Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 20/3

Διεθνής διάσκεψη δωρητών — Μαζί για τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας, σήμερα στις Βρυξέλλες

Σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕE διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη στήριξη των λαών της Τουρκίας και της Συρίας που πρόσφατα επλήγησαν από καταστροφικούς σεισμούς.

Στη διάσκεψη δωρητών, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, θα συμμετάσχουν πάνω από 60 κράτη μέλη της ΕΕ, υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες, γειτονικές χώρες και χώρες εταίροι, μέλη της G20 —εκτός της Ρωσίας— κράτη μέλη της Συνεργασίας του Κόλπου, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, διεθνείς οργανισμοί, ανθρωπιστικοί φορείς και διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 14:30 ώρα Κύπρου με εισαγωγικές παρατηρήσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της Σουηδίας κ. Ουλφ Κρίστερσον εκ μέρους της σουηδικής Προεδρίας. Μετά την εναρκτήρια συνεδρία θα ακολουθήσει παρουσίαση με θέμα «Οι συνέπειες του σεισμού και το όραμα της ανασυγκρότησης», στην οποία θα συμμετάσχει ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς. Στη σύνοδο δωρητών θα προεδρεύσουν ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ και ο Σουηδός Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου κ. Γιόχαν Φόρσελ. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προτίθενται να αναλάβουν σημαντικές δεσμεύσεις για περαιτέρω ανακούφιση, ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Τουρκίας, και για περαιτέρω ανακούφιση, ανάκαμψη και αποκατάσταση στη Συρία. Η ΕΕ καλεί άλλους διεθνείς εταίρους και διεθνείς δωρητές να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κινητοποιώντας δεσμεύσεις ανάλογες με την κλίμακα και το μέγεθος της ζημίας.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός κ. Κρίστερσον θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο τέλος της εκδήλωσης, γύρω στις 18:00 ώρα Κύπρου. Οι διάφορες συνεδρίες θα μεταδοθούν ζωντανά στο EbS. Μετά την εκδήλωση θα δημοσιευτεί δελτίο Τύπου στο οποίο θα ανακοινώνεται το συνολικό ποσό για το οποίο έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη της ΕΕ προς τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας είναι διαθέσιμες στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Dana Spinant — Τηλ.: +32 2 299 01 50· Balazs Ujvari – Τηλ.: +32 2 295 45 78· Ana Pisonero Hernandez – Τηλ.: +32 2 295 43 20)

Η Επιτροπή προτείνει την παράταση της συντονισμένης μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και η σταθερότητα των τιμών

Σήμερα η Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί κατά ένα έτος η έκτακτη νομοθεσία της ΕΕ για τη συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, μετά τη λήξη της στις 31 Μαρτίου 2023. Εν μέσω πιέσεων στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, είναι σημαντικό η Ευρώπη να ετοιμαστεί από τώρα για τον επόμενο χειμώνα. Η συνέχιση της εξοικονόμησης φυσικού αερίου θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους πλήρωσης των αποθεμάτων και να διατηρήσει σταθερό εφοδιασμό. Η μείωση της ζήτησης και η βελτίωση της διαχείρισής της μπορούν να συμβάλουν και στη μείωση της αστάθειας των τιμών.

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε σχετικά: «Οι συλλογικές μας προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ήταν καθοριστικής σημασίας για να περάσουμε με ασφάλεια τον χειμώνα. Έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και την απεξάρτησή μας από τη Ρωσία, αλλά τους προσεχείς μήνες αναμένεται να συνεχιστούν οι πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Η συνέχιση της μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο θα μας προετοιμάσει για τον επόμενο χειμώνα και θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τον στόχο για πλήρωση των αποθεμάτων κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Βασίζομαι στη στήριξη των κρατών μελών για να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια αυτή σε επίπεδο ΕΕ. »

Η εθελοντική μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο θεσπίστηκε πέρυσι στο πλαίσιο του σχεδίου Save Gas for a Safe Winter Plan, ενός από τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χάρη σε εθελοντικές συνεισφορές, η ζήτηση για φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ κατέγραψε μείωση άνω του 19% μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου 2023, υπερβαίνοντας τον στόχο του 15% και επιτρέποντας στην Ευρώπη να εξοικονομήσει περίπου 42 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εξοικονόμηση αυτή ελάφρυνε σημαντικά τις πιέσεις λόγω των περικοπών του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη σημερινή πρόταση, ο συμφωνημένος εθελοντικός στόχος μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Μαρτίου 2023 θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2024. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία για την εξοικονόμηση που επιτυγχάνουν ανά μήνα, αντί για δίμηνο. Η υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να γίνεται ανά τομέα, ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση και η στόχευση των εθνικών μέτρων. Η πρόταση, σύμφωνα με το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ κατά την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας στις 28 Μαρτίου.

Παράλληλα με την πρόταση, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έκθεση στην οποία περιγράφεται ο μέχρι στιγμής τρόπος λειτουργίας του ισχύοντος κανονισμού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς και ένα έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που αναλύει λεπτομερώς τη ζήτηση φυσικού αερίου και τη μείωσή της. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Tim McPhie – Τηλ.: +32 2 295 86 02· Giulia Bedini – Τηλ: +32 2 295 86 61)

Ξηρασία στην Ευρώπη: Ο εξαιρετικά θερμός και ξηρός χειμώνας επηρεάζει το νότιο και το δυτικό τμήμα της ΕΕ

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό στη Νέα Υόρκη και της επικείμενης συνοπτικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Επιτροπής δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με την ξηρασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες χώρες του νότιου και του δυτικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται από μια αναδυόμενη ξηρασία που προκαλεί έντονη ανησυχία σχετικά με την υδροδότηση, τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας.

Λόγω του εξαιρετικά ξηρού και θερμού χειμώνα, παρατηρούνται ήδη σημαντικές ανωμαλίες στην υγρασία του εδάφους και στη ροή των ποταμών, ιδίως στη Γαλλία, την Ισπανία και τη βόρεια Ιταλία. Στις Άλπεις, η συσσώρευση χιονιού ήταν πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου και είναι ακόμη χαμηλότερη σε σχέση με τον χειμώνα 2021-2022. Η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η συμβολή της τήξης του χιονιού στη ροή των ποταμών στις περιαλπικές περιοχές την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.

Οι βροχοπτώσεις των προσεχών εβδομάδων θα είναι πολύ σημαντικές για την αξιολόγηση της εξέλιξης της τρέχουσας ξηρασίας και των επιπτώσεών της. Η Ευρώπη και η περιοχή της Μεσογείου ενδέχεται να βιώσουν ένα ακραίο καλοκαίρι φέτος, παρόμοιο με το καλοκαίρι του 2022. Η έκθεση συνιστά την εντατική παρακολούθηση και την κατάλληλη χρήση των υδάτων, καθώς και την εφαρμογή στοχευμένων τομεακών στρατηγικών προσαρμογής και ενισχυμένης συνεργασίας, δεδομένου ότι τέτοιες κλιματικές και καιρικές συνθήκες αναμένεται να είναι συχνότερες στο μέλλον.

Θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες επικρατούν επίσης στη νότια και την ανατολική περιοχή της Μεσογείου, όπου παρατηρείται σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων στο Μαγκρέμπ και την Τουρκία, σύμφωνα με το Δελτίο MARS του ΚΚΕρ για τη Βόρεια Αφρική. Το ΚΚΕρ παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ξηρασία μέσω του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας (EDO και GDO), τα οποία αποτελούν μέρος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus (CEMS). Συντάσσει επίσης το Δελτίο MARS, μια τακτική έκθεση για τις γεωργικές καλλιέργειες, το οποίο θα δημοσιευθεί σύντομα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Γνώσεων για τη Διαχείριση του Κινδύνου Καταστροφών.

Στο πλαίσιο της προσεχούς διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το νερό, η ΕΕ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης λειψυδρίας και στη διασφάλιση της ασφάλειας των υδάτων για όλους, ανακοινώνοντας 33 δεσμεύσεις για ανάληψη δράσης στο άμεσο μέλλον, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ανθεκτικότητα στις ξηρασίες.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: + 32 2 295 86 15· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43)

Μηδενική ρύπανση: Μια νέα έκθεση της ΕΕ ζητεί ισχυρότερα μέτρα για τη μείωση του θορύβου

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τον περιβαλλοντικό θόρυβο, η οποία καθορίζει τρόπους για την περαιτέρω μείωση των επιπέδων θορύβου. Η έκθεση δείχνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την τελευταία έκθεση το 2017, και απαιτεί συστηματικότερη παρακολούθηση της ηχορύπανσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και την έγκριση σχεδίων δράσης για τον θόρυβο από τα κράτη μέλη. Παράλληλα, προειδοποιεί για την ανάγκη να ενταθεί η πολιτική δράση, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται από τον θόρυβο από τις μεταφορές κατά 30% έως το 2030, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση.

Ο θόρυβος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για την περιβαλλοντική υγεία στην Ευρώπη μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια πολίτες, ή το 20% του πληθυσμού της ΕΕ, να εκτίθενται σε υπερβολικά επίπεδα θορύβου. Ο θόρυβος που προκαλεί τη μεγαλύτερη όχληση προέρχεται από την οδική, σιδηροδρομική και εναέρια κυκλοφορία.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Ο θόρυβος δεν αποτελεί απλώς όχληση, αλλά σοβαρή απειλή για την υγεία μας. Ο θόρυβος αυξάνει το επίπεδο άγχους, διαταράσσει τον ύπνο, επηρεάζει τις μαθησιακές μας ικανότητες και επιδεινώνει ακόμη και τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές παθήσεις. Η σημερινή έκθεση δείχνει ότι πρέπει να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της συχνά υποτιμημένης απειλής για τη δημόσια υγεία. Η λήψη μέτρων κατά του θορύβου δεν συνιστά απλώς καθήκον μας για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών, αλλά και τεράστια οικονομική ευκαιρία για την τόνωση της καινοτομίας στις τεχνολογίες μείωσης του θορύβου από τις βιομηχανίες της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της κινητικότητας.»

Στην έκθεση διατυπώνονται συστάσεις στους κύριους τομείς των μεταφορών που ευθύνονται για την ηχορύπανση. Επισημαίνεται επίσης ότι πρέπει να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια διάφοροι παράγοντες, και συγκεκριμένα, σε εθνικό επίπεδο, οι αρμόδιες αρχές, καθώς και οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών μεταφορών και καινοτόμων τρόπων μεταφοράς, συμβάλλοντας με τη σειρά τους στη μείωση του θορύβου στις τεχνολογίες και τα προϊόντα ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού τους. Από την πλευρά της, η Επιτροπή θα επιδιώξει να βελτιώσει τη συνολική εφαρμογή της οδηγίας για τον περιβαλλοντικό θόρυβο και να διερευνήσει τρόπους ενίσχυσής της, μεταξύ άλλων με τον καθορισμό στόχων μείωσης του θορύβου και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του θορύβου στη βιοποικιλότητα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Daniela Stoycheva — Τηλ.: + 32 2 295 36 64)

Έκθεση σχετικά με τις εξαγωγές επικίνδυνων αποβλήτων δείχνει αύξηση των ποσοτήτων που εξάγονται αλλά και περισσότερους εντοπισμούς παράνομων μεταφορών

Η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση εφαρμογής του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων για την περίοδο 2016-2019, στην οποία παρουσιάζονται στοιχεία και αναλύσεις σχετικά με τον έλεγχο των μεταφορών αποβλήτων τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες. Η έκθεση αποκαλύπτει δύο μείζονες τάσεις. Πρώτον, αν και η ποσότητα των κοινοποιηθέντων αποβλήτων παρέμεινε σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, η συνολική ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων που μεταφέρθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε, από 3,9 εκατ. τόνους το 2001 σε 8,1 εκατ. τόνους το 2019. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των μεταφορών πραγματοποιούνται εντός της ΕΕ, ενώ ο περιορισμένος όγκος που εξάγεται από την ΕΕ σε τρίτες χώρες διοχετεύεται σε χώρες του ΟΟΣΑ. Δεύτερον, έχει αυξηθεί ο αριθμός των παράνομων μεταφορών που εντοπίζονται στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων που διενεργούν τα κράτη μέλη.

Οι εκθέσεις αυτές καταρτίζονται από την Επιτροπή ανά τριετία με βάση τις εκθέσεις που υποβάλλει κάθε κράτος μέλος σχετικά με την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης της Βασιλείας για τα επικίνδυνα απόβλητα, στην οποία η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα στηρίζουν τα συμπεράσματα της αξιολόγησης του ισχύοντος κανονισμού, τα οποία δημοσιεύτηκαν από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2020 και οδήγησαν στην πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων για τις μεταφορές αποβλήτων. Η υπό συζήτηση πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχει τρεις κύριους στόχους: τη διασφάλιση ότι η ΕΕ δεν εξάγει προβληματικά απόβλητα σε τρίτες χώρες· τη διευκόλυνση της μεταφοράς αποβλήτων για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση στην ΕΕ· και την καλύτερη αντιμετώπιση των παράνομων μεταφορών αποβλήτων.

Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται στη σχετική είδηση καθώς και στην έκθεση.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Daniela Stoycheva — Τηλ.: + 32 2 295 36 64)

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *