Skip to content

Συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση του Έμπολα ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης

 

ebolaΟι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν χθες (23 Οκτωβρίου) το βράδυ να χρίσουν «συντονιστή» της ΕΕ για την υπόθεση Έμπολα τον Κύπριο Επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

Κατά τη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ο Στυλιανίδης να συντονίζει τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ στη Δυτική Αφρική στον αγώνα κατά του θανατηφόρου ιού.

Ο Έμπολα έχει σκοτώσει πάνω από 4.000 άτομα φέτος, και έχει μολύνει πάνω από 20.000. Στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Γερμανία και η Νορβηγία ανέφεραν τους τελευταίους μήνες για πρώτη φορά περιπτώσεις Έμπολα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy είπε σε δήλωση ότι οι ηγέτες είχαν μια έντονη συζήτηση σχετικά με την απάντηση της Ευρώπης κατά του Έμπολα. «Υπήρξε μια σαφής έκκλησης για περαιτέρω στήριξη, οι χώρες οριστικοποιούν τις δεσμεύσεις τους, και αύριο (Παρασκευή), θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα για το θέμα αυτό και θα είμαι σε θέση να σας δώσω την τελευταία εικόνα», Van Rompuy δήλωσε.

Ο Κύπριος Επίτροπος είχε προηγουμένως εκδηλώσει την επιθυμία του να επισκεφθεί τις χώρες που έχουν πληγεί από τον Έμπολα καθώς και να λάβει άμεση δράση.

«Ως γιατρός, θα πρέπει να είμαι εκεί για να σχηματίσω τη δική μου άποψη», τόνισε.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι € 24,4 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν για έρευνα για τον Έμπολα. Η χρηματοδότηση θα πάει σε πέντε έργα, που κυμαίνονται από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή ενός πιθανού εμβολίου και έλεγχο των υφιστάμενων και των νέων ενώσεων για τη θεραπεία του ιού Έμπολα.

Πηγή: euractiv.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *