Skip to content

Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων: Προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε επίπεδο ΕΕ

Disability_symbols_16Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην παροχή χορηγιών λειτουργίας για το 2016 στο πλαίσιο των συμφωνιών -πλαίσιο εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2015 – 2017 για τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δικτύων που δραστηριοποιούνται στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε επίπεδο ΕΕ .

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: €3,000,000

Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 80%

Θεματικές Κατηγορίες: 

Κοινωνικές Υποθέσεις & Ανθρώπινα Δικαιώματα

Δικαιούχοι:

Σύνδεσμοι/Σωματεία

Έναρξη Υποβολής Προτάσεων: 10/08/2015

Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 16/10/2015

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ακολουθεί μετάφραση της παρούσας πρόσκλησης:

ΠΛΑΙΣΙΟ

Ένας στους έξι ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση – περίπου 80 εκατομμύρια – έχει μία αναπηρία που κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή . Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν καθώς ο πληθυσμός της ΕΕ αυξάνεται προοδευτικά μεγαλύτερης ηλικίας . Πολλοί άνθρωποι με αναπηρίες  συχνά εμποδίζονται να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και την οικονομία λόγω φυσικών ή άλλων φραγμών , καθώς και λόγω διακρίσεων .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ενεργό ένταξη και την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία , και υιοθέτησε το 2010 την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010-2020 .

Η στρατηγική αυτή επισημαίνονται δράσεις σε επίπεδο ΕΕ για να συμπληρώσει και να υποστηρίξει τις εθνικές προσπάθειες σε οκτώ τομείς προτεραιότητας :

( 1 )   Προσβασιμότητα ,

( 2 )   Συμμετοχή

( 3 )   Ισότητα

4 )    Απασχόληση

( 5 ) Εκπαίδευση και Κατάρτιση ,

( 6 ) Κοινωνική προστασία

( 7 ) Υγεία , και

( 8 ) Εξωτερική Δράση . Υποστηρίζεται από την ευαισθητοποίηση , οικονομική στήριξη , στατιστικές και συλλογή δεδομένων .

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην παροχή επιδοτήσεων λειτουργίας για το 2016 στο πλαίσιο των συμφωνιών -πλαίσιο εταιρικής σχέσης που συνήφθη για την περίοδο 2015 – 2017 για την παροχή για μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δικτύων  που δραστηριοποιούνται στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε επίπεδο ΕΕ . Η πρόσκληση θα παρέχει επιχορηγήσεις για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών και με τις δραστηριότητες του δικτύου που έχουν προστιθέμενη αξία της ΕΕ και να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος REC .

Οι συμφωνίες -πλαίσιο εταιρικής σχέσης που υπογράφηκαν το 2015 μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων καθορίζουν το πλαίσιο των προϋποθέσεων που διέπουν το δυναμικό επιδοτήσεων λειτουργίας και περιλαμβάνουν ένα τριετές στρατηγικό σχέδιο δράσης που προτείνονται από τα δίκτυα σε επίπεδο ΕΕ και έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Η Στρατηγική για την Αναπηρία στοχεύει να υποστηρίξει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD) από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Η ΕΕ κατέστη συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών το 2011. Σκοπός της Σύμβασης είναι η προαγωγή, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρία. Η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2014. Το 2015 και για πρώτη φορά, μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει το πώς η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή τις υποχρεώσεις της.

Οι δραστηριότητες των δικτύων θα πρέπει να συμβάλει σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προτεραιότητες:

  • την υποστήριξη της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020
  • συμβολή στην εφαρμογή της ΣΗΕΔΑΑ και την προώθηση της συμμετοχής των εθνικών οργανώσεων-μελών όσον αφορά την εφαρμογή
  • υποστήριξη της επίτευξης των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την απασχόληση, τη φτώχεια και την εκπαίδευση
  • υποστήριξη της ανάπτυξης, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των κοινοτικών και εθνικών πολιτικών και της νομοθεσίας στον τομέα της αναπηρίας
  • συμβάλλει στην ενσωμάτωση διαφόρων πτυχών των θεμάτων αναπηρίας στην ΕΕ και τις εθνικές πολιτικές, ιδίως στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης, της κοινωνικής προστασίας, της υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διεθνής συνεργασία και η ανάπτυξη για να βεβαιωθείτε ότι τα δικαιώματα και οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες αντιμετωπίζονται ορθά
  • συμβολή στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αγαθά και υπηρεσίες
  • συμβολή στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων πολιτικών που σχετίζονται με ειδικές ανάγκες στον τομέα της ανεξάρτητης διαβίωσης, ιδίως όσον αφορά τη μετάβαση από την ιδρυματική στην κοινοτική φροντίδα στη φροντίδα.

Ειδικότερα, τα δίκτυα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • εξοπλισμό οργανώσεις μέλη με τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για την προώθηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, ιδίως με την ενίσχυση της ισότητας των ευκαιριών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και συγκεκριμένα στον τομέα της απασχόλησης, και την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας?
  • την ανάπτυξη εργαλείων ενημέρωσης (ιστοσελίδες, δημοσιεύσεις ή άλλα μέσα) για την ενημέρωση σχετικά με τους στόχους της ΕΕ, τις πολιτικές και τις δράσεις στον τομέα της αναπηρίας, την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου και την ευαισθητοποίηση του κοινού
  • υποστήριξη των εθνικών οργανώσεων-μελών για τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση, σε εθνικό επίπεδο, των κύριων πολιτικών της ΕΕ με γνώμονα διαδικασίες.

 

Τέλος , τα δίκτυα αναμένεται να συμβάλουν σε μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες , όπου ο ρόλος τους μπορεί να έχει μια σαφή προστιθέμενη αξία , όπως :

  • Οι εργασίες φόρουμ για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην ΕΕ και τα κράτη μέλη
  • Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή ημέρα των ατόμων με αναπηρία ,τον Δεκέμβριο
  • Ευρωπαϊκό Βραβείο Πλήρους συμμετοχής ( δηλαδή Πρόσβαση Βραβείο Πόλη) .

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί για τη συγχρηματοδότηση έργων εκτιμάται σε 3.000.000,00 € .

Η Επιτροπή σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ένα μέγιστο των 8 προτάσεων . Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μη διανείμουν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια .

Το μέγιστο ποσοστό της στήριξης της ΕΕ στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 80 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών του προγράμματος εργασίας .

 

Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις :

α) Η αίτηση επιχορήγησης πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στο τμήμα 6 της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων .

β ) Η αίτηση επιχορήγησης πρέπει να υποβάλλεται με την online αίτηση.Μόνο οι αιτήσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια αποδοχής , θα πρέπει να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία .

Επιλεξιμότητα των αιτούντων

Για να είναι επιλέξιμοι , οι αιτούντες πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια :

 Οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο από τις οργανώσεις που έχουν υπογράψει συμφωνία -πλαίσιο εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014 μετά από πρόσκληση υποβολής

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ  :  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *