Skip to content

Άλλαξε ο νόμος για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών

Άλλαξε ο νόμος για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορώνΗ Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο (N 148(I)/2015) με τον οποίο εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία με την Οδηγία 2013/11/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμός 2006/2004 και της Οδηγίας 2009/22/Ε. Ο εν λόγω νόμος θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για τις συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων και τη γρήγορη και χαμηλή σε κόστος επίλυση οικονομικών διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ τους.

Η εναλλακτική επίλυση διαφορών αφορά τη βοήθεια στους καταναλωτές να επιλύουν τις διαφορές με τους εμπόρους όταν ανακύπτει πρόβλημα με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που οι καταναλωτές αγόρασαν. Οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης των διαφορών γνωρίζουν επιτυχία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού βελτιώνουν και ενδυναμώνουν τα μέσα προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Η καλή λειτουργία της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών σε ολόκληρη την ΕΕ ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η ενιαία αγορά από άποψη επιλογής και καλύτερων τιμών. Η αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου στην ΕΕ δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και συμβάλει στην προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης.

Αναλυτικά: Το νέο σύστημα εναλλακτικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *