Skip to content

#EUBeachCleanUp

Σε διάφορες παραλίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, το προσωπικό της ΕΕ ενώνει τις δυνάμεις του με τις τοπικές κοινότητες για τον καθαρισμό των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο της εκστρατείας #EUBeachCleanUp. Η φετινή εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου, θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο —με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου— με δράσεις σε περισσότερες από 80 χώρες, σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους.

Φέτος, χάρη στις καινοτόμες συνεργασίες με τα Ηνωμένα Έθνη και τα Στρουμφάκια, η εκστρατεία προσεγγίζει χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών. Η επιτυχία της εκστρατείας #EUBeachCleanUp βασίζεται στον συνδυασμό της ευαισθητοποίησης —με ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης— και της πολύ συγκεκριμένης έκκλησης για δράση: ελάτε στην παραλία να μας βρείτε!

Στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τη CYMEPA (Κυπριακή Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), διοργανώνει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 3:00 μμ. καθαρισμό της παραλίας «ΑΚΤΗ ΟΛΥΜΠΙΩΝ Β» στη Λεμεσό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου και έχει την στήριξη του Δήμου Λεμεσού.

Ο κ. Karmenu Vella, επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία, είναι περήφανος για την εκστρατεία και καλεί τους πάντες να συμμετάσχουν:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στον κόσμο. Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη θέλουμε οι ωκεανοί μας να είναι πιο καθαροί και πιο υγιείς — σύμφωνα με τον στόχο αριθ. 14 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Φέτος, έχουμε έναν νέο εταίρο: τα Στρουμφάκια. Είναι μπλε, είναι γενναία και ασκούν ακαταμάχητη γοητεία σε μικρούς και μεγάλους: είναι οι ιδανικοί εταίροι για την εκστρατεία μας. Ελάτε στις εκδηλώσεις μας και βοηθήστε μας να σηκώσουμε ένα παγκόσμιο κύμα ακτιβισμού για τους ωκεανούς!»

Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις της εκστρατείας #EUBeachCleanUp που θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουν ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν τόνοι απορριμμάτων από τις θάλασσες και τις ακτές στις τοπικές εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις πρεσβείες της ΕΕ και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών σε ολόκληρο τον κόσμο, από κοινού με τοπικές αρχές, σχολεία, ΜΚΟ και ιδιωτικές εταιρείες. Με αυτή την εκστρατεία, η ΕΕ και οι εταίροι της επιθυμούν να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και ιδίως τα παιδιά και τους νέους. Μαζεύοντας απορρίμματα από την παραλία, οι συμμετέχοντες θα αναγνωρίσουν πολλά είδη μίας χρήσης: μπατονέτες, καλαμάκια, πλαστικές σακούλες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα… Η συμμετοχή στην εκδήλωση μπορεί μακροπρόθεσμα να γίνει έναυσμα για αλλαγή συμπεριφοράς.

Κάθε χρόνο, 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στη θάλασσα — οι καθαρισμοί των ακτών δεν μπορούν από μόνοι τους να λύσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Το βασικό είναι η πρόληψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ ενέκρινε την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία, καθώς και νομοθετικά μέτρα για τη μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης των 10 πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης που εντοπίζονται συχνότερα στα θαλάσσια απορρίμματα.

Περισσότερες πληροφορίες

Κατάλογος εκδηλώσεων #EUBeachCleanUp

Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ

·         Enrico BRIVIO

Τηλέφωνο

+32 2 295 61 72

Ηλεκτρονική διεύθυνση

enrico.brivio@ec.europa.eu

·         Ana CRESPO PARRONDO

Τηλέφωνο

+32 229-81325

Ηλεκτρονική διεύθυνση

Ana.CRESPO-PARRONDO@ec.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *