιά και βελτίωση των γνώσεων σε θέματα υγείας.

Τι έχουν από κοινού όλα αυτά τα έργα και οι πρωτοβουλίες;

Η απάντηση είναι απλή: τους ανθρώπους.

Ανθρώπους που αναζητούν απαντήσεις, διάγνωση, θεραπευτικό σχήμα, αξιοπρεπή ζωή μετά τον καρκίνο.

Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα έργα και οι πρωτοβουλίες;

Επειδή ο αντίκτυπός στους ανθρώπους, στους ασθενείς, στις οικογένειες και στους φίλους τους, καθώς και στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας είναι πολύ βαθύς.

Έχω βιώσει αυτόν τον αντίκτυπο από πρώτο χέρι.

Έχω εργαστεί με παιδιά που ζουν με καρκίνο και με τις οικογένειές τους.

Γνωρίζω πώς είναι να διαγιγνώσκεται κανείς με καρκίνο.

Γνωρίζω τον φόβο που περιβάλλει κάθε βιοψία, κάθε εξέταση, κάθε επαφή με έναν ιό όπως κορονοϊός.

Γνωρίζω τη συντριπτική μοναξιά που μπορεί να προκαλέσει μια διάγνωση καρκίνου. Ακόμη και όταν έχετε την τύχη να έχετε υποστήριξη από φίλους και συγγενείς.

Γνωρίζω την ανησυχία στα μάτια της οικογένειάς σας, τη δική σας ανησυχία, αν θα δείτε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν.

Αυτός είναι ο λόγος που το ταξίδι αυτό υπήρξε τόσο προσωπικό για εμένα και για πολλούς άλλους και πολλές άλλες που βρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα σήμερα — φίλες και φίλους, υποστηρικτές και υποστηρίκτριες που έχουν ταξιδέψει από μακριά μόνο για να βρεθούν εδώ.

Το σχέδιο κατά του καρκίνου ανέκαθεν είχε στόχο να δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους.

Αυτός είναι ο λόγος που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρωποκεντρικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, την οποία οικοδομεί η τρέχουσα Επιτροπή.

Και αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να αισθανόμαστε υπερηφάνεια για το τι έχουμε κάνει για τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η πρώτη φράση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου αναφέρει: «Ο καρκίνος μας επηρεάζει όλους και όλες».

Αυτή την Κυριακή, που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, το σύνθημα είναι «Γεφυρώστε το χάσμα της φροντίδας» (Close the Care Gap). Μας ενώνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Είτε είμαστε νέοι είτε ηλικιωμένοι, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου, σε όλο τον κόσμο, πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα. Αυτός είναι ο στόχος αυτού του σχεδίου.

Ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι έχασε τη ζωή του λόγω καρκίνου του παγκρέατος σε ηλικία 57 ετών το 2009.

Είχε δηλώσει ότι «μαζί μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο όπου ο καρκίνος δεν σημαίνει πια να ζει κανείς με φόβο, χωρίς ελπίδα ή ακόμα χειρότερα».

Γι’ αυτό ακριβώς συγκεντρωθήκαμε όλοι και όλες σήμερα εδώ.

Στην πρώτη ομιλία μου πριν από τέσσερα χρόνια, κάλεσα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τη φαρμακευτική βιομηχανία και τους υποστηρικτές των ασθενών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιστρέψουν την κατάσταση όσον αφορά τον καρκίνο.

Με τεράστια υπερηφάνεια —και συγκίνηση— στέκομαι μπροστά σας σήμερα για να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου που ανταποκριθήκατε στην έκκληση αυτή.

Μαζί σας, έχουμε κάνει τεράστια άλματα για να μετατρέψουμε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο σε θετική αλλαγή που κάνει τη διαφορά στη ζωή των ασθενών, των ατόμων που τους φροντίζουν και των αγαπημένων τους προσώπων.

Μαζί σας, προσφέρουμε ελπίδα για ένα λαμπρότερο μέλλον χωρίς καρκίνο.

Ξέρω ότι με εσάς το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου βρίσκεται στα ασφαλέστερα χέρια.

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τα μέσα ενημέρωσης

Stefan DE KEERSMAECKER

Τηλέφωνο

+32 2 298 46 80

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

Ana APSE-PAESE

Τηλέφωνο

+32 2 298 73 48

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Ana.APSE-PAESE@ec.europa.eu

Η Ουκρανία λαμβάνει ζωτικές προμήθειες βάρους άνω των 140.000 τόνων μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Σήμερα, η Επιτροπή άγγιξε άλλο ένα ορόσημο, καθώς η ποσότητα της βοήθειας σε είδος που έχει παράσχει στην Ουκρανία πλέον ξεπερνάει σε βάρος τους 140.000 τόνους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει στηριχθεί μέσω του Κέντρου Συντονισμού Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ.

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2022 που ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, 32 χώρες έχουν παράσχει βοήθεια, η οποία διοχετεύθηκε μέσω των εφοδιαστικών κόμβων της ΕΕ στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι δωρεές καλύπτουν πολλά είδη και τομείς και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, ηλεκτρογεννήτριες, μετασχηματιστές, εξοπλισμό αποναρκοθέτησης, είδη στέγασης, φάρμακα κ.ά. Η συνολική αξία της βοήθειας εκτιμάται σε περίπου 796 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία σημαντική παράδοση μέσω του Μηχανισμού αφορά 45.000 τόνους αλατιού αποχιονισμού που δωρήθηκε από τις Κάτω Χώρες. Η ποσότητα του αλατιού αποχιονισμού που έχει παραδοθεί κατά το τελευταίο οκτάμηνο αντιστοιχεί σε περίπου 1.800 φορτηγά. Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των οδικών αξόνων της Ουκρανίας κατά τους δριμείς χειμερινούς μήνες, προκειμένου η έκτακτη βοήθεια να μπορέσει να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλη τη χώρα.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτού του αποτρόπαιου πολέμου, η ΕΕ παραμένει πιστή στην υπόσχεσή της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Από την έναρξη του πολέμου, έχουμε παραδώσει 140.000 τόνους προμηθειών ζωτικής σημασίας στην Ουκρανία: από οχήματα έκτακτης ανάγκης έως κινητά νοσοκομεία. Σήμερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Κάτω Χώρες για τη γενναιόδωρη προσφορά τους σε αλάτι αποχιονισμού, στο οποίο υπάρχει μεγάλη έλλειψη, καθώς και για την άριστη συνεργασία τους με το Κέντρο Συντονισμού Εκτάκτων Αναγκών, προκειμένου το αλάτι αυτό να παραδοθεί. Χάρη σε αυτή τη ζωτικής σημασίας συμβολή στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού, θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτοί οι βασικοί οδικοί άξονες, προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει έγκαιρα και με ασφάλεια στους Ουκρανούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται για εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ουκρανία και θα υπάρξει και συνέχεια».

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Daniel Puglisi — Τηλ.: + +32 2 296 91 40)

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA43A2.26C1A9C0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *