Skip to content

Η Επιτροπή Γιούνκερ δίνει όρκο ανεξαρτησίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τα μέλη του Σώματος των επιτρόπων δίνουν σήμερα επίσημο όρκο ανάληψης καθηκόντων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. Με αυτή την «επίσημη ανάληψη υποχρέωσης», τα μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν τις Συνθήκες και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και να ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη ανεξαρτησία προς το γενικό συμφέρον της Ένωσης. Οι επίτροποι δεσμεύονται επίσης να μη ζητούν ούτε να δέχονται υποδείξεις από καμία αρχή, να απέχουν από κάθε πράξη ασυμβίβαστη προς τον χαρακτήρα ή την άσκηση των καθηκόντων τους και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Ο όρκος που δίνουμε σήμερα είναι σοβαρός. Είναι όρκος ανεξαρτησίας και σεβασμού του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων μας. Συνιστά ισχυρή πολιτική δέσμευση από την πλευρά όλων των επιτρόπων ότι θα διασφαλίζουν την τήρηση του Χάρτη και την εφαρμογή του σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ για τις οποίες είναι αρμόδια η Επιτροπή. Δεν πρόκειται απλώς για μια διατύπωση: δεν είμαστε τίποτα χωρίς τις αξίες μας.»
Από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι επίτροποι αναλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση, στο πλαίσιο του όρκου ανάληψης καθηκόντων, να τηρούν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς επεσήμανε: «Η Επιτροπή ορκίζεται ότι θα υπηρετεί το ευρωπαϊκό συμφέρον, θα προσπαθεί δηλαδή να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα επικεντρωθούμε στις κυριότερες προτεραιότητες: ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Και, φροντίζοντας ώστε καθεμιά από τις προτάσεις μας να ανταποκρίνεται στα πρότυπα του Χάρτη, θα προωθήσουμε τη νοοτροπία σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει ήδη αναπτυχθεί στην ΕΕ• δηλαδή να μην υποκαθίστανται, αλλά να συμπληρώνονται τα εθνικά συστήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων.»

Ιστορικό:
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αναλαμβάνουν επισήμως υποχρέωση» κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους σύμφωνα με μακρά παράδοση που προβλέπεται σήμερα στο άρθρο 245 άρθρο 245 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη αυτή συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στη Συνθήκη για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (1957) και έκτοτε εφαρμόζεται για κάθε Επιτροπή που αναλαμβάνει καθήκοντα. Σε κάθε νέα Συνθήκη, η διατύπωση της επίσημης ανάληψης υποχρέωσης υφίσταται κάποια αναπροσαρμογή ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα νομική κατάσταση. Από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009), το κείμενο περιλαμβάνει επίσης αναφορά στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των μελών της Επιτροπής ορίζονται στο άρθρο 17 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 245 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παραδοσιακά, η επίσημη ανάληψη υποχρέωσης της νέας Επιτροπής πραγματοποιείται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη της θητείας της.
Η ορκοδοσία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15:30 και 17:30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Europe by Satellite.

Παράρτημα:

Επίσημη ανάληψη υποχρέωσης

ενώπιον του

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυνάμει του άρθρου 17 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και του άρθρου 245 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διοριζόμενος ως Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατόπιν της ψήφου εγκρίσεως εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

αναλαμβάνω επισήμως την υποχρέωση:

–        να τηρώ τις Συνθήκες και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων μου·

–        να ασκώ τα καθήκοντά μου με πλήρη ανεξαρτησία, προς το γενικό συμφέρον της Ένωσης·

–        κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, να μην επιζητώ και να μη δέχομαι υποδείξεις από κυβερνήσεις, θεσμικά όργανα, λοιπά όργανα ή οργανισμούς·

–        να απέχω από κάθε πράξη ασυμβίβαστη προς τα καθήκοντά μου ή την εκτέλεση του έργου μου·

Τελώ εν γνώσει της υποχρεώσεως που υπέχει κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται τη φύση των καθηκόντων αυτών και να μην επιδιώκει να επηρεάζει τα μέλη της Επιτροπής κατά την εκτέλεση του έργου τους.

Επιπλέον, αναλαμβάνω τη δέσμευση να τηρώ, κατά τη διάρκεια της θητείας μου και μετά τη λήξη της, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση μου, ιδίως τις υποχρεώσεις εντιμότητας και διακριτικότητας ως προς την αποδοχή, μετά τη λήξη της θητείας μου, ορισμένων θέσεων ή ορισμένων πλεονεκτημάτων.

 Περισσότερες πληροφορίες:

Ακολουθήστε τον πρόεδρο @JunckerEU και τον αντιπρόεδρο @TimmermansEU στο Twitter.

Twitter hashtags: #transparency #independence #teamJunckerEU

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *