Skip to content

Η Ευρωβουλή αλλάζει τα σχέδια Μανιάτη για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

μεταλαγμεναΟι ευρωβουλευτές υποστήριξαν χθες (11 Νοεμβρίου) ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους, ακόμη και εάν τους δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνοντας την πιθανότητα η χρήση τους να παραμείνει περιορισμένη στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ και την Ασία, αλλά στην Ευρώπη έχουν διχάσει την κοινή γνώμη. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία τάσσονται κατά αυτών, ενώ η Βρετανία είναι υπέρ.

Προηγούμενος συμβιβασμός που εγκρίθηκε φέτος από τους υπουργούς της ΕΕ κατά την Ελληνική Προεδρία, θα απαιτούσε διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αν ένα κράτος ήθελε να απαγορεύσει μια καλλιέργεια ΓΤ σε περίπτωση που είχε εγκριθεί για πανευρωπαϊκή χρήση.

Το σχέδιο που ψηφίστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσπερνά από αυτό το στάδιο και επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για περιβαλλοντικούς λόγους.

«Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης των κρατών μελών και περιφερειών που θέλουν να εξαιρεθούν από την αδειοδότηση για γενετικά τροποιημένες καλλιέργειες», είπε ο Μπάρτ Στάες, εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Ευρωβουλή.

Έτσι γίνεται, κ. Μανιάτη!

Σε ανακοίνωσή της η ελληνική Greenpeace, εξαπολύει πυρά κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη για το προηγούμενο κείμενο που είχε καταθέσει επί Ελληνικής Προεδρίας.

«Το προσχέδιο νόμου που είχε προτείνει ο Έλληνας Υπουργός ήταν γεμάτο σοβαρά νομικά κενά και άφηνε τα κράτη-μέλη εκτεθειμένα στις επιθέσεις των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων. Ακόμη χειρότερα, η ελληνική πρόταση μετέτρεπε τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων σε «επίσημους συνομιλητές» στη διαδικασία απαγόρευσης», τονίζει η ανακοίνωση.

«Οι Ευρωβουλευτές κατάφεραν σήμερα να κλείσουν μερικά από τα παράθυρα που είχε ανοίξει στα μεταλλαγμένα η πρόταση του κ. Μανιάτη. Η σημερινή ψηφοφορία δίνει στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους και αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων που θέλουν να αμφισβητήσουν αυτή την απαγόρευση», συμπέρανε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας τη Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Μέχρι τώρα οι αρχές της ΕΕ έχουν εγκρίνει μόνο δύο καλλιέργειες για εμπορική χρήση, ενώ η μια αργότερα μπλοκαρίστηκε από το δικαστήριο.

Αυτό αφήνει το γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο MON810 της Monsanto ως τη μόνη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια, που αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες με διαπραγματεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πηγή: EurActiv.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *