Skip to content

Δέσμη παραβάσεων Φεβρουαρίου: κυριότερες αποφάσεις για την Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη μηνιαία της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει του ενωσιακού δικαίου. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και πεδία πολιτικής της ΕΕ , αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις κυριότερες αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή (εκ των οποίων 5 προειδοποιητικές επιστολές, 50 αιτιολογημένες γνώμες, 7 παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 3 περατώσεις υπόθεσης). Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει 103 υποθέσεις, εφόσον οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειάζεται η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενωσιακή διαδικασία επί παραβάσει, βλ. το πλήρες MEMO/12/12. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν, βλ. το μητρώο υποθέσεων για υποθέσεις παράβασης.

Ακολουθούν συνοπτικές παρουσιάσεις των αποφάσεων που αφορούν την Κύπρο

Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand – Τηλ.: +32 229 62253, Sara Soumillion – Τηλ.: +32 229 67094)

Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων: Η Επιτροπή ζητεί από 8 κράτη μέλη να κοινοποιήσουν την πλήρη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό

Η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες στην Αυστρία, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τσεχική Δημοκρατία επειδή δεν έχουν κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά της οδηγίας σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος (οδηγία 2014/54/ΕΕ) στο εθνικό τους δίκαιο. Η οδηγία αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που εργάζονται ή αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ να ασκήσουν ευκολότερα το δικαίωμά τους ελεύθερης κυκλοφορίας, το οποίο τους παρέχει η ενωσιακή νομοθεσία. Προβλέπει μέτρα για τη διευκόλυνση και την προστασία των μετακινούμενων πολιτών της Ένωσης, για τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας, για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την αμοιβή και τους άλλους όρους εργασίας, καθώς και για την υπέρβαση υφιστάμενων αδικαιολόγητων εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία. Τα κράτη μέλη υποχρεούνταν να μεταφέρουν την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα σχετικά εθνικά μέτρα μεταφοράς στην Επιτροπή έως τις 21 Μαΐου 2016. Σε συνέχεια των προειδοποιητικών επιστολών που τους είχε αποστείλει τον Σεπτέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει στα ως άνω κράτη μέλη αιτιολογημένες γνώμες. Εάν οι αρχές των ανωτέρω κρατών μελών δεν λάβουν μέτρα εντός δύο μηνών, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απόσπαση εργαζομένων: Η Επιτροπή καλεί 9 κράτη μέλη να κοινοποιήσουν την πλήρη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας για την εφαρμογή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και τη Σλοβενία επειδή δεν έχουν κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας (οδηγία 2014/67/ΕΕ) για τη θέσπιση των μέτρων και μηχανισμών ελέγχου που είναι αναγκαία για την καλύτερη και περισσότερο ομοιόμορφη μεταφορά, εφαρμογή και επιβολή στην πράξη της οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας 96/71/ΕΚ. Οι νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις των κρατών μελών που είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση με την οδηγία για την εφαρμογή της οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων έπρεπε να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τις 18 Ιουνίου 2016, ενώ έπρεπε, επίσης, να έχει ενημερωθεί αμέσως σχετικά η Επιτροπή. Δεδομένου ότι οι αρχές των ανωτέρω κρατών μελών δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή τη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων, η Επιτροπή αποφάσισε να τους απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες. Εάν οι εν λόγω εθνικές αρχές δεν λάβουν μέτρα εντός δύο μηνών, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και Ένωση Κεφαλαιαγορών

(Για περισσότερες πληροφορίες: Vanessa Mock – Τηλ.: +32 229 56194, Letizia Lupini – Τηλ.: +32 229 51958)

Έλεγχοι: Η Επιτροπή ζητεί από την ΕΣΘΟΝΙΑ, την ΚΡΟΑΤΙΑ, την ΚΥΠΡΟ, την ΠΟΛΩΝΙΑ, τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ και τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ για τους ελέγχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Εσθονία, την Κροατία, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία να εφαρμόσουν πλήρως τους νέους κανόνες της ΕΕ για τους ελέγχους. Η οδηγία για τους ελέγχους (οδηγία 2014/56/ΕΕ για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών) καθορίζει τους όρους αδειοδότησης και εγγραφής σε μητρώο των προσώπων που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους. Επιπλέον, καθορίζει επίσης τους κανόνες περί ανεξαρτησίας, αντικειμενικότητας και επαγγελματικής δεοντολογίας που εφαρμόζονται στα πρόσωπα αυτά και το πλαίσιο για τη δημόσια εποπτεία τους. Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι τροποποιούν την προηγούμενη οδηγία για τους ελέγχους (οδηγία 2006/43/ΕΚ), παρέχουν περισσότερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα των απαιτήσεων που εφαρμόζονται στα πρόσωπα που διενεργούν τους ελέγχους. Επίσης, οι τροποποιήσεις ενισχύουν περαιτέρω την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των προσώπων που διενεργούν τους ελέγχους. Τα κράτη μέλη έπρεπε να έχουν μεταφέρει τους εν λόγω κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 17 Ιουνίου 2016. Τα ανωτέρω έξι κράτη μέλη, αφού αθέτησαν την αρχική προθεσμία, έλαβαν προειδοποιητική επιστολή στα τέλη Ιουλίου του 2016. Απάντησαν στην εν λόγω επιστολή δεσμευόμενα να θεσπίσουν γρήγορα τη νέα νομοθεσία. Ωστόσο, επειδή δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους αυτή, το σημερινό αίτημα λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν η Εσθονία, η Κροατία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβενία δεν λάβουν μέτρα εντός δύο μηνών, μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εσωτερική αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lucia Caudet – Τηλ.: +32 229 56182, Mirna Talko – Τηλ.: +32 229 87278)

Ενιαία αγορά: Η Επιτροπή ζητεί από 4 κράτη μέλη να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τους νέους κανόνες για τα σκάφη και τα συστατικά μέρη σκαφών

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες στην Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία, καλώντας τις να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τα σκάφη αναψυχής και τα ατομικά σκάφη (οδηγία 2013/53/ΕΕ). Η οδηγία για τα σκάφη αναψυχής καθορίζει απαιτήσεις για την κατασκευή και την ασφάλεια, καθώς και άλλες απαιτήσεις για τα σκάφη που προορίζονται για αθλητισμό ή ψυχαγωγία. Η οδηγία θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί πλήρως στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών έως τις 18 Ιανουαρίου 2016. Τα 4 ανωτέρω κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή την πλήρη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο. Τα κράτη μέλη αυτά έχουν πλέον δύο μήνες στη διάθεσή τους για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την πλήρη μεταφορά της οδηγίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tove Ernst – Τηλ.: +32 229 86764, Katarzyna Kolanko – Τηλ.: +32 229 63444)

Ένωση Ασφάλειας: Η Επιτροπή καλεί τη ΓΑΛΛΙΑ, την ΚΥΠΡΟ και τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ να εφαρμόσουν πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τη Γαλλία, την Κύπρο και τη Ρουμανία να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 98/2013 σχετικά με την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών. Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 2α Σεπτεμβρίου 2014 και αποτελεί σημαντική νομοθετική πράξη για τον περιορισμό και τον έλεγχο της πρόσβασης σε διάφορες επικίνδυνες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες για την παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών. Η Γαλλία, η Κύπρος και η Ρουμανία δεν έχουν ακόμη θεσπίσει τους απαιτούμενους κανόνες για τις κυρώσεις που θα επισύρουν οι παραβάσεις του κανονισμού. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένες γνώμες προς τα εν λόγω τρία κράτη μέλη, καλώντας τα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την επιβολή των κυρώσεων σύμφωνα με τον κανονισμό. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται στη Γαλλία και τη Ρουμανία ότι απαιτείται να διασφαλίσουν την τακτική διανομή των κατευθυντήριων οδηγιών για τις πρόδρομες ουσίες στους οικείους οικονομικούς φορείς (δηλαδή, τους εμπόρους λιανικής). Αν η Γαλλία, η Κύπρος και η Ρουμανία δεν λάβουν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα εντός των προσεχών δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις εν λόγω υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ορθή εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών αποτελεί σημαντικό στοιχείο τόσο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια όσο και της ανακοίνωσης της Επιτροπής για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας.

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *