Skip to content

Η ΕΕ παρέχει άμεση βοήθεια για να βοηθήσει την Κύπρο να περιορίσει τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές

Η Κύπρος ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ στις 3 Ιουλίου 2021, ζητώντας στήριξη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Λεμεσού.

Ανταποκρινόμενη άμεσα, η ΕΕ κινητοποίησε εναέρια μέσα πυρόσβεσης του μηχανισμού rescEU που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ελλάδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διάθεση των αντίστοιχων μέσων από την Ιταλία.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ταχεία διάθεση των πόρων του μηχανισμού rescEU, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Η ΕΕ είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Κύπρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η ευρωπαϊκή στήριξη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ευχαριστώ την Ελλάδα και την Ιταλία για την άμεση αντίδραση και την απτή αλληλεγγύη τους. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους τους πληγέντες και στο προσωπικό πρώτης επέμβασης που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια.»

Επιπλέον, η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης του προγράμματος Copernicus της ΕΕ ενεργοποιείται για να παράσχει χάρτες εκτίμησης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιχειρησιακή ικανότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές αρχές για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παράσχει κάθε περαιτέρω βοήθεια, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ιστορικό

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης καταστροφών. Μέσω του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστροφών εντός και εκτός Ευρώπης.

Όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις ικανότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί σε αυτήν, η πληττόμενη χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού. Από τη στιγμή της ενεργοποίησης, ο μηχανισμός συντονίζει τη βοήθεια που παρέχουν τα συμμετέχοντα κράτη μέσω αυθόρμητων προσφορών. Επιπλέον, η ΕΕ έχει δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας, ώστε να διαθέτει κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας και να έχει τη δυνατότητα ισχυρότερης και συνεκτικής συλλογικής αντιμετώπισης. Σε περίπτωση που για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτείται επιπλέον βοήθεια διάσωσης, το αποθεματικό rescEU μπορεί να αποσταλεί ως έσχατη λύση.

Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 420 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Δασικές πυρκαγιές

rescEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τον Τύπο:

  • Balazs UJVARI

Τηλέφωνο

+ 32 2 295 45 78

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

balazs.ujvari@ec.europa.eu

  • Daniel PUGLISI

Τηλέφωνο

+ 32 2 296 91 40

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

daniel.puglisi@ec.europa.eu

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαχειρίζονται αναλόγως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *