Skip to content

Η Κύπρος αποζημιώνεται με 4 εκατ. ευρώ από ΕΕ λόγω ρωσικού εμπάργκο

εμπάργκο_ΡωσίαςΟι προσπάθειες του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη για συμπερίληψη και των εσπεριδοειδών στα προϊόντα που θα λάβουν αποζημίωση από την ΕΕ για το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε γεωργικά προϊόντα από την Ένωση, έχουν καρποφορήσει, μετά τη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει, για πρώτη φορά, οικονομική βοήθεια για απόσυρση πορτοκαλιών, μανταρινιών και κλημεντίνων.

Η Κύπρος αναμένεται να λάβει σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ για την απόσυρση 19.220 τόνων εσπεριδοειδών.

Ο Υπουργός Γεωργίας είχε ζητήσει επιτακτικά στήριξη για τα κυπριακά εσπεριδοειδή σε παρέμβασή του κατά το έκτακτο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, από το Μιλάνο όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε ικανοποίηση διότι η Επιτροπή μας εισάκουσε, όπως είπε, “και υιοθέτησε μέτρα και για τα εσπεριδοειδή”, σημειώνοντας ότι “μέσα στις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Γεωργίας θα δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το σχέδιο”.

Ανέφερε ότι η Κύπρος δικαιούται να αποσύρει 19.220 τόνους εσπεριδοειδών, με το κόστος να ανέρχεται στα περίπου 200 ευρώ τον τόνο, δηλαδή συνολικά σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό το ποσό που λαμβάνει η Κύπρος ως οικονομική βοήθεια σε σύγκριση με το συνολικό ποσό των 165 εκ. ευρώ, που θα παραχωρήσει η ΕΕ στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πιέσεις στην Κομισιόν για να λάβει άμεσα απόφαση άσκησε και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνεδριάζει από την περασμένη Κυριακή στο Μιλάνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε ένα νέο σχέδιο λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης για ευπαθή φρούτα και λαχανικά λόγω της ρωσικής απαγόρευσης στις εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, “το νέο σχέδιο περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τις κλημεντίνες”. Περιλαμβάνει επίσης προϊόντα όπως μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, σταφύλια, καρότα, αγγούρια, πιπεριές και ντομάτες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το νέο σχέδιο, αξίας μέχρι 165 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχει οικονομική στήριξη για την απόσυρση γεωργικών προϊόντων από την αγορά και έρχεται να προστεθεί στο σχέδιο, αξίας μέχρι 125 εκ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά που είχε ανακοινωθεί στις 18 Αυγούστου, αλλά ανεστάλη στις 10 Σεπτεμβρίου, διότι οι αρχικές αιτήσεις έδειξαν ότι εξάντλησαν το συνολικό ποσό του σχεδίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *