Skip to content

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

mousia20 εκατ. άτομα αναμένεται να επωφεληθούν από την ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού.

Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν δωρεάν χιλιάδες ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, πολλά εκ των οποίων είναι συνήθως κλειστά για το κοινό, σε 50 χώρες, σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, στις ετήσιες Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη εθνικών και τοπικών διοργανωτών.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, δήλωσε: «Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια τεράστια λαϊκή πρωτοβουλία, την οποία απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Το έτος αυτό προσδοκούμε ότι πάνω από 20 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επωφεληθούν από το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιο χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς. Συχνά οι πολίτες δεν συνειδητοποιούν τους πολυάριθμους άγνωστους θησαυρούς που βρίσκονται στο κατώφλι του σπιτιού τους. Καλώ όλους να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να παρακολουθούν αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή τους ή και γύρω από αυτή. Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά εκτιμάται και προστατεύεται για τις μελλοντικές γενιές, ενώ επίσης επωφελούνται οι τοπικές κοινότητες μέσω των αυξημένων επισκέψεων και του τουρισμού.»

Η κ. Gabriella Battaini-Dragoni, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόσθεσε: «Η επιτυχία των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξαρτάται από τη δέσμευση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, των οργανώσεων και των εθελοντών. Κάθε χρόνο, τοπικές κοινωνίες από ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν σε μια ‘‘πολιτιστική οικογένεια‘‘ και γιορτάζουν την απίστευτα πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά

Η έκταση των αξιοθέατων και των τοποθεσιών που προσφέρονται κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι τεράστια. Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία είναι δυνατόν να παρακολουθήσει κανείς σε κουκλοθέατρο την ιστορία Goldilocks, ενώ στη Φινλανδία οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι όπου εκτίθεται η ιστορία της εξόρυξης χρυσού. Στη Νορβηγία, μπορούν να ανακαλύψουν την ιστορία της αλιευτικής βιομηχανίας, από τους πάγκους ενός γραφικού λιμανιού μέχρι τους στόλους μεγάλων αλιευτικών σκαφών. Στην Ισπανία, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν περίπατο μέσα από τις εσωτερικές αυλές της Κόρδοβας ή τους μύλους της Μαγιόρκας, ενώ στο Βέλγιο μπορούν να θυμηθούν τα θύματα που κατέβαλαν το υπέρτατο τίμημα της ελευθερίας στο ‘Enclos des Fusillés’.

Επιπλέον των πληροφοριών σε τοπικό επίπεδο, η European Heritage Days portal (πύλη των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς) παρέχει πληροφορίες σχετικά με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ιστορικό

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εγκαινιάστηκαν το 1985, διεξάγονται από το 1999 ως κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετέχουν οι 50 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τον Πολιτισμό. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του μήνα πραγματοποίησης της πρωτοβουλίας προβάλλουν την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τις τοπικές δεξιότητες και παραδόσεις, ενώ συμβάλλουν στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί προτεραιότητα για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνουν στήριξη 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» και 200.000 ευρώ από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι περισσότερες εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται με εθνική ή περιφερειακή υποστήριξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *