Skip to content

Πρωτοβουλίες ανάδειξης του ενεργειακού ρόλου της Κύπρου στην ατζέντα της ΕΕ

φυσικο αεριοΙδιαίτερη έμφαση στο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ αλλά και στο ζήτημα της απασχόλησης έδωσε ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης (GUE) κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχε σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο γεύματος εργασίας με εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνάντηση αυτή οργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

 Κάνοντας μια πρώτη εισαγωγική τοποθέτηση ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς τονίζοντας ότι ως Αντιπρόεδρος διαθέτει μεγαλύτερη πρόσβαση και περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι η Ομάδα της Αριστεράς έχει στην παρούσα θητεία μεγαλύτερη δύναμη καθώς σημείωσε τη μεγαλύτερη -συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες- άνοδο στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επικαιρότητα και πιο συγκεκριμένα στις εξελίξεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να σημειώσει ότι η Ομάδα της Αριστεράς έλαβε εξ αρχής ξεκάθαρη θέση αντιδρώντας στις τουρκικές κινήσεις και ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους. “Στις συνεδρίες της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, στις οποίες είναι καλεσμένοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχω επανειλημμένα θέσει το θέμα των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας” είπε τονίζοντας πως με ερώτηση που απέστειλε στην Κομισιόν “σε μια προσπάθεια άσκησης πιέσεων, ζήτησα να μας απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως προσπάθεια του είναι να εντάξει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην ατζέντα της ΕΕ και να αναδείξει τον ενεργειακό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι ως συντονιστής της Ομάδα της Αριστεράς υπέβαλε δυο προτάσεις που υιοθετήθηκαν. Αφενός για αποστολή αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κύπρο και αφετέρου για συμμετοχή του πρώην Προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπου Έλληνα, σε ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου.

 Αναφορικά με τα θέματα Εργασίας και Απασχόλησης ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι το βάρος κατά την επόμενη περίοδο θα δοθεί στην αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ώρες εργασίας, την προετοιμασία της Οδηγίας για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας καθώς και στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.

 Μεταξύ άλλων ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας πως η Ομάδα της Αριστεράς “καταψήφισε τους νέους Επιτρόπους και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζουν”. Ξεδιπλώνοντας το δικό του όραμα για τα όσα πρέπει να γίνουν εντός της ΕΕ είπε ότι η Ένωση πρέπει να επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία και να στηρίξει τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο.

 Των τοποθετήσεων του κ. Συλικιώτη ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους. Ο κ. Συλικιώτης είναι μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Είναι επίσης Αναπληρωτής στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ καθώς και στην Αντιπροσωπεία της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

 Τέλος, να σημειωθεί ότι σκοπός των συναντήσεων αυτών που οργανώνονται από το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο για όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές είναι η παρουσίαση τους με επίκεντρο το έργο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *