Skip to content

Νέο ορόσημο για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων

stimenoi agonesΣήμερα, με την έναρξη ισχύος της σύμβασης κατά της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ένα νέο ορόσημο στην καταπολέμηση των στημένων αγώνων. Η σύμβαση αυτή θα κηρυχθεί ανοικτή προς υπογραφή σήμερα το απόγευμα στη διάσκεψη των υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Macolin της Ελβετίας. Κατά την τελευταία διετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Σε ομιλία που εκφώνησε πριν από τη διάσκεψη, η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα αθλητισμού, δήλωσε τα εξής: «Οι στημένοι αγώνες αποτελούν διασυνοριακό πρόβλημα και, αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα, είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην πάταξη των απατεώνων συνεργάζονται σαν μία ομάδα. Η σύμβαση αυτή θα συμβάλει στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ του αθλητικού κινήματος, των φορέων εκμετάλλευσης στοιχημάτων, των αρχών επιβολής του νόμου, των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον κερδίσουμε.»

Η σύμβαση, η οποία δρομολογήθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπονήθηκε από κοινού με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη σε επίπεδο ΕΕ. Στόχος της σύμβασης είναι η πρόληψη, ο εντοπισμός και η καταπολέμηση των στημένων αγώνων και της χειραγώγησης των αθλητικών διοργανώσεων. Καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να αποτρέπονται οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης αθλητικών στοιχημάτων και των αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και να ενθαρρύνονται οι ρυθμιστικές αρχές αθλητικών στοιχημάτων να εντείνουν την καταπολέμηση της απάτης και των παράνομων στοιχημάτων.

Στη διάσκεψη, η επίτροπος κ. Βασιλείου θα παρουσιάσει επίσης νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Erasmus+ με σκοπό την προώθηση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού. Περισσότεροι από 50 υπουργοί Αθλητισμού και κορυφαίοι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού αθλητικού κινήματος συμμετέχουν στη διάσκεψη.

Επιπλέον, οι υπουργοί αναμένεται ότι θα συζητήσουν την αναθεώρηση της σύμβασης για τη βία των θεατών. Η σύμβαση αυτή, από το 1985 που εγκρίθηκε, έχει συμβάλει καθοριστικά στην προβολή των ορθών πρακτικών όσον αφορά την καταπολέμηση της βίας στις αθλητικές εκδηλώσεις. Αλλά οι υπουργοί ζήτησαν να επικαιροποιηθεί και το πεδίο εφαρμογής της να επεκταθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις και βελτιώσεις σε τομείς όπως η ασφάλεια, η τεχνολογία και η φιλοξενία. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, και την εκπροσώπηση της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).

Ιστορικό του φακέλου

Το άνοιγμα για υπογραφή της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη ισχύος της. Για να συμβεί αυτό, η σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί από πέντε συμβαλλόμενα μέρη, εκ των οποίων τρία τουλάχιστον πρέπει να είναι κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην εκπόνηση της σύμβασης θα μπορούν να την υπογράψουν. Δεδομένου του παγκόσμιου χαρακτήρα των στημένων αγώνων, τελικά θα μπορεί κάθε χώρα να υπογράψει τη σύμβαση.

Το Erasmus+, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, περιλαμβάνει ειδικό προϋπολογισμό ύψους 265 εκατ. ευρώ για τον αθλητισμό κατά την περίοδο 2014-2020. Στόχος του Erasmus+ είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον αθλητισμό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών, όπως οι στημένοι αγώνες και το ντόπινγκ. Το πρόγραμμα αυτό θα υποστηρίξει, επίσης, διακρατικά έργα στα οποία συμμετέχουν αθλητικές οργανώσεις σε τοπικό επίπεδο, που προωθούν, π.χ., τη χρηστή διακυβέρνηση, την κοινωνική ένταξη, τη διπλή σταδιοδρομία και τη σωματική άσκηση για όλες τις ηλικίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *