Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση για τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE), η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να παρέχουν στήριξη έκτακτης ανάγκης σε άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η δράση CARE εισάγει την αναγκαία ευελιξία στους κανόνες της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία ανακατανομή της διαθέσιμης χρηματοδότησης στην εν λόγω στήριξη έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση αυτών των νέων αιτημάτων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2022 από τη Συνδρομή στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης («REACT–EU»), στο πλαίσιο του γενικού στόχου της ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ είναι αλληλέγγυα προς την Ουκρανία κατά της βάναυσης εισβολής από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι σημερινές προτάσεις θα καταστήσουν ευκολότερη και ταχύτερη την κινητοποίηση των ταμείων συνοχής, ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και να υποστηριχθούν τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πρώτης γραμμής που τους υποδέχονται. Επιπλέον, το έκτακτο ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα παραταθεί κατά ένα έτος· καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εξετάσουν γρήγορα την πρόταση αυτή, ώστε τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες ευκαιρίες το συντομότερο δυνατόν.».
Ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Νικολά Σμιτ, δήλωσε τα εξής: «Με τη σημερινή πρόταση, η ΕΕ θα εξασφαλίσει την άμεση στήριξη όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση συνοχής για να στηρίζουν τους πρόσφυγες στην εξεύρεση θέσεων εργασίας, την έναρξη ή τη συνέχιση της εκπαίδευσης και την πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής μέριμνας. Μπορούν επίσης να λάβουν στήριξη για παροχή συμβουλών, κατάρτιση και ψυχολογική βοήθεια. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παροχή της αναγκαίας επισιτιστικής και βασικής υλικής βοήθειας.».
Παραδείγματα στήριξης έκτακτης ανάγκης
Η δράση CARE θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να παράσχουν στήριξη έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις ανάγκες αυτές περιλαμβάνεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η προσωρινή στέγαση, η παροχή τροφής και νερού ή η ιατρική περίθαλψη. Η δράση CARE μπορεί επίσης να ενισχύσει την ικανότητα των κρατών μελών να καλύπτουν τις ανάγκες των προσφύγων, στηρίζοντας π.χ. πρόσθετο εξοπλισμό υποδομής ή προσωπικό που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση αυτή για να αναπτύξουν εξατομικευμένες λύσεις για τη μακροπρόθεσμη ένταξη ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο μέσω επενδύσεων στη στέγαση, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία, την κοινωνική ένταξη και φροντίδα, ή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Η στήριξη της πολιτικής συνοχής θα συμπληρώσει τη στήριξη από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Η Επιτροπή προτείνει επίσης σήμερα την παράταση της περιόδου υλοποίησης για τα κονδύλια που διατίθενται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο των ταμείων εσωτερικών υποθέσεων της περιόδου 2014-2020, τα οποία θα αποδεσμεύσουν περίπου 420 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη στήριξη.
Έκτακτο μέσο για εξαιρετικές περιστάσεις
Η δράση CARE εισάγει τέσσερις βασικές αλλαγές στους κανόνες της πολιτικής συνοχής για τη μεγιστοποίηση της ταχύτητας και της ευκολίας με την οποία τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, συνεχίζοντας παράλληλα να στηρίζουν την ανάκαμψη των περιφερειών:
- Για να αμβλυνθούν οι εθνικές δημοσιονομικές πιέσεις, ιδίως λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η δυνατότητα ενωσιακής συγχρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής κατά 100 % για την περίοδο 2014-2020 θα παραταθεί για τη λογιστική χρήση 2021-2022·
- Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πόρους είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για μέτρα στήριξης των ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Χάρη σε αυτή την ευελιξία, οποιοδήποτε από τα δύο ταμεία θα είναι επίσης σε θέση να στηρίζει έργα, ακόμη και αν αυτά κανονικά θα χρηματοδοτούνταν από το άλλο·
- Οι δαπάνες των κρατών μελών για όλες τις δράσεις που βοηθούν τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία θα είναι επιλέξιμες για στήριξη από την ΕΕ αναδρομικά από την ημερομηνία έναρξης της ρωσικής εισβολής (24 Φεβρουαρίου 2022)·
- Η υποβολή εκθέσεων και οι τροποποιήσεις του προγράμματος θα απλουστευθούν.
Επόμενα βήματα
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του κανονισμού περί κοινών διατάξεων και του κανονισμού για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους απαιτούν έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ιστορικό
Από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, το 2014, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν συνεισφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια έγκαιρης αποκατάστασης προς τη χώρα. Μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, η στήριξη αυτή προς τον λαό της Ουκρανίας έχει αυξηθεί. Με την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή οικονομικής και επιχειρησιακής στήριξης στα κράτη μέλη και τη Μολδαβία, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν ασφαλές καταφύγιο στα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ αντέδρασε επίσης γρήγορα και αποφασιστικά στη ρωσική εισβολή, θεσπίζοντας κυρώσεις που θα έχουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία.
Η σημερινή πρόταση για τη δράση CARE προσθέτει επιπλέον ευελιξία στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020, λαμβάνοντας υπόψη την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων ως αποτέλεσμα της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.
Το REACT-EU παρέχει βοήθεια για τη στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, λόγω της πανδημίας COVID-19 και για την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας. Χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του NextGenerationEU και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη για την αύξηση των κονδυλίων για προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΤΕΒΑ.
Σημαντικό μέρος των 10 δισ. ευρώ από το REACT-EU του 2022 διατίθεται επίσης στα κράτη μέλη με σκοπό τη στήριξη έργων για την παροχή βοήθειας σε άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, σύμφωνα με τον γενικό στόχο της ανάκαμψης μετά την πανδημία, χωρίς να απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές. Οι πόροι REACT-EU επωφελούνται ήδη από ορισμένες ευελιξίες εφαρμογής που προτείνονται τώρα για την πολιτική συνοχής της περιόδου 2014-2020.
Για περισσότερες πληροφορίες
Ιστότοπος — Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία
Ουκρανία: η ΕΕ ενισχύει την αλληλεγγύη της προς τα άτομα που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές
Πρόταση για τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE)
Πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων της ΕΕ για τη συνοχή
Αρμόδιοι επικοινωνίας με τα ΜΜΕ
· Stefan DE KEERSMAECKER
Τηλέφωνο
+32 2 298 46 80
Ηλεκτρονική διεύθυνση
stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu
· Veerle NUYTS
Τηλέφωνο
+32 2 299 63 02
Ηλεκτρονική διεύθυνση
· Veronica FAVALLI
Τηλέφωνο
+32 2 298 72 69
Ηλεκτρονική διεύθυνση
· Flora MATTHAES
Τηλέφωνο
+32 2 298 39 51
Ηλεκτρονική διεύθυνση
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.
Athanasios ATHANASIOU
Press Officer / Political Reporter
European Commission
Representation in Cyprus
EU House, 30 Vyronos Avenue, 1096 Nicosia
Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753
Twitter: @aathans