Skip to content

Όσα πρέπει να ξέρουν οι Ευρωπαίοι για την σήμανση CE

«Έχω μια μικρή επιχείρηση παραγωγής παιχνιδιών στην Ουγγαρία. Έχω ακούσει ότι τα παιχνίδια μας πρέπει να έχουν τη σήμανση CE. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε;» ρωτά ο Γκαμπόρ από την Βουδαπέστη.

Απαντά η Νίνα Κουντέλκοβα, υπεύθυνη επικοινωνίας της Europe Direct:

Πολλά προϊόντα που παράγονται εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου απαιτούν σήμανση CE, πριν πουληθούν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που περιλαμβάνει την Ευρωπαική Ένωση, την η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Η σήμανση CE αποδεικνύει ότι το προϊόν σας έχει αξιολογηθεί και καλύπτει τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως κατασκευαστής, θα πρέπει να δείτε ποιες είναι οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το προϊόν σας. Οι προϋποθέσεις καθορίζονται από τα αρμόδια όργανα και καλύπτουν διαφορετικούς τομείς προϊόντων, όπως τα παιχνίδια.

Το δεύτερο βήμα είναι να ελέγξετε εάν το προϊόν σας πληροί τις ειδικές προϋποθέσεις και αυτό είναι ευθύνη του κατασκευαστή, δηλαδή δική σας.
Περιλαμβάνει την εκτίμηση και καταγραφή πιθανών κινδύνων κατά τη χρήση του προϊόντος.

Αν έχετε εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και εφαρμόζετε τους κανόνες κατά την παραγωγική διαδικασία, το προϊόν σας θεωρείται πως ικανοποιεί τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.

Η χρήση προτύπων είναι προαιρετική και μπορείτε να επιλέξετε τεχνικές για να αποδείξουν τη συμμόρφωση σας στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όργανα συμμετέχουν στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης του προϊόντος. Στην περίπτωση των παιχνιδιών, που δεν χρησιμοποιούνται εναρμονισμένα πρότυπα, ο κατασκευαστής πρέπει να καταφύγει σε έναν κοινοποιημένο οργανισμό. Θα πρέπει να καταρτίσει τον τεχνικό φάκελο που απαιτείται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων.

Το τελευταίο βήμα για σας, είναι να βάλετε το σήμα CE στο προϊόν σας. Η σήμανση πρέπει να είναι ορατή, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη.

Πηγή: http://gr.euronews.com/2015/04/24/the-importance-of-the-ce-mark-for-toys/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *