Skip to content

Διαβούλευση σχετικά με τον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα των ενεργειακών υποδομών

egkrithike-to-schedio-exoikonomo--anavathmizo-gia-epicheiriseis-kai-katoikiesΔιαβούλευση σχετικά με τον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα των ενεργειακών υποδομών

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 ξεκίνησε πανευρωπαϊκή διαβούλευση σχετικά με πιθανά έργα κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) για υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι στις 13 Μαρτίου 2015 να εκφράσουν την άποψή τους για τη σκοπιμότητα ενός έργου, υπό το πρίσμα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, δηλαδή, σε συνάρτηση με τους στόχους της ασφάλειας εφοδιασμού, της ενοποίησης της αγοράς, του ανταγωνισμού και της βιωσιμότητας. Η διαβούλευση έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο Η Φωνή σας στην Ευρώπη και θα βοηθήσει σημαντικά στην κατάρτιση του δεύτερου καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος που θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2015.
Ο πρώτος ενωσιακός κατάλογος εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και ο κανονισμός σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές προβλέπει ότι ο κατάλογος αυτός θα επικαιροποιείται ανά διετία. Τα κατάλληλα έργα επιλέγονται, βάσει περιφερειακής προσέγγισης, από περιφερειακές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν αρμόδια υπουργεία, εθνικές ρυθμιστικές αρχές, διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, φορείς υλοποίησης έργων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά τη διαδικασία επιλογής, οι φορείς υλοποίησης υποβάλουν στις περιφερειακές ομάδες για αξιολόγηση πρώτα τα έργα ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου τα οποία θέλουν να εντάξουν στα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, οι περιφερειακές ομάδες αξιολογούν τα έργα βάσει των γενικών και ειδικών κριτηρίων που προβλέπει ο κανονισμός, όπως, η συμβολή των έργων στην ολοκλήρωση της αγοράς, η βιωσιμότητάτους, η ασφάλεια εφοδιασμού και ο ανταγωνισμός. Τους επόμενους μήνες θα γίνει η αξιολόγηση των έργων, και οι περιφερειακές ομάδες θα καταρτίσουν τους περιφερειακούς καταλόγους το καλοκαίρι του 2015.

Περισσότερα: http://www.mcit.gov.cy/mcit/mcit.nsf/All/AAC9F1CE3430203EC2257DCC002F69C9?OpenDocument

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *