Η Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις ακυρώσεις πτήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ καλούνται να βελτιώσουν τις πρακτικές τους με τη βοήθεια ενός καταλόγου μέτρων που έχουν καταρτιστεί από την Επιτροπή και το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (δίκτυο ΣΠΚ). Η δράση αυτή έρχεται μετά από έναν πολύ μεγάλο αριθμό καταγγελιών καταναλωτών και βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που δρομολογήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση των καταγγελιών από 16 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Η ανάλυση των απαντήσεων που δόθηκαν ανέδειξε μια σειρά ζητημάτων. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε τα εξής: «Έχουμε λάβει πολλές καταγγελίες από καταναλωτές, αλλά έχουμε επίσης συνεργαστεί στενά με τις αεροπορικές εταιρείες για να κατανοήσουμε πού υπάρχουν ελλείψεις και γιατί. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν ακυρώνονται πτήσεις. Σήμερα ζητούμε απλές λύσεις που θα παρέχουν στους καταναλωτές βεβαιότητα μετά από μια περίοδο ακραίας αβεβαιότητας». Η Επίτροπος Μεταφορών, κ. Αντίνα Βαλεάν, δήλωσε: «Τα ισχυρά δικαιώματα για τους επιβάτες αποτελούν προϋπόθεση για έναν ακμάζοντα τομέα αερομεταφορών. Επί του παρόντος αξιολογούμε ρυθμιστικές επιλογές για την ενίσχυση της προστασίας των επιβατών έναντι μελλοντικών κρίσεων, όπως προβλέπεται στη στρατηγική μας για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές αρχές ώστε τα δικαιώματα των επιβατών να κοινοποιούνται, να εφαρμόζονται και να επιβάλλονται με τον ορθό τρόπο. Οι επιβάτες πρέπει να έχουν πραγματική επιλογή μεταξύ κουπονιών και επιστροφών χρημάτων.» Οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ πρέπει να σέβονται το δίκαιο της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών — από τη διασφάλιση διαφανούς επικοινωνίας έως την εκ των προτέρων ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα δικαιώματά τους. Ειδικότερα, πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ επιστροφής χρημάτων και κουπονιού και να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι έχουν το δικαίωμα να ανταλλάσσουν τα κουπόνια τους με χρήματα ανά πάσα στιγμή. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας δεν επέστρεψαν επίσης χρήματα στους επιβάτες εντός της προθεσμίας των 7 ημερών που προβλέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η προθεσμία αυτή τηρείται για όλες τις νέες κρατήσεις εισιτηρίων, είτε αυτά αγοράζονται απευθείας από τις αεροπορικές εταιρείες είτε μέσω μεσαζόντων, και να απορροφήσουν γρήγορα τις συσσωρευμένες εκκρεμείς επιστροφές χρημάτων το αργότερο έως την 1 Σεπτεμβρίου 2021. Περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου όλων των μέτρων που ζητούνται από τις αεροπορικές εταιρείες, είναι διαθέσιμες εδώ.
(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 229 62253· Katarzyna Kolanko — Τηλ.: + 32 229 63444· Jördis Ferroli — Τηλ.: + 32 229 92729)
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαχειρίζονται αναλόγως.