Skip to content

Επενδύσεις για διαρκή ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας: η ανάπτυξη και η χρηστή διακυβέρνηση στο επίκεντρο του έκτου φόρουμ για τη συνοχή

Ο βασικός ρόλος της νέας πολιτικής συνοχής της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων υψηλού επιπέδου του 6ου φόρουμ για τη συνοχή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 8-9 Σεπτεμβρίου 2014. Η πολιτική συνοχής είναι το κύριο επενδυτικό μέσο της ΕΕ με στόχο τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και επιτυγχάνοντας τους ευρύτερους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 352 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημοσιονομική περίοδο 2014-2020, η πολιτική συνοχής θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε τομείς καίριας σημασίας για τη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως η καινοτομία, η στήριξη των ΜΜΕ, η βελτίωση των προσόντων, η κοινωνική ένταξη και η ενέργεια. Στο φόρουμ για τη συνοχή, το οποίο διοργανώνεται κάθε τρία έτη, συγκεντρώνονται κορυφαίοι φορείς που χαράσσουν πολιτική και πολιτικοί παράγοντες από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την εκτίμηση της επιτυχίας της πολιτικής συνοχής όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της. Το φόρουμ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή: τη στιγμή της έγκρισης των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Το φετινό θέμα είναι «Επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την ανάπτυξη: προώθηση της ανάπτυξης και της χρηστής διακυβέρνησης στις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ».

Στην έναρξη της εκδήλωσης, θα παρευρεθεί ο Επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, κ. Johannes Hahn, ο κ. Laimdota Straujuma, Πρωθυπουργός της Λετονίας, και ο κ. Sandro Gozi, εκπροσώπος της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας. Ο κ. José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Herman Van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Michel Lebrun, Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική πολιτική και το Ευρώ, και ο κ. A. Michael Spence, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ οικονομικών επιστημών θα συμμετάσχουν επίσης στο φόρουμ.

Ο Επίτροπος κ. Hahn, αναφερόμενος στην επικείμενη εκδήλωση, δήλωσε: «Η πολιτική συνοχής είναι η κύρια πολιτική επενδύσεων της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διευρύνει, και δεν έχει σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει, τον αρχικό στόχο της για τη στήριξη των φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης. Οι μεταρρυθμίσεις μας, που αντανακλώνται στις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και στα επιχειρησιακά προγράμματα, δίνουν τη δυνατότητα στην πολιτική να επενδύει στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης και να επιτυγχάνει τους ευρύτερους στόχους της ΕΕ: απασχόληση, ενεργειακή ασφάλεια, καθαρότερο περιβάλλον και διαρκής ανάπτυξη. Είναι ενθαρρυντικό ότι διαπιστώνεται από τα προγράμματα των κρατών μελών της ΕΕ ότι, την περίοδο 2014-2020, οι επενδύσεις θα κατευθύνονται περισσότερο στην τόνωση της καινοτομίας, τη στήριξη των ΜΜΕ, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στις περιφέρειές μας. Μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας και οι πολίτες, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς. Για το σκοπό αυτό, το φόρουμ για τη συνοχή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς εκπροσώπους, καθώς και για άλλα ενδιαφερομένα μέρη, να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες και ανάγκες.»

Κατά τη διάρκειας δύο ημερών εκδήλωση θα εξεταστεί επίσης ένα άλλο βασικό ζήτημα: η ανάγκη για χρηστή διακυβέρνηση – τόσο σε επίπεδο διοικήσεων με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και διαφάνεια όσο και σε επίπεδο υγιών μακροοικονομικών πολιτικών. Σύμφωνα με την έκτη έκθεση συνοχής που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2014, τα κράτη μέλη σχεδιάζουν, στο πλαίσιο των συμφωνιών εταιρικής σχέσης, αύξηση κατά 70 % των επενδύσεων για τη βελτίωση της θεσμικής ικανότητας των δημόσιων αρχών, που απηχεί την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που έχει ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων.

Μια προκαταρκτική αξιολόγηση βάσει των συμφωνιών εταιρικής σχέσης — έχουν εγκριθεί οι 16 από τις 28 — αποκαλύπτει ορισμένες ενθαρρυντικές τάσεις σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για τη στήριξη της καινοτομίας και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και την αύξηση της χρήσης χρηματοδοτικών μέσων. Κυρίως, οι επενδύσεις για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να υπερβούν τα 38 δισ. ευρώ, που είναι πάνω από το διπλάσιο του ποσού που επενδύθηκε στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα την περίοδο 2007-2013.

Σχετικός σύνδεσμος: europa.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *