Skip to content

Άνοιγμα της αγοράς πληρωμών μέσω διαδικτύου

Woman is shopping online with cell phone.Η επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών θα μειώσει τα κόστη εξόφλησης λογαριασμών, καθώς οι νέοι παράγοντες της αγοράς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά και τα διαδικτυακά εργαλεία για να πραγματοποιούν πληρωμές εξ ονόματος των πελατών τους. Η νέα οδηγία που υπερψήφισε το ΕΚ θα καταστήσει πιο ασφαλείς τις πληρωμές μέσω διαδικτύου, θέτοντας νέους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και την ευθύνη όλων των διαδικτυακών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

“Η αγορά των υπηρεσιών πληρωμών στην ΕΕ παραμένει κατακερματισμένη και ακριβή, κοστίζοντας ετησίως 130 δισ. ευρώ, ή πάνω από 1% του ΑΕΠ της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τα έξοδα αυτά, εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Antonio Tajani ( ΕΛΚ, Iταλία), προσθέτοντας ότι “το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα μειώσει τα κόστη, θα βελτιώσει την ασφάλεια των πληρωμών και θα διευκολύνει την εμφάνιση νέων παραγόντων στην αγορά και νέων καινοτόμων μεθόδων πληρωμών”.

Χρήση τρίτων παρόχων για τη μείωση του κόστους πληρωμής

Όποιος χρησιμοποιεί έναν online λογαριασμό θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει λογισμικό πληρωμών, συσκευές και εφαρμογές που παρέχονται από εξουσιοδοτημένο πάροχο/τρίτο μέρος. Ο πάροχος αυτός θα μπορεί να εκτελεί τις πληρωμές εξ ονόματός του πελάτη του.

Για παράδειγμα, άτομα που δεν έχουν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα μπορούν πλέον να δίνουν εντολή σε νεοεισερχόμενες εταιρίες στην αγορά, όπως η Sofort στη Γερμανία, η Trustly στις Σκανδιναβικές χώρες και η ΙΝΤΕΑΛ στην Ολλανδία να χρησιμοποιούν τα τραπεζικά στοιχεία τους προκειμένου να κάνουν τις πληρωμές χρησιμοποιώντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις, από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το άμεσο κόστος. Θα απαγορεύεται επίσης η επιβολή επιβαρύνσεων για τη χρήση μέσων πληρωμών, όπως οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες, στα οποία εφαρμόζονται ήδη διατραπεζικές προμήθειες.

Ασφαλέστερες πληρωμές

Η τράπεζα που διαχειρίζεται το λογαριασμό ενός πελάτη θα μπορεί “να αρνηθεί σε πάροχο υπηρεσιών πληροφοριών ή σε πάροχο υπηρεσιών εκκίνησης πληρωμών την πρόσβαση σε λογαριασμό πληρωμών, για αντικειμενικά δικαιολογημένους και δεόντως τεκμηριωμένους λόγους” οι οποίοι έχουν κοινοποιηθεί στις εποπτικές αρχές. Η διάταξη αυτή θα αποκλείσει ουσιαστικά την οποιαδήποτε δυνατότητα των τραπεζών να θέτουν εμπόδια εισόδου στην αγορά για τις νέες υπηρεσίες πληρωμών.

Οι νέοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, από την πλευρά τους, θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον ασφαλή έλεγχο της ταυτότητας του χρήστη εξαλείφοντας τους όποιους κινδύνους εξαπάτησης. Θα πρέπει να διασφαλίζουν επίσης ότι η μεταφορά των προσωπικών δεδομένων ενός χρήστη πραγματοποιείται μόνο μέσω ασφαλών διαύλων και ότι η όποια κοινοποίηση τους θα γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση του χρήστη.

Σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης πληρωμής από κάποιον λογαριασμό, ο κάτοχός του δεν θα χάνει πάνω από 50 ευρώ εάν το μέσο πληρωμής έχει χαθεί, κλαπεί ή υπεξαιρεθεί. Ένας πάροχος υπηρεσιών που δεν προλαμβάνει την περίπτωση μιας τέτοιας απάτης μετά την κοινοποίηση της απώλειας από το χρήστη, ή δεν εξασφαλίζει την ορθή και ασφαλή ταυτοποίηση των στοιχείων του χρήστη, θα θεωρείται υπεύθυνος για τις απώλειες του πελάτη του και θα καλείται να καλύψει την οικονομική ζημία που αυτός υπέστη.

Επόμενα βήματα

Η νέα οδηγία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και επισήμως από τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *