Skip to content

Οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις του ΕΚ για το 2016

european parliament prioritiesΤο 2016 μόλις ξεκίνησε και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα είναι μια γεμάτη χρονιά για το ΕΚ. Οι επιτροπές ξεκινούν και πάλι τις εργασίες τους για μια σειρά ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η δημιουργία δικαιότερου φορολογικού συστήματος αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δημιουργήσαμε μια λίστα με μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα για φέτος.
Μεταναστευτικό

Η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, έθεσε δύσκολα ερωτήματα στην ΕΕ. Το ΕΚ, πιέζει για λύση και εκφράζει τη θέση του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, που θα ανακουφίσει τις χώρες που δέχονται τα μεγάλα κύματα προσφύγων. Επίσης, η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για τη διαχείριση των συνόρων, ενώ οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν και για την κατάρτιση καταλόγου, όπου θα αναγράφονται οι “ασφαλείς χώρες καταγωγής” προσφύγων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την παροχή ασύλου στην ΕΕ.
Ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έδωσαν ώθηση στη δημιουργία καταλόγων με τα ονόματα των επιβατών των πτήσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ, σύντομα.
Επίσης, το ΕΚ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, έχουν ήδη συμφωνήσει μέτρα για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η τελική συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια στα τέλη της άνοιξης.
Το ΕΚ, εργάζεται για την προστασία των δεδομένων εδώ και πολλά χρόνια και έχοντας ήδη μια προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας που θα δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.
Φορολογία και κλίμα

Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν δίκαιους φόρους στα κράτη μέλη στα οποία δημιουργούν το κέρδος τους, λέει η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις, που συστάθηκε στο ΕΚ μετά από τις αποκαλύψεις για ειδική φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων περιπτώσεων στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της και το 2016.
Μια άλλη επιτροπή του ΕΚ, εργάζεται για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανονισμών αναφορικά με τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων και τις όποιες τυχόν παραβάσεις των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων.
Επίσης, το 2016 πρέπει να είναι το έτος που η ΕΕ θα αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακολουθώντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015.
Άλλα ζητήματα

Οι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν να πιέζουν για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην ΕΕ, με την έκθεση πρωτοβουλίας να ψηφίζεται από την ολομέλεια ήδη τον Ιανουάριο. Μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (TISA) και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), συνεχίζουν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΕΚ.
Τέλος, το ΕΚ θα συμμετέχει επίσης στην προώθηση της “κυκλικής οικονομίας“, με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση προϊόντων αλλά και της δημιουργία ενεργειακής ένωσης με την αξιοποίηση ενεργειακού εφοδιασμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *