Skip to content

Πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

stageΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει δύο πένταμηνες περιόδους ενδοϋπηρεσιακής πρακτικής άσκησης (“stages”) για νέους πτυχιούχους πανεπιστημίων, που επιθυμούν να εξοικειωθούνμε τον τρόπο λειτουργίας και τις εργασίες της Επιτροπής και να αποκτήσουν επαγγελματική πείρα σε μία από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 45χρόνια και στο διάστημα αυτό περισσότεροι από 30.000 νέοι δοκίμασαν την εμπειρία της πεντάμηνης εργασίας στην Επιτροπή, και μεταξύ τους, πολλοί μετέπειτα μόνιμοι υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών οργάνων και, μάλιστα, ορισμένοι από τους Επιτρόπους!

Υπάρχουν δύο είδη ενδοϋπηρεσιακής πρακτικής άσκησης:

  • Διοικητική ενδοϋπηρεσιακή πρακτική άσκηση (σε όλες τις υπηρεσίες εκτός από τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης)Τα καθήκοντα που ανατίθενται στους διοικητικούς ασκουμένους αντιστοιχούν περίπου στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι στην αρχή της σταδιοδρομίας τους στην Επιτροπή, όπως, συλλογή πληροφοριών και τεκμηρίωση, οργάνωση ομάδων εργασίας, φόρουμ, δημόσιες  ακροάσεις και συνεδριάσεις, προετοιμασία εκθέσεων και απάντηση σε επερωτήσεις, συμμετοχή σε συνεδριάσεις ομάδων, αρχειοθέτηση, γλωσσικήεπεξεργασία κειμένων, κ.λπ.
  • Ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση στη γραπτή μετάφραση (αποκλειστικά στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης)Οι ασκούμενοι απασχολούνται σε μεταφραστική μονάδα με μεταφραστές της ίδιας μητρικής γλώσσας. Εκτελούν την ίδια εργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους,δηλαδή μεταφράζουν προς τη μητρική τους γλώσσα από τουλάχιστον δύο άλλες κοινοτικές γλώσσες. Η εργασία τους αναθεωρείται από πεπειραμένο ανώτερο προσωπικό. Ορισμένοι ασκούμενοι τοποθετούνται σε μονάδα υποστήριξης εντός της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιλογής, τους όρους εργασίας, τις χρηματικές και άλλες παροχές θα βρείτε στον δικτυακό τόπο για την πρακτική άσκηση στην Επιτροπή Deutsch (de)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει πρακτική άσκηση στη διοίκηση ή τη μετάφραση δύο φορές τον χρόνο. Η πρακτική άσκηση απευθύνεται πρωτίστως σε νεαρούς αποφοίτους πανεπιστημίου και διαρκεί 3-5 μήνες.

Οι περισσότεροι ασκούμενοι είναι υπήκοοι κράτους μέλους της ΕΕ ή υποψήφιας χώρας. Ωστόσο, προβλέπεται και ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων για υπηκόους τρίτων χωρών.

Πώς να υποβάλετε αίτηση

Για να υποβάλετε αίτηση πρέπει να διαθέτετε πτυχίο πανεπιστημίου (ή ισοδύναμο τίτλο) και να γνωρίζετε πολύ καλά την αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα. Αν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πολύ καλά μια δεύτερη γλώσσα της ΕΕ.

Εάν έχετε ήδη ολοκληρώσει περίοδο πρακτικής άσκησης σε άλλο θεσμικό όργανο ή οργανισμό της ΕΕ, δεν μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για άσκηση στην Επιτροπή.

Για να είναι έγκυρη η αίτησή σας θα πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε το ηλεκτρονικό δελτίο αίτησης και να το στείλετε και ταχυδρομικώς πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Προθεσμίες!

Οι περίοδοι πρακτικής άσκησης συνήθως αρχίζουν την 1η Μαρτίου και την 1η Οκτωβρίου, αλλά για την άσκηση στη μετάφραση μπορεί να ισχύουν άλλες ημερομηνίες.

Για την περίοδο άσκησης του Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Αυγούστου του προηγούμενου έτους.

Για την περίοδο άσκησης του Οκτωβρίου η προθεσμία λήγει στις 31 Ιανουαρίου του ίδιου έτους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *