Skip to content

Η Κύπρος στους νικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2015

karlomangos 2015Γεύση από Κύπρο έχει και η φετινή απονομή, όπως και η περσινή, των Βραβείων του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Καρλομάγνου για τη Νεολαία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Aachen. Το πρώτο βραβείο έλαβε το έργο “@RealTime WW1” από το Λουξεμβούργο το οποίο έχει να κάνει με το twitter. Δεύτερο κατατάχθηκε το έργο “Fronterras-European (border) line” από τη Γαλλία ενώ την τρίτη θέση μοιράστηκαν τα έργα “Social Soccer Club” (από την Αυστρία), “Επιχειρηματικότητα: Λύση κατά της Ανεργίας” (από την Κύπρο) και το έργο “Infoactualidad” (από την Ισπανία). Κάθε χρόνο τα Βραβεία Καρλομάγνου δίδονται σε έργα που προάγουν την κοινή ιδέα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας και ολοκλήρωσης ανάμεσα στους νέους.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, το δεύτερο από τον πρώην Πρόεδρο του ΕΚ Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και τα βραβεία για την τρίτη θέση από τους Κοσμήτορες του ΕΚ Elisabeth Morin Chartier και Jürgen Linden και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Βραβείου Καρλομάγνου.

Οι νικητές

Το έργο “@RealTime WW1” προέρχεται από φοιτητές Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου οι οποίοι και εξιστορούν τη ζωή κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από twittes στον ομώνυμο με το έργο λογαριασμό. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, αυτό δεν γίνεται “ως μια εξιστόρηση νικητών και χαμένων αλλά ως μία περίοδος κατά την οποία ανεξαρτήτως εθνικότητας πολλές μητέρες ανησυχούσαν για τους γιους τους που βρίσκονταν στα νοσοκομεία. Μια περίοδος κατά την οποία άνδρες σε όλα τα μέτωπα του πολέμου έγραφαν παρόμοια ερωτικά γράμματα χωρίς να ξέρουν αν θα ξαναδούν τις αγαπημένες τους. Μια περίοδος κατά την οποία στρατιώτες στα χαρακώματα τραγουδούσαν τα ίδια Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και έλεγαν τις ίδιες προσευχές απλώς σε διαφορετικές γλώσσες”.

(https://twitter.com/RealTimeWW1)

Το έργο “Fronterras-European (border) line” ξεκίνησε από 28 νέους Ευρωπαίους πολίτες, τέσσερις από τους οποίους ζουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι νέοι αυτοί δημιούργησαν μια ιστοσελίδα στην οποία φιλοξενούνται καθημερινές ιστορίες ζωής στα σύνορα της Ευρώπης ή και ιστορίες από ταξίδια σε αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα με την ομάδα: “Η αφηρημένη έννοια των ‘συνόρων’ προσλαμβάνει πραγματικές διαστάσεις όταν κοιτάξεις από τα μάτια όσων ζουν τα σύνορα στην καθημερινότητα τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν την Ευρώπη μέσα από τα όρια που αυθαίρετα τέθηκαν κάποτε και τα οποία την μετέτρεψαν στην πολύπλευρη ήπειρο που γνωρίζουμε σήμερα”. (http://www.fronterras.com/)

Ένα από τα έργα που έλαβαν το τρίτο Βραβείο είναι το “Social Soccer Club” το οποίο ουσιαστικά είναι ένα τουρνουά ποδοσφαίρου για νέους και φιλανθρωπικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη. Διοργανώνεται από τα μέλη του κέντρου νεολαίας ClickIn και απευθύνεται σε νέους από άλλες χώρες. Στόχος του είναι να έρθουν κοντά νέοι από διαφορετικές χώρες ξεπερνώντας προκαταλήψεις και βάζοντας τα θεμέλια για άλλα κοινά έργα.

(www.socialsoccercup.at)

 Το τρίτο βραβείο μοιράζεται και το έργο “Επιχειρηματικότητα: Λύση κατά της Ανεργίας” από την Κύπρο το οποίο είναι το αποτέλεσμα ενός πολυδιάστατου προγράμματος ανταλλαγής νέων το οποίο προωθούσε το διάλογο μεταξύ των νεαρών συμμετεχόντων. Βασικά θέματα συζήτησης του ήταν η ανεργία, η μετανάστευση και η επιχειρηματικότητα.

(https://www.facebook.com/kentro.agrou?fref=ts)

 Το άλλο έργο που έλαβε και αυτό το τρίτο βραβείο ονομάζεται “Infoactualidad” και είναι στην ουσία μια διαδικτυακή εφημερίδα του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης με την οποία ασχολούνται 140 φοιτητές δημοσιογραφίας. Από την έναρξη λειτουργίας της, το 2012, πάνω από 400 φοιτητές επωφελήθηκαν περνώντας από εκπαίδευση σε αυτή. Η εν λόγω εφημερίδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό δίχτυο ανταποκριτών αποτελούμενο από φοιτητές Εράσμους σε όλη την Ευρώπη.

(http://www.ccinf.es/infoactualidad/index.php/carlomagno)

 Το Βραβείο

Το έπαθλο για το καλύτερο σχέδιο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, για το δεύτερο στα 3.000 ευρώ και για την τρίτη θέση από 2.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των νικητήριων έργων θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στις Βρυξέλλες) τους επόμενους μήνες. Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των 28 επιλεγέντων εθνικών σχεδίων συμμετείχαν στην τελετή απονομής που έγινε σήμερα 12 Μαΐου στο Άαχεν και έλαβαν τιμητικά διπλώματα και μετάλλια. Η τελετή απονομής διοργανώθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές  Ίδρυμα του Βραβείου Καρλομάγνου και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν.

Χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, η Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος του Βραβείου Καρλομάγνου Bettina Leysen και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Άαχεν Ernst Schmachtenberg.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *