Skip to content

Έλεγχος της συμφωνίας Facebook-WhatsApp από την ΕΕ

whatsappΜία αναπάντεχη τροπή έλαβε χώρα στην εξαγορά της WhatsApp από την Facebook, μετά την αίτηση της τελευταίας για έλεγχο της συμφωνίας από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal, η Facebook προσέγγισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να ελέγξει τη συμφωνία εξαγοράς της WhatsApp, ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντίστοιχα, η Επιτροπή φέρεται να ενημέρωσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές για θέματα ανταγωνισμού σχετικά με το αίτημα.

Η κίνηση αυτή της Facebook ενδέχεται να οδηγήσει σε επίσημη έρευνα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα ενδέχεται να της επιτρέψει να αποφύγει πιθανές αντιμονοπωλιακές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να εκδοθούν από διάφορες μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Δηλαδή, η Facebook επιλέγει να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί να έρθει αντιμέτωπη με διάφορες εθνικές ρυθμιστικές αρχές κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία εξαγοράς της WhatsApp ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας startup που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα το ποσό της εξαγοράς (19 δισ. δολάρια) ξεπερνά κατά πολύ την εξαγορά της εφαρμογής Instagram από τη Facebook το 2012 (πάνω από 1 δισ. δολάρια) και την εξαγορά της Skype από τη Microsoft έναντι του ποσού των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία Facebook-WhatsApp έλαβε έγκριση από τις αμερικανικές αρχές τον περασμένο Απρίλιο.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα της Facebook έρχεται σε συνέχεια έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν από ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Οι εν λόγω εταιρείες θεωρούν ότι το WhatsApp, που λειτουργεί σαν ένα φθηνό υποκατάστατο των υπηρεσιών αποστολής μηνυμάτων και φωτογραφιών, θα μπορούσε να μετατρέψει τη Facebook σε κυρίαρχο της αγοράς μηνυμάτων στην Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *