Skip to content

Ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας: Εκθέσεις της Επιτροπής υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματική δράση της ΕΕ και των κρατών μελών

eu flags.3Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της Βιομηχανίας #Cyprus συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών με μέτρια και στάσιμη ή μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Report: Τα αποτελέσματα για την Κύπρο

1. Πρόσβαση στη χρηματοδότηση και επενδύσεις
2. Καινοτομία και δεξιότητες
3. Ενέργεια, πρώτες ύλες και βιωσιμότητα
4. Πρόσβαση σε αγορές, υποδομές και υπηρεσίες
5. Δημόσια διοίκηση και επιχειρηματικό περιβάλλον

Η χρηματοοικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο σήμανε την πτώση ενός οικονομικού μοντέλου που εξαρτιόταν έντονα από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Μολονότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε ομαλή πορεία και η ύφεση σε πραγματικούς όρους είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν, έχουν πληγεί διάφοροι τομείς οι οποίοι είχαν ηγετικό ρόλο στα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης των προγενέστερων ετών. Οι αυστηροί πιστωτικοί όροι, τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και η επιδείνωση της αγοράς εργασίας αποτελούν τους παράγοντες που επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κύπρος θα μπορούσε τώρα να επωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 για να χορηγήσει μερική χρηματοδότηση ώστε να αναπροσανατολίσει την οικονομία της σε ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο σύμφωνα με το πνεύμα της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020.

Η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα διαφέρει σημαντικά από κράτος μέλος σε κράτος μέλος

Από την εξέταση των επιδόσεων των κρατών μελών και με επιπλέον κριτήριο το αν η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται ή όχι προκύπτουν τέσσερις ομάδες:

  • Κράτη μέλη με υψηλή και βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα: Κάτω Χώρες, Γερμανία, Δανία και Ιρλανδία.
  • Κράτη μέλη με υψηλή αλλά στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα: Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία και Φινλανδία.
  • Κράτη μέλη με μέτρια αλλά βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα: Εσθονία, Λιθουανία, Ισπανία, Λετονία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ελλάδα.
  • Κράτη μέλη με μέτρια και στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα: Σλοβενία, Βουλγαρία, Κροατία, Μάλτα και Κύπρος.

Η ΕΕ έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα…

Συνολικά, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ΕΕ στον μεταποιητικό τομέα παραμένουν αμετάβλητα: εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης, υψηλό τοπικό περιεχόμενο των εξαγόμενων αγαθών και συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνδέονται με πολύπλοκα και υψηλής ποιότητας προϊόντα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έθεσαν επίσης σε εφαρμογή διάφορες πολιτικές για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μετά την εκδήλωση της κρίσης το 2008.

… αλλά χρειάζεται συνεχής προσοχή σε ορισμένους τομείς πολιτικής

Από την ανάλυση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στις δύο εκθέσεις προκύπτει ότι τα ακόλουθα θέματα πρέπει να εξεταστούν για πιθανή λήψη μέτρων πολιτικής:

  • Χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις σε όλους τους τομείς, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.
  • Οι μικρές και οι νέες επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο να λάβουν τραπεζική πίστωση σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις, ακόμη και όταν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι τα ίδια.
  • Η ανταγωνιστικότητα υποστηρίζεται από την αποτελεσματικότερη καινοτομία και την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας, καθώς και από την πρόσβαση σε εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης.
  • Η ανταγωνιστικότητα απαιτεί μείωση του κόστους και της αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης συνεπάγεται μεγαλύτερο αριθμό ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, ιδίως με την αύξηση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Οι χρονοβόροι και δαπανηροί φορολογικοί κανόνες, η διαφθορά και τα αναποτελεσματικά συστήματα απονομής δικαιοσύνης είναι οι περισσότερο επιζήμιοι παράγοντες που παρακωλύουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Επίσης, τα περισσότερα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν καλύτερα υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν στην ανταγωνιστικότητα οι κανόνες και η νομοθεσία που θεσπίζονται σε άλλους τομείς.
  • Χρειάζεται υποστήριξη για να διευκολυνθεί η διεθνοποίηση των ΜΜΕ. Επί του παρόντος, οι μικρότερες και νεότερες επιχειρήσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να εισέλθουν σε ξένες αγορές και να δρέψουν τα σχετικά οφέλη. Οι πολιτικές που εστιάζονται στο επιχειρηματικό περιβάλλον, και ειδικότερα όσον αφορά την πρόσβαση σε κεφάλαια, τις δεξιότητες, τη στήριξη της καινοτομίας και την ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, είναι σημαντικές για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις να επεκτείνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
  • Η ανταγωνιστικότητα επηρεάζεται αρνητικά από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, που είναι υψηλότερες στην ΕΕ απ’ ό,τι σε πολλές άλλες οικονομίες. Οι βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης δεν αντιστάθμισαν πλήρως τον αρνητικό αντίκτυπο της αύξησης των τιμών. Συνεπώς, χρειάζονται αποδοτικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας για να διασφαλιστεί η διάθεση ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *