Skip to content

Τα παιχνίδια μπορεί να είναι το επόμενο εργαλείο στα χέρια των εταιρειών που αναζητούν προσωπικό

firefly freedomΦρεσκάρετε τις ικανότητές σας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια – μπορεί να αποβεί καθοριστικό για την επόμενη συνέντευξη. Μεγάλες εταιρείες όπως η Deloitte ελέγχουν τους υποψηφίους για την ανοχή τους στον κίνδυνο, την ταχύτητα με την οποία μαθαίνουν, την ευστροφία και την επιμονή τους, με βάση τις επιδόσεις τους σε ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια.

Ψηφιακά εργαλεία και τεχνικές όπως παιχνίδια που οι υποψήφιοι παίζουν στο σπίτι, δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να αξιολογούν ορισμένες προσωπικές δεξιότητες, προτού μάθουν το φύλο ή την καταγωγή του υποψηφίου. «Οι τεχνικές αυτές είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, σκοπός της οποίας είναι να γίνει η διαδικασία των προσλήψεων όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατική», αναφέρει η εφημερίδα Guardian, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Deloitte χρησιμοποιεί ένα παιχνίδι που ονομάζεται Firefly Freedom. Η σχεδιάστρια εταιρεία του εν λόγω παιχνιδιού, η Arctic Shores, εξηγεί ότι το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο ώστε να παράγει διάφορα προφίλ προσωπικότητας: «Αντί να σου ζητάει πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρεσαι συνήθως, το παιχνίδι καταγράφει τη συμπεριφορά σου εν δράσει.»

Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα αποστέλλονται για αξιολόγηση στην εταιρεία που αναζητά προσωπικό. Σύμφωνα με την Arctic Shores, τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του παιχνιδιού καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα συγκεκριμένες προκλήσεις, και όχι τον τρόπο με τον οποίο θα προτιμούσαν πιθανώς να τις αντιμετωπίσουν. «Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», λένε στην εταιρεία.

Μιλώντας στη Guardian, η Emma Codd, υπεύθυνη της Deloitte για την επιλογή ταλέντων, εξηγεί: «Στη Deloitte χρειαζόμαστε ανθρώπους που να προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και να κομίζουν διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες.

Υπάρχουν πειστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι πρόσληψης συνηγορούν υπέρ αυτού του στόχου, βοηθώντας στον εντοπισμό εξαιρετικών ταλέντων, καθώς προσφέρουν ευκαιρίες στη γενιά των Millennials να προβληθούν και να διακριθούν.»

Η Deloitte προτίθεται να χρησιμοποιήσει το Firefly Freedom για την πρόσληψη 200 μαθητευομένων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, η εταιρεία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο για να προσλάβει 1 500 άτομα μέσα σε ένα χρόνο. Στόχος της εταιρείας είναι να προσλάβει «άτομα με υψηλό δυναμικό, που ενδεχομένως να μην ξεχώριζαν μέσα από μια παραδοσιακή διαδικασία πρόσληψης».

Εξάλειψη των προκαταλήψεων στις συνεντεύξεις

Η Deloitte, καθώς και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, το BBC και η τράπεζα HSBC, σκοπεύουν να καθιερώσουν το «ανώνυμο βιογραφικό» – στόχος τους είναι η εξάλειψη των προκαταλήψεων από τις οποίες ενδεχομένως να διακατέχεται ο υπεύθυνος προσλήψεων σε βάρος του υποψηφίου. Έως τα τέλη του 2017, πανεπιστήμια και κολέγια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα.

Η χρήση, λοιπόν, παιχνιδιών εξ αποστάσεως ως εργαλείο για την προεπιλογή υποψηφίων ήρθε για να μείνει ή πρόκειται απλώς για ένα τέχνασμα; Ο καθηγητής John Rust, διευθυντής του Κέντρου Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου του Cambridge δήλωσε στη Guardian ότι τα παιχνίδια αυτά μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα, εάν έχουν τον κατάλληλο σχεδιασμό. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων είναι ευκολότερη, η συμμετοχή στα παιχνίδια μπορεί να γίνεται από χιλιάδες ανθρώπους και το κόστος είναι ελάχιστο.

Σχετικός σύνδεσμος: ec.europa.eu/eures

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *