Skip to content

Ποιότητα του πόσιμου νερού στην ΕΕ – Δημόσια διαβούλευση – Ερωτηματολόγιο

Δημόσια διαβούλευση — Ερωτηματολόγιο

Ποιότητα του πόσιμου νερού στην ΕΕ

Εισαγωγή

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Right2Water», COM(2014)177 τελικό, η Επιτροπή προτίθεται να ξεκινήσει πανευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την οδηγία για το πόσιμο νερό, με σκοπό, ιδίως, τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικό πόσιμο νερού στην ΕΕ. Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν την παροχή καθαρού, ασφαλούς και υγιεινού νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Σκοπός αυτής της διαβούλευσης είναι να ληφθούν περισσότερο υπόψη οι απόψεις των πολιτών σχετικά με την ανάγκη και τις πιθανές ενέργειες που θα μπορούσαν να αναληφθούν, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή πόσιμου νερού υψηλής ποιότητας. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα για να αποφασισθεί εάν η οδηγία 98/83/ΕΚ της ΕΕ για το πόσιμο νερό πρέπει να βελτιωθεί.

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα που προβάλλονται στην προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, όπως το προσιτό κόστος, τα οποία υπερβαίνουν το πεδίο εφαρμογής της ισχύουσας οδηγίας για το πόσιμο νερό και ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με άλλα ευρωπαϊκά ή εθνικά μέσα και πρωτοβουλίες.

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί από τις 23.06.2014 έως τις 23.09.2014.

Εκτός από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου όλοι οι ενδιαφερόμενοι (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αρχών, των διεθνών οργανισμών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών ή μεμονωμένων πολιτών) μπορούν να υποβάλουν στις υπηρεσίες της Επιτροπής γραπτώς τις θέσεις τους σχετικά με τα ζητήματα που εξετάζονται στο ερωτηματολόγιο: ENV-DRINKING-WATER@ec.europa.eu

Ιστορικό

Ο όρος «πόσιμο νερό» καλύπτει όλα τα ύδατα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή για άλλες οικιακές χρήσεις. Η οδηγία για το πόσιμο νερό αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας από τις επιπτώσεις κάθε είδους μόλυνσης. Διασφαλίζει ότι το νερό της βρύσης είναι υγιεινό και καθαρό. Εξαιρούνται τα φυσικά μεταλλικά νερά. Το εμφιαλωμένο νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού μεταλλικού νερού, πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

Περισσότερες πληροφορίες: το πλήρες κείμενο της οδηγίας για το πόσιμο νερό 98/83/ΕΚ είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες στη διεύθυνση:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:31998L0083

Περισσότερες πληροφορίες: Έκθεση της Επιτροπής COM (2014)363 final «Συγκεφαλαιωτική έκθεση σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού στην ΕΕ που εξετάζει τις εκθέσεις των κρατών μελών για την περίοδο 2008-2010 σύμφωνα με την οδηγία 98/83/ΕΚ» στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/environment/water/water-drink/reporting_en.html

Έχετε υπόψη σας ότι οι πρώτες ερωτήσεις είναι γενικής φύσης, ενώ για να απαντήσετε στις ερωτήσεις από την 4 και μετά θα πρέπει να γνωρίζετε την οδηγία για το πόσιμο νερό. Μπορείτε να δώσετε απαντήσεις μόνο σε όσες ερωτήσεις θέλετε.

Θα χρειαστείτε 15 περίπου λεπτά για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στη διαβούλευση.

Εδώ μπορείτε να υποβάλλεται το ερωτηματολόγιο:

http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/DWSurvey?surveylanguage=EL

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *