Skip to content

9 Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης – Ξεκινά και στην Κύπρο η καμπάνια #EU AND ME

Η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και φέτος, σε μια ανοιχτή συζήτηση με τους νέους στο Προεδρικό Μέγαρο, θα σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη της πανευρωπαϊκής ενημερωτικής καμπάνιας #EUandME στην Κύπρο.

Η καμπάνια #EUandME έχει σκοπό να δείξει στους νέους τι κάνει η ΕΕ για αυτούς σε καθημερινή βάση και πώς τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν οι ίδιοι αυτό που αγαπούν. Στα πλαίσια της εκστρατείας δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα, και στα ελληνικά, όπου οι νέοι μπορούν εύκολα να μάθουν πώς μπορεί να τους βοηθήσει η ΕΕ σε θέματα που τους απασχολούν, όπως τα ταξίδια, οι σπουδές και η εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η δυνατότητα να πάρουν χρηματοδότηση για τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί επίσης πέντε ταινίες μικρού μήκους που  γυρίστηκαν ειδικά για την καμπάνια #EUandME με πρωταγωνιστές νέους από όλη την ΕΕ.   Μέσα από την ιστορία κάθε νέου αναδεικνύονται οι τρόποι με τους οποίους η ΕΕ έχει απτό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών της και δίνει φτερά στους νέους.

Η εκστρατεία #EUandME ξεκινά σε όλη την ΕΕ στις 9 Μαΐου, με αφορμή την Ημέρας της Ευρώπης. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε όλη την Ένωση ως η επέτειος της ιστορικής ομιλίας του Robert Schuman, του Γάλλου τότε Υπουργού Εξωτερικών, όπου πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη. 68 χρόνια μετά, η πρότασή του θεωρείται η απαρχή της σημερινής ΕΕ και μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε τις ιδέες και αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η ΕΕ.

Στην Κύπρο, η εκστρατεία #EUandME θα εγκαινιαστεί με εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 9 Μαΐου, ώρα έναρξης 17:00. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συνδιοργανώνουν διάλογο πολιτών με τίτλο «Η ΕΕ και εγώ: ο λόγος στους νέους». Το θέμα συζήτησης θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εμπλοκή των νέων και θα συμμετέχουν οι:

  • Κώστας Καδής, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
  • Ανδρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο
  • Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο
  • Παναγιώτης Σεντόνας, Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου. Ο διάλογος θα μεταδοθεί επίσης μέσω Facebook Live μέσω της σελίδας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο στο Facebook ενώ στην εκδήλωση έχουν δηλώσει συμμετοχή και 120 μαθητές. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθούν και κάποιες από τις ταινίες της καμπάνιας #EUandME.

Η ανοιχτή αυτή συζήτηση με τους νέους διοργανώνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της μέσα από διαλόγους πολιτών με μέλη της Επιτροπής, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εθνικές κυβερνήσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Ας σημειωθεί και ότι στις 5 και 6 Μαΐου έγινε στις Βρυξέλλες δημόσιος διάλογος με την συμμετοχή 80 πολιτών από όλα τα Κράτη Μέλη οι οποίοι και προετοίμασαν μια δέσμη ερωτήσεων που θα αποτελέσει την βάση μιας ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης η οποία ξεκινά επισήμως στις 9 Μαΐου.

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν λάβει χώρα σχεδόν 700 διαδραστικές δημόσιες συζητήσεις σε 160 διαφορετικές τοποθεσίες. Η Επιτροπή έχει στόχο να διοργανώσει 500 ακόμη διαλόγους με πολίτες μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

Αρμόδιος επικοινωνίας

Χαράλαμπος Μεταξάς

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

22 817 576

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *