Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν(3 Απριλίου) να καταργήσουν την βίζα στους Μολδαβούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και χρησιμοποιούν βιομετρικό διαβατήριο.
Ακολουθώντας μια πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν, το Κοινοβούλιο και τα Κράτη Μέλη έκαναν το τελευταίο βήμα στέλνοντας στη Μολδαβία την λίστα των κρατών στα οποία οι υπήκοοί της θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Η τροποποίηση του κανονισμού 539/2001 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 28 Απριλίου.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Cecilia Malmström, χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη επιτυχία και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου» στις σχέσεις ΕΕ-Μολδαβίας.
Η χώρα με 3.5 εκ κατοίκους, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία Ανατολική Εταιρική Σχέση, ξεκίνησε τον λεγόμενο «Διάλογο για τη Βίζα» τον Ιούνιο του 2010 που είχε ως στόχο να πετύχει την κατάργηση της βίζας.
«Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες από τις αρχές της Μολδαβίας τελεσφόρησαν και ότι η ΕΕ έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της με τις τρίτες χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας», δήλωσε η Malmström.
Πρόσθεσε ότι η Μολδαβία είναι «εξαιρετικό παράδειγμα» για άλλες χώρες της περιοχής και «δείχνει ότι η ισχυρή πολιτική δέσμευση και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων φέρνουν απτά αποτελέσματα».
Πολλοί Μολδαβοί ήδη ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία περίπου 400.000 κατέχουν ρουμάνικα διαβατήρια, δεδομένου του ότι το Βουκουρέστι είναι πολύ «γενναιόδωρο» στο να προσφέρει υπηκοότητα στους Μολδαβούς που μιλούν ρουμάνικα.
Παίρνοντας το μάθημα από την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να επιταχύνουν τις διαδικασίες με τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Στη σύνοδο στις 20-21 Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να υπογράψουν τη Συμφωνία Σύνδεσης με τη Μολδαβία και τη Γεωργία όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2014.
Όπως με την Ουκρανία, η Μολδαβία δέχεται απειλές από τη Ρωσία για σοβαρές συνέπειες εάν ακολουθήσει το ευρωπαϊκό μονοπάτι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ρωσία απαγόρεψε τις εξαγωγές κρασιού από τη Μολδαβία επικαλούμενη «ανησυχίες για την ασφάλεια τροφίμων». Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές, σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της χώρας θα ήταν μια απαγόρευση στα φρούτα ή τα λαχανικά καθώς και στη μετακίνηση των οικονομικών μεταναστών της χώρας.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς στους Μολδαβούς υπηκόους που εργάζονται στη Ρωσία. Οι εποχιακοί εργαζόμενοι του εξωτερικού συνεισέφεραν 2δις ευρώ στην οικονομία της Μολδαβίας φέτος. Και 60% αυτού του ποσού προήλθε από τους μετανάστες στη Ρωσία.
Από την άλλη Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν πως λόγω του μικρού μεγέθους της οικονομίας της, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ της άρσης των δασμών στο κρασί από τη Μολδαβία σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις εξαγωγές στη Ρωσία.
Πηγή: www.euractiv.gr