Skip to content

Κλιματικοί και ενεργειακοί στόχοι για το 2030

Η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά 40% κάτω από το επίπεδο του 1990, ένας ενωσιακός δεσμευτικός στόχος για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που να φτάνει τουλάχιστον το 27%, νέες φιλοδοξίες για πολιτικές ενεργειακής απόδοσης, νέο σύστημα διακυβέρνησης και μια σειρά νέων δεικτών για να διασφαλιστεί ένα ανταγωνιστικό και ασφαλές ενεργειακό σύστημα. Αυτοί είναι οι πυλώνες του νέου πλαισίου της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, το οποίο παρουσίασε 4 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πλαίσιο επιδιώκει να προωθήσει τη συνεχή πρόοδο προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ένα ανταγωνιστικό και ασφαλές ενεργειακό σύστημα που εξασφαλίζει ενέργεια σε τιμές προσιτές για όλους τους καταναλωτές, αυξάνει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε., μειώνει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές μακροπρόθεσμα.

Τα βασικά στοιχεία έχουν ως εξής:

α) Ένας δεσμευτικός στόχος μείωσης των αερίων θερμοκηπίου

β) Ένας δεσμευτικός στόχος σε επίπεδο Ε.Ε. για την ανανεώσιμη ενέργεια

γ) Ενεργειακή απόδοση

δ) Μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών

ε) Ανταγωνιστική, προσιτή και ασφαλής ενέργεια· στ) Νέο σύστημα διακυβέρνησης.

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από έκθεση σχετικά με τις ενεργειακές τιμές και το κόστος, η οποία αξιολογεί τις βασικές κινητήριες δυνάμεις και συγκρίνει τις τιμές στην Ε.Ε. με εκείνες των βασικών εμπορικών εταίρων της.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/energy/2030_en.htm

http://ec.europa.eu/clima/policies/2030/index_en.htm

energy and climate goals

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *