Skip to content

Η ΕΕ ζεσταίνει τις μηχανές της για την πέμπτη γενιά κινητών επικοινωνιών-5G

Το ενδιαφέρον τεράστιων δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων προσελκύει η ανάπτυξη από το 2020 της πέμπτης γενιάς κινητών επικοινωνιών. Το 5G είναι στο επίκεντρο της συζήτησης στο Παγκόσμιο Mobile Congress, που ξεκίνησε χθες (24 Φεβρουαρίου) στη Βαρκελώνη.

Το 5G αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα και την ικανότητα των ασύρματων επικοινωνιών, καθώς και να οδηγήσει στη σύγκλιση μεταξύ ενσύρματων και ασύρματων συνδέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα συνδεθούν περίπου 7τρις «πράγματα» χάρη στην επόμενη γενιά συστήματος επικοινωνιών. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ψυγεία θα ανταποκρίνονται σε ασύρματες εντολές και θα είναι επίσης σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους, λένε οι ειδικοί που εργάζονται προς την επανάσταση 5G.

Ως συνέπεια αυτής της αύξησης στη συνδεσιμότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 90% ανά παρεχόμενη υπηρεσία. Το 5G αναμένεται να καταστήσει τους εξοπλισμούς, τις υπηρεσίες και ολόκληρες πόλεις «εξυπνότερα».

Συσσωρεύονται ήδη μεγάλες επενδύσεις από τώρα για την ανάπτυξη των τεχνολογιών καθώς και προσδιορίζονται οι εταιρείες και οι χώρες στη νέα αναδυόμενη αγορά.

Στον τελευταίο 7ετή προϋπολογισμό, η Κομισιόν συγχρηματοδότησε έργα για την εξάπλωση του 4G και την αρχική ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής 5G. Περίπου € 350 εκατομμύρια διατέθηκαν μεταξύ του 2007 και του 2013 για τη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με τις ασύρματες τεχνολογίες μέσω έργων όπως τα Metis5GnowIJoin ή Tropic.

Πολλές κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών συμμετείχαν σε αυτά τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των British Telecom, Ericsson, και SAP.

Παιχνίδι 7 δις ευρώ

Οι δεσμεύσεις για την επόμενη γενιά έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τον Περασμένο Δεκέμβριο, η Κομισιόν υπέγραψε μια σειρά συνεργασιών με ιδιώτες για να χρηματοδοτήσουν από κοινού την έρευνα και την καινοτομία σε σημαντικούς τομείς.

Η ανάπτυξη του 5G είναι ένας από τους τομείς προτεραιότητας. Έως το 2015, η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να διοχετεύσει μέχρι € 125 εκατ. για αυτή τη δημόσια-ιδιωτική συνεργασία. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε € 700 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Οι ιδιωτικές εταιρείες που εμπλέκονται στην εταιρική σχέση έχουν δεσμεύσει το ίδιο ποσό από την πλευρά τους.

Οι προσδοκίες ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερες και ανεβάζουν τον πήχη των ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι και 7 δις ευρώ. Πρόσθετα στα 700εκ ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί, «η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών θα επενδύσει 10 φορές αυτό το ποσό σε δραστηριότητες που θα συνεισφέρουν στους στόχους της συνεργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Εκτός Ευρώπης, δεσμεύονται τεράστια ποσά για την ανάπτυξη του 5G. Η κινεζική εταιρεία Huawei, ανακοίνωσε επενδύσεις για την εμπορική προώθηση του 5G τουλάχιστον 600εκ $ μέχρι το 2018. Λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες κινεζικές επενδύσεις, το ποσό αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Στη Νότια Κορέα η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο δαπανών 1.5δις $ για το 5G, με στόχο την αύξηση της ικανότητας των ασύρματων 1.000 φορές περισσότερο από ό, τι είναι σήμερα δυνατόν με το 4G, το οποίο στη Νότια Κορέα είναι ήδη πολύ πιο ανεπτυγμένο από ό, τι στην Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *