Skip to content

Περιβάλλον και κλίμα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 282,6 εκατομμύρια ευρώ για 225 νέα περιβαλλοντικά και κλιματικά έργα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 225 νέων έργων στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+, του χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Τα έργα που επιλέχθηκαν υποβλήθηκαν από δικαιούχους και στα 28 κράτη μέλη και καλύπτουν δράσεις στους τομείς της διατήρησης της φύσης, της κλιματικής αλλαγής, της περιβαλλοντικής πολιτικής και της ενημέρωσης και επικοινωνίας για περιβαλλοντικά θέματα σε όλη την ΕΕ. Συνολικά, τα έργα αντιπροσωπεύουν μια συνολική επένδυση ύψους 589,3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, εκ των οποίων η ΕΕ θα διαθέσει 282,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Janez Potočnik δήλωσε: «Στο τελευταίο έτος της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού, το πρόγραμμα LIFE+ δείχνει γι’ ακόμη μία φορά την ικανότητά του να παρέχει ουσιαστική οικονομική υποστήριξη σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης με σημαντική προστιθέμενη αξία για την ΕΕ. Αυτά τα πρόσφατα έργα θα συμβάλλουν ζωτικά στην προστασία, τη διατήρηση και αύξηση του φυσικού κεφαλαίου της Ευρώπης και στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, με την επένδυση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποδοτική χρήση των πόρων. Η ευρύτερα αναγνωρισμένη επιτυχία του προγράμματος LIFE+ και των έργων του οδήγησε στην πρόσφατη έκδοση του νέου κανονισμού για το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα, με αυξημένο προϋπολογισμό, για την περίοδο 2014-2020.»

Η αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα επίτροπος Connie Hedegaard δήλωσε: «Χαίρομαι που υπάρχουν τόσα πολλά καινοτόμα έργα και φέτος. Για την υλοποίησή τους θα συνεισφέρουμε πάνω από 41,2 εκατομμύρια ευρώ, με συνολικό προϋπολογισμό 109,4 εκατομμυρίων ευρώ. Όλο και περισσότερα έργα του LIFE συμβάλλουν στη δράση για το κλίμα. Και αυτό θέλουμε να το βελτιώσουμε περαιτέρω: Το νέο πρόγραμμα LIFE για την περίοδο 2014-2020 θα προβλέπει πάνω από 850 εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για δράσεις για το κλίμα. Πρόκειται για τριπλασιασμό του ποσού που δαπανάται για τη δράση για το κλίμα.»

Η Επιτροπή έλαβε 1 468 αιτήσεις, στο πλαίσιο της πρόσφατης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Από τις αιτήσεις αυτές, 225 επιλέχθηκαν για συγχρηματοδότηση, μέσω των τριών συνιστωσών του προγράμματος: LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα, LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση και LIFE+ Ενημέρωση και Επικοινωνία.

1) Τα έργα της συνιστώσας LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα συμβάλλουν στην προστασία απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Από τις 342 προτάσεις που έλαβε, η Επιτροπή επέλεξε 92 έργα για χρηματοδότηση από συμπράξεις φορέων προστασίας, κυβερνητικές αρχές και άλλους ενδιαφερομένους. Με επικεφαλής δικαιούχους σε 25 κράτη μέλη, τα έργα αντιπροσωπεύουν μια συνολική επένδυση ύψους 262,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων η ΕΕ θα διαθέσει περίπου 147,9 εκατομμύρια ευρώ. Η πλειονότητα (79) είναι έργα της συνιστώσας «Φύση», που συμβάλλουν στην εφαρμογή της οδηγίας για τα πτηνά ή/και της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα και στην υλοποίηση του δικτύου Natura 2000. Τα άλλα 13 είναι έργα που αφορούν τη βιοποικιλότητα, μια κατηγορία έργων LIFE+ για πιλοτικά εγχειρήματα τα οποία αντιμετωπίζουν ευρύτερα ζητήματα βιοποικιλότητας.

2) Τα έργα LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση αποτελούν πιλοτικά έργα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για πολιτικές, τεχνολογίες, μεθόδους και μέσα.

Στο πλαίσιο αυτής της συνιστώσας, η Επιτροπή θα διαθέσει περισσότερα από 41,2 εκατομμύρια ευρώ σε 33 έργα που αντιμετωπίζουν άμεσα τις κλιματικές μεταβολές, συνολικού προϋπολογισμού 109,4 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα που επιλέχθηκαν θα υλοποιηθούν στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και παρατίθενται στο παράρτημα του παρόντος δελτίου Τύπου. Επιπλέον, πολλά άλλα έργα που αφορούν άλλα θέματα θα επηρεάσουν έμμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Άλλοι σημαντικοί τομείς εστίασης περιλαμβάνουν τα απόβλητα και τους φυσικούς πόρους, την καινοτομία, το νερό και τις χημικές ουσίες.

3) Τα έργα LIFE+ Ενημέρωση και Επικοινωνία συνίστανται στη διάχυση πληροφοριών και σκιαγραφούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Από τις 165 προτάσεις που έλαβε, η Επιτροπή επέλεξε για χρηματοδότηση οκτώ (8) έργα, από ένα φάσμα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα που αφορούν τη φύση και/ή το περιβάλλον. Τα έργα θα υλοποιηθούν σε έξι κράτη μέλη – Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία – και αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση 8,3 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων η ΕΕ θα συνεισφέρει περίπου 3,9 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, τέσσερα έργα αφορούν εκστρατείες περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, τρία την ευαισθητοποίηση σε θέματα φύσης και βιοποικιλότητας και ένα την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

Σχετικός σύνδεσμος: europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *