Skip to content

Ενεργότερο ρόλο ζητούν οι Κύπριοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αυξητική τάση στο ποσοστό των Κυπρίων που θεωρούν ότι η Κύπρος έχει γενικώς ωφεληθεί από την ένταξη της στην ΕΕ, παρόλο που είναι ευρεία η άποψη ότι η φωνή των Κυπρίων ως Ευρωπαίων πολιτών δεν ακούγεται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καταγράφεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Παράλληλα οι Κύπριοι πολίτες παρουσιάζονται να επιζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, το 34% των Κυπρίων βρίσκουν θετικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, το 20% το θεωρεί αρνητικό – ποσοστό που μειώθηκε κατά 10% – με το υπόλοιπο 45% να μην το θεωρεί ούτε αρνητικό ούτε θετικό. Στην ΕΕ των 28, ο αντίστοιχος μέσος όρος θετικής άποψης φθάνει το 53%, ενώ το ποσοστό που θεωρεί αρνητική την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ φθάνει στο 16%. Αυξητική τάση παρουσιάζεται στα ποσοστά των Κυπρίων που βρίσκουν ότι η Κύπρος έχει γενικώς ωφεληθεί από την ένταξη της στην ΕΕ. Το 44% (αύξηση κατά 10%) θεωρεί ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί από την ένταξη της στην ΕΕ ενώ το 52% θεωρεί το αντίθετο. Επίσης, το 52% των Κυπριών θεωρούν ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί από το να είναι μέλος της ΕΕ λόγω του ότι η ΕΕ συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας. 

Ευρωπαϊκή Ταυτότητα και η  φωνή των Ευρωπαίων Πολιτών

Οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και ο πολιτισμός είναι για τους Κύπριους πολίτες τα σημαντικότερα στοιχεία που συναποτελούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα καταλαμβάνοντας ποσοστά 48% και 44% αντίστοιχα. Το 68% των Κυπριών συμφωνούν ότι αυτά που ενώνουν τους πολίτες των διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Περαιτέρω,  το ποσοστό των Κυπριών που εκτιμούν ότι δε μετρά η φωνή τους ως Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ έμεινε αμετάβλητο στο 79% ενώ στην ΕΕ των 28 αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 59% .

Ο ρόλος του ΕΚ

Όσον αφορά το ρόλο του ΕΚ, το 27% των Κυπρίων έχουν θετική εικόνα για αυτό παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2015, ενώ το 43% διατηρεί μια ουδέτερη εικόνα. Αντίστοιχα, στην ΕΕ των 28, ο μέσος όρος συμπίπτει με την Κύπρο (44% έχουν ουδέτερη εικόνα, 25% θετική). Το 76% των Κυπρίων θα ήθελαν το ΕΚ να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο απ’ ότι διαδραματίζει σήμερα, ενώ στην ΕΕ των 28 ο μέσος όρος είναι σαφώς χαμηλότερος φθάνοντας στο 46%.

Οι προτεραιότητες του ΕΚ

Επίσης, το 73%  των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το 45% στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με παράλληλο σεβασμό των ατομικών ελευθεριών ενώ το 48% στη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας. Σε άλλο ερώτημα σχετικό με τις αξίες που πρέπει να υπερασπίζεται το ΕΚ, το 82% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου και συμμετείχαν  27.768 άτομα (15  ετών και πάνω) από όλη την Ευρώπη  με προσωπικές συνεντεύξεις. Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού στο σύνολό του. Η έρευνα έγινε από την εταιρεία «Kantar Public» (πρώην TNS opinion). Όπως κάθε έτος, η έρευνα αυτή εστιάζει στην αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κύρος του, τον ρόλο του, καθώς και το τί γνωρίζουν σε σχέση με αυτό, όπως και θέματα που αφορούν τη συμμετοχή στην ΕΕ, την ταυτότητα, την ιθαγένεια, τις πολιτικές προτεραιότητας και τις αξίες. Όπως για κάθε έρευνα του τύπου αυτού, η ανάλυση οφείλει να λάβει υπόψη το ευρωπαϊκό, εθνικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις.

Επισυνάπτεται το θεματολογικό Δελτίο του Parlemeter για την Κύπρο.  Περισσότερες πληροφορίες:

Όλα τα «Ευρωβαρόμετρα»

http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/el/20161110PVL00113

http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/2016/parlemetre/parlemeter_2016_cy_el.pdf

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *