Skip to content

Σχέδιο Στήριξης Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Δημιουργών

Το Τμήμα Νεότερου & Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνουν το Σχέδιο που αφορά τη «Στήριξη Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Δημιουργών».

Σκοπός του Σχεδίου Στήριξη Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Δημιουργών είναι να αποτελέσει τη βάση για τη στοχευμένη οικονομική στήριξη που θα προσφέρεται σε μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται ως πολιτιστικοί δημιουργοί στους τομείς του σύγχρονου πολιτισμού, για την ανάπτυξη των οποίων οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες είναι ο αρμόδιος δημόσιος φορέας.

Η εφαρμογή του παρόντος Σχεδίου αποσκοπεί στην οικονομική υποστήριξη δραστηριοτήτων πολιτιστικών δημιουργών (φυσικά πρόσωπα) που έχουν στόχο:

1. τη δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό, κατά τρόπο που να υποστηρίζεται η δημιουργικότητά τους, καθώς επίσης και η δημιουργία συνθηκών σταθερού και μόνιμου ενδιαφέροντος για τους ίδιους και το έργο τους (προβολή και ανάδειξη της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας),

2. τη στήριξη της διεθνούς κινητικότητας των πολιτιστικών δημιουργών και των έργων τους, και

3. τη στήριξη πολιτιστικών δημιουργών (επαγγελματιών) για συμμετοχή σε προγράμματα ατομικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό.

Επιλέξιμες Δαπάνες:

Α. Λογοτεχνία: Δραστηριότητες συγγραφέων και θεωρητικών λογοτεχνίας που συμβάλλουν στην:

1. Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας:

α. Συμμετοχή σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής στο εξωτερικό.

β. Συμμετοχή λογοτεχνών σε πρόγραμμα φιλοξενίας*.

2. Στήριξη της κινητικότητας:

α. Συμμετοχή σε εργαστήρια/διεθνή συμπόσια/συναντήσεις στο εξωτερικό.

β. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις παρουσίασης έργου στο εξωτερικό.

γ. Συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες με άλλους ξένους λογοτέχνες στο εξωτερικό.

Εικαστικά: Δραστηριότητες εικαστικών δημιουργών και θεωρητικών τέχνης που συμβάλλουν στην:

 1. Ενθάρρυνση δημιουργικότητας, καινοτομίας και έρευνας: Συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δράσεις μη εμπορικού χαρακτήρα στο εξωτερικό.

2. Στήριξη κινητικότητας: α. Συμμετοχή σε διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό (π.χ. μπιενάλε, διεθνείς εκθέσεις, φουάρ, εργαστήρια, συνέδρια ως εισηγητής/ρια). β. Παρουσίαση ατομικών εκθέσεων στο εξωτερικό (π.χ. σε μουσεία, κέντρα τέχνης, πολιτιστικά ιδρύματα, γκαλερί).

Μουσική: Δραστηριότητες ερευνητών, συνθετών και ερμηνευτών που συμβάλλουν στην:

1. Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας:

α. Συμμετοχή μουσικών δημιουργών (συνθέτες, ερμηνευτές) σε πρόγραμμα φιλοξενίας.

β. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικής/μουσικά εργαστήρια στο εξωτερικό, που δεν 2 αποτελούν μέρος επίσημου κλάδου σπουδών. Ο αιτητής θα πρέπει να συμμετέχει ως εκπαιδευόμενος και όχι ως εκπαιδευτής.

2. Στήριξη της κινητικότητας:

α. Ενεργός συμμετοχή σε συνέδρια/συμπόσια μουσικής στο εξωτερικό.

β. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις παρουσίασης έργου στο εξωτερικό (συναυλίες ή άλλες διοργανώσεις).

γ. Συμμετοχή σε δραστηριότητες με ξένους καλλιτέχνες στο εξωτερικό.

δ. Συμμετοχή σε μουσικούς διαγωνισμούς/φεστιβάλ/εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. (Μουσικοί παραγωγοί, μουσικοθεραπευτές, μαθητές, φοιτητές και πρόσωπα που εργοδοτούνται από ΑΕΙ δεν ανήκουν στους δικαιούχους)

Χορός: Δραστηριότητες επαγγελματιών από τον χώρο του έντεχνου σύγχρονου και κλασικού χορού (όπως χορευτές/χορογράφοι, άλλοι δημιουργικοί συντελεστές που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, όπως π.χ. μουσικοί, ηθοποιοί ή απαιτούνται για την τεχνική υποστήριξη των δραστηριοτήτων, όπως σκηνογράφοι, φωτιστές κ.ά.). Κινητικότητα/δημιουργικότητα:

α. Συμμετοχή σε σεμινάρια, εργαστήρια ή άλλη δράση χορού στο εξωτερικό.

β. Συμμετοχή χορογράφων σε πρόγραμμα φιλοξενίας*.

Θέατρο: Δραστηριότητες επαγγελματιών από τον χώρο του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι και θεατρικοί συγγραφείς) που συμβάλλουν στην Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και στήριξη της κινητικότητας:

α. Συμμετοχή σε εγνωσμένου κύρους φεστιβάλ, σε συνέδρια, δράσεις και εκδηλώσεις θεάτρου στο εξωτερικό που διοργανώνονται από σημαντικούς και καθιερωμένους φορείς του θεάτρου.

β. Συμμετοχή θεατρικών δημιουργών (σκηνοθέτες, συγγραφείς θεατρικών έργων, σκηνογράφοι) σε πρόγραμμα φιλοξενίας*.

Παραδοσιακός Πολιτισμός: Δραστηριότητες χοροδιδασκάλων παραδοσιακών χορών, λαϊκών τεχνιτών, ερμηνευτών παραδοσιακών οργάνων, καλλιτεχνών θεάτρου σκιών, θεωρητικών/ερευνητών του παραδοσιακού πολιτισμού) που συμβάλλουν στην Στήριξη της κινητικότητας: Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, συναντήσεις και εργαστήρια στο εξωτερικό

Κινηματογράφος: Δραστηριότητες επαγγελματιών από τον χώρο του κινηματογράφου που συμβάλλουν στην:

1. Ανάδειξη/προβολή έργου Συμμετοχή σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προώθηση κινηματογραφικού έργου

2. Στήριξη της ατομικής κατάρτισης/επαγγελματικής ενημέρωσης επαγγελματιών (σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, κινηματογραφιστές, φωτιστές, ηχολήπτες, μακενίστες, σκηνογράφοι, μοντέρ):

α. Συμμετοχή σε διεθνή εργαστήρια που είναι καθιερωμένα, γίνονται από έμπειρους εκπαιδευτές και προωθούν νέες τεχνολογίες και μέσα (new media), τάσεις και μεθόδους, με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση επαγγελματιών στον χώρο των οπτικοακουστικών και του κινηματογράφου.

β. Συμμετοχή σε εργαστήρια που αφορούν στην απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων.

γ. Συμμετοχή σε εργαστήρια και φόρουμ που συμβάλλουν στη βελτίωση ή/και προώθηση οπτικοακουστικού/κινηματογραφικού έργου.

Δικαιούχοι: Μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που είναι Κύπριοι υπήκοοι (περιλαμβανομένων και ατόμων που τα τελευταία 5 έτη διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία) και δραστηριοποιούνται δημιουργικά σε τομείς του σύγχρονου πολιτισμού.

Συνολικός Προϋπολογισμός:

1. Λογοτεχνία: € 20.000

2. Εικαστικά: € 50.000

3. Μουσική: € 25.000

4. Χορός: € 15.000

5. Θέατρο: € 15.000

6. Παραδοσιακός Πολιτισμός: € 4.000

7. Κινηματογράφος: € 7.000

Συγχρηματοδότηση: 80 – 100% ανάλογα με τον τομέα

Προθεσμία: Νοέμβριος 2023

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *