Skip to content

Εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου εφαρμογών στην ΕΕ

Σχεδόν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 63 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προστεθούν στην οικονομία της ΕΕ έως το 2018, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ.

Η αγορά εφαρμογών («apps»), δηλαδή των λογισμικών που σχεδιάζονται για κινητές συσκευές, απασχολεί ήδη 1 εκατ. άτομα στον τομέα της δημιουργίας και 800.000 άτομα στους τομείς του μάρκετινγκ και της υποστήριξης. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τα 5 εκατομμύρια σχεδόν μέχρι το 2018, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Η κλάδος των εφαρμογών συνεισφέρει τη στιγμή αυτή 17,5 δισ. ευρώ ετησίως στην οικονομία της ΕΕ. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση στους κλάδους της διαφήμισης και των συμβολαίων θα μπορούσε να εκφραστεί σε ετήσια έσοδα της τάξης των 63 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία.

Αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων

Παρότι είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος στη δημιουργία εφαρμογών για παιχνίδια, η ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ όσον αφορά την απόκτηση δεξιοτήτων για τη δημιουργία εφαρμογών, καθώς και τις αμοιβές.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ΕΕ συνεργάζεται με τον κλάδο και άλλους οργανισμούς στο πλαίσιο του Μεγάλου Συνασπισμού για τις Ψηφιακές Θέσεις Εργασίας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αποκτήσουν περισσότερα άτομα, ιδιαίτερα οι νέοι, τις σωστές δεξιότητες ΤΠ, ώστε να καλυφθεί ο αυξανόμενος αριθμός κενών θέσεων ΤΠ στην ΕΕ.

Επίσης, η ΕΕ δημιούργησε τη διαδικτυακή πύλη για την ανοικτή εκπαίδευση Open Education Europa, που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές, επαγγελματίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα να μοιράζονται δωρεάν ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους.

Τεχνικά προβλήματα

Για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της στον κλάδο των εφαρμογών, η ΕΕ πρέπει να καλύψει ορισμένες αδυναμίες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ανεπαρκής ασύρματη συνδεσιμότητα, τα προβλήματα διασυνοριακής σύνδεσης και οι περιορισμοί στις υπηρεσίες δικτύου σε ορισμένα κράτη μέλη.

Οι δημιουργοί της ΕΕ ανησυχούν επίσης για την έλλειψη υπηρεσιών 4G καθώς και διαλειτουργικότητας με πλατφόρμες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως το Android, το Facebook και το iOS. Η de facto εξάρτηση από τέτοιες πλατφόρμες οδηγεί επίσης σε μείωση εσόδων.

Βοήθεια για τις επιχειρήσεις της ΕΕ

Με πάνω από 500 εκατομμύρια καταναλωτές στην ΕΕ, οι δυνατότητες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις και τους δημιουργούς εφαρμογών είναι τεράστιες. Η ΕΕ εργάζεται για την απλοποίηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη χορήγηση αδειών, ώστε να διοχετευθούν νέες ιδέες στην αγορά.

Για να προωθηθούν οι ΤΠΕ και η επιχειρηματικότητα σχετικά με το διαδίκτυο στην Ευρώπη, και για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, η ΕΕ ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Startup Europe», η οποία φέρνει σε επαφή νέους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Σχετικός Σύνδεσμος: ec.europa.eu

http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/about-startup-europe

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *