Η διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο, και ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στη Ρώμη, στις 21 Μαΐου 2021, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η «Ομάδα Ευρώπη» θα διαμοιράσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, κυρίως μέσω του μηχανισμού COVAX, του εταίρου μας για τον εμβολιασμό του κόσμου.
Η Ομάδα Ευρώπη (η ΕΕ, τα θεσμικά της όργανα και τα 27 κράτη μέλη) βρίσκεται σε τροχιά υπέρβασης αυτού του αρχικού στόχου, καθώς προβλέπεται ο διαμοιρασμός 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο έως το τέλος του 2021.
Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Η Ομάδα Ευρώπη αναλαμβάνει την ευθύνη της να βοηθήσει τον κόσμο να καταπολεμήσει τον ιό, παντού. Ο εμβολιασμός είναι καίριας σημασίας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 σε χώρες σε όλον τον κόσμο. Θα διαμοιράσουμε περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του τρέχοντος έτους.»
Οι περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 που έχουν δεσμευτεί από την Ομάδα Ευρώπη θα φτάσουν στις χώρες προορισμού, κυρίως μέσω του μηχανισμού COVAX, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο μηχανισμός COVAX έχει μέχρι στιγμής παραδώσει 122 εκατομμύρια δόσεις σε 136 χώρες.
Παράλληλα, η Ομάδα Ευρώπη δρομολόγησε πρωτοβουλία για την παρασκευή εμβολίων, φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας στην Αφρική και την εξασφάλιση πρόσβασης σε αυτά.
Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την τοπική παρασκευή εμβολίων στην Αφρική και θα στηριχθεί με 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αναπτυξιακής χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Στις 9 Ιουλίου, η Ομάδα Ευρώπη συμφώνησε να στηρίξει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην παραγωγή εμβολίων από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Ντακάρ, παράλληλα με άλλα μέτρα στήριξης. Η νέα μονάδα παραγωγής θα μειώσει την εξάρτηση της Αφρικής από τις εισαγωγές εμβολίων, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 99%, και θα ενισχύσει τη μελλοντική ανθεκτικότητα της ηπείρου ενάντια στις πανδημίες.
Ιστορικό
Η ΕΕ υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό και τη δημιουργία του ACT-Accelerator, του παγκόσμιου μηχανισμού για την πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά μέσα και θεραπείες κατά της νόσου COVID-19.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χρειάζονται χρόνο και επενδύσεις για να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες παραγωγής, η άμεση και πλέον αποτελεσματική αντίδραση εξακολουθεί να είναι ο διαμοιρασμός εμβολίων.
Η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την υγεία συγκλήθηκε από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι στις 21 Μαΐου 2021. Αυτή η πρώτη σύνοδος κορυφής της G20 για την υγεία σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην παγκόσμια πολιτική για την υγεία.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την πολυμερή προσέγγιση, την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της υγείας και την αναβάθμιση των ικανοτήτων παρασκευής εμβολίων παγκοσμίως, ώστε η τρέχουσα πανδημία να είναι η τελευταία.
Περισσότερες πληροφορίες
Παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό
Παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την υγεία
Αρμόδιοι επικοινωνίας για τον Τύπο:
- Dana SPINANT
Τηλέφωνο
+ 32 2 299 01 50
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Stefan DE KEERSMAECKER
Τηλέφωνο
+ 32 2 298 46 80
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαχειρίζονται αναλόγως.