Skip to content

Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών

Οι μέλισσες, οι πεταλούδες και άλλα έντομα επικονίασης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οικοσυστημάτων και την ικανότητά τους να μας παρέχουν τροφή, καθαρό νερό, φάρμακα, υλικά, αναψυχή και ευεξία. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης αλλοιώνονται από την ανθρώπινη παρέμβαση και ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση, η διατήρηση της φύσης από μόνη της δεν επαρκεί πλέον. Χρειαζόμαστε επίσης εργασίες αποκατάστασης, για να επαναφέρουμε ό,τι έχουμε χάσει. Σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μελισσών, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δημοσίευσε έκθεση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση των οικοσυστημάτων σε επίπεδο ΕΕ. Η έκθεση, που εκπονήθηκε από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, παρέχει επιστημονικές συμβουλές σχετικά με την αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, τη βελτίωση της παρακολούθησης της υγείας τους και τον καθορισμό μεθόδων για την αξιολόγηση της κατάστασής τους. Ένα χρόνο μετά τη δρομολόγηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, η έκθεση υποστηρίζει τις προσπάθειες να τεθεί η βιοποικιλότητα της Ευρώπης σε τροχιά ανάκαμψης. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σχολίασε: «Η υγιής, ακμάζουσα και ανθεκτική φύση βρίσκεται στο επίκεντρο του υγιεινού τρόπου ζωής, των ακμαζουσών οικονομιών και των ανθεκτικών κοινωνιών. Ωστόσο, τα οικοσυστήματα της Ευρώπης υφίστανται αυξανόμενη πίεση, θέτοντας όλους εμάς σε κίνδυνο. Η αποκατάσταση της φύσης θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών λύσεων για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την ευημερία του ανθρώπου έως το 2030.» Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, αρμόδια για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε τα εξής: «Η επιστήμη μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας και στη διαφύλαξη πολύτιμων οικοσυστημάτων. Η παρούσα έκθεση παρέχει πολύτιμα στοιχεία που θα αποτελέσουν μια σταθερή βάση τεκμηρίωσης για τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων.» Η αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι η κατάσταση όλων των οικοσυστημάτων της Ευρώπης — από τα δάση έως τις γεωργικές εκτάσεις, τις αστικές περιοχές, τους υγροτόπους, τους ποταμούς, τις λίμνες και τις θάλασσες — πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, προκειμένου να σταματήσει και να αντιστραφεί η απώλεια βιοποικιλότητας. Παρέχει επιστημονικά στοιχεία για την επικαιροποίηση της επικείμενης πρότασης της Επιτροπής σχετικά με τους στόχους αποκατάστασης της φύσης, η οποία αναμένεται να υποβληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Διαβάστε το σχετικό δελτίο Τύπου εδώ.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Vivian Loonela — Τηλ.: + 32 229 66712· Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 229 58615· Daniela Stoycheva — Τηλ.: + 32 229 53664· Sinéad Meehanvan Druten — Τηλ.: + 32 229 84094)

 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαχειρίζονται αναλόγως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *