Skip to content

Στους Uludağ και Χριστοφίδη το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2014

Η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Sevgül Uludağ και ο Ελληνοκύπριος ποιητής Μιχάλης Χριστοφίδης συγκαταλέγονται από κοινού στη λίστα με τις 47 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2014. Οι δυο Κύπριοι νικητές προτάθηκαν εκ μέρους των Ευρωβουλευτών Τάκη Χατζηγεωργίου (GUE) και Νεοκλή Συλικιώτη (GUE) για τη δράση τους υπέρ της επαναπροσέγγισης των δυο κοινοτήτων.

Σε σχετική κοινή ανακοίνωση τους οι δυο Ευρωβουλευτές αναφέρουν πως “οι δύο νικητές εργάζονται για ένα ελεύθερο νησί και για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις” και επισημαίνουν ότι “το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων μπορεί να αποτελέσει φωτεινό φάρο, ο οποίος να καθοδηγεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να φωτίζει την Ευρώπη και να κάνει τον κόσμο πιο ανθρώπινο”.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους δυο νικητές σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί, από το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο, στις 30 Ιανουαρίου 2015 στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία ενώ στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί ειδική κεντρική εκδήλωση στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητών από όλα τα κράτη μέλη.

Ιστορικό του Βραβείου

Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου υπό τον Πρόεδρο του ΕΚ.

Σχετικός σύνδεσμος: www.europarl.europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *