Skip to content

Ευρωπαϊκά κονδύλια 32 εκ. στην Κύπρο για τους πρόσφυγες

indexΚονδύλια ύψους 3,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν την περίοδο 2014-2020 από την ΕΕ προς τα κράτη μέλη για βοήθεια και ανακούφιση των προσφύγων και των αιτητών ασύλου, ενώ η Κύπρος θα λάβει περίπου 32 εκ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

 Αυτό λέχθηκε από ομιλητές στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης που διοργανώθηκε σήμερα το πρωί, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Η Κύπρος έλαβε εξάλλου τα εύσημα για την βελτίωση της κατάστασης στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου, στην Κοφίνου, από κοινοτικούς αξιωματούχους που παρακολουθούν τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς ασύλου και μετανάστευσης. Η χωρητικότητα του Κέντρου αυξάνεται σε 400, από 60-70 ατόμων που ήταν μέχρι πέρυσι, την ίδια ώρα όμως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, όπως αναφέρθηκε.

Τη συζήτηση, με θέμα «Ένταξη των Προσφύγων στην Κύπρο: Διαχείριση της Ποικιλομορφίας» διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Κρατικοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών αναφέρθηκαν κατά το πρώτο μέρος της συζήτησης στη σύσταση του Κοινού Συστήματος Ασύλου της ΕΕ, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος απο τις μεταναστευτικές ροές, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας σε εμπόλεμες περιοχές, αλλά και στην ανάγκη ένταξης των προσφύγων και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις κοινωνίες που φιλοξενούνται.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, χαιρετίζοντας τη συζήτηση, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει πιστή στις ευθύνες της έναντι της ΕΕ και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων και των ανθρώπων που χρήζουν προστασίας.

Είπε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου φαίνεται να γίνεται επιτέλους πραγματικότητα ενώ, εκφράζοντας τη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι η ΕΕ θα μπορέσει μέσω του συστήματος αυτού να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινής περιοχής αλληλεγγύης και προστασίας των ατόμων που την έχουν ανάγκη.

Τέλος είπε ότι στα πλαίσια του Κοινού Συστήματος Ασύλου της ΕΕ θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος καταμερισμός ευθυνών και πόρων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η ένταξη των ξένων στην κοινωνία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός επιτυχημένου Κοινού Συστήματος Ασύλου» ανέφερε ο Matthias Oel, Προϊστάμενος της Μονάδας Ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι η επιτυχία της σύστασης του συστήματος, κατά τον περασμένο χρόνο, ανέρχεται στο ήμισυ της προσπάθειας, καθώς θα πρέπει τώρα να υλοποιηθεί στην πράξη στα 28 κράτη μέλη και να μην μείνει στα χαρτιά.

Αναφέρθηκε σε επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου, στην Κοφίνου, ως μέλος μιας Επιτροπής που παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις της Κύπρου στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης και συνεχάρη τις αρχές, καθώς, όπως είπε, διαπιστώθηκε μεγάλη πρόοδος.

Είπε ακολούθως ότι παραμένει μια σειρά από προκλήσεις, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνθήκες υποδοχής των αιτητών διεθνούς προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και σε ελλείψεις στην προστασία ευάλωτων ατόμων και ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και στη διάρκεια των διαδικασιών ασύλου.

Ο κ.  Oel αναγνώρισε ότι ο πρώτος λόγος για τα νομοθετικά εργαλεία που προωθούν την ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες βρίσκεται στα κράτη μέλη, είπε όμως ότι υπάρχουν εργαλεία και σε επίπεδο ΕΕ, που διασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση των δικαιούχων σε κοινωνική αρωγή, υπηρεσίες υγείας και προγράμματα ένταξης.

Είπε τέλος ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει την Κύπρο να κάνει πλήρη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων για την ένταξη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Στον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι  στα πλαίσια του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν 3,1  δισ. ευρώ σε εθνικά προγράμματα για τη βοήθεια και την ανακούφιση των προσφύγων και των αιτητών ασύλου, μέσω του Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Στην Κύπρο, πρόσθεσε, θα διατεθούν περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ από αυτό το Ταμείο.

Πρόσθεσε ότι κατά την την περίοδο 2008-2013, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες διέθεσε πάνω από 610 εκ. ευρώ για δράσεις που περιελάμβαναν και την ένταξη προσφύγων, με 10 εκ. να διατίθενται στην Κύπρο.

«Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, ένα άτομο κάπου στον κόσμο αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, ενώ σε όλο τον κόσμο σήμερα υπάρχουν σχεδόν 17 εκατομμύρια πρόσφυγες» είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

Κατέληξε, λέγοντας ότι στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στις νέες τους κοινότητες.

Στη δέσμευση κονδυλίων πέραν των 3 δισ. ευρω από τα κοινοτικά ταμεία αναφέρθηκε από την πλευρά της και η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου, λέγοντας ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να βελτιώσουν τα μέτρα που αφορούν το άσυλο.

Στον δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο σχετικά με το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το οποίο καλεί τις χώρες της ΕΕ να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για τη βελτίωση των συστημάτων ασύλου και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών εν γένει.

Εξάλλου, είπε ότι τα στοιχεία πολιτικού σχεδιασμού και στόχευσης που καλείται να υιοθετήσει η Κύπρος στην εφαρμογή της πολιτικής της για τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

«Η Κύπρος, έχοντας ζήσει και η ίδια την φρίκη του πολέμου, έχει και ιστορικά την υποχρέωση να αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς και να τους βοηθήσει να ενταχθούν δείχνοντας τους την απαραίτητη συμπόνια και αλληλεγγύη» ανέφερε η κ. Ατταλίδου.

Κατέληξε, λέγοντας ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση έχει δοκιμάσει σκληρά αρκετά κράτη μέλη αλλά και την ίδια την ιδέα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει ότι δεν φείδεται προσπαθειών και κονδυλίων όταν πρόκειται για ζητήματα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο Damtew Dessalange αναφέρθηκε σε βέλτιστες πρακτικές ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία, οι οποίες δείχνουν ότι βασικοί παίκτες για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Συμπλήρωσε όμως ότι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, η κοινωνία που τους φιλοξενεί πρέπει να είναι υποστηρικτή και να τους δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουν τς τις δεξιότητές τους.

Πηγή ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *