Skip to content

Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών

«Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η βία πρέπει να σταματήσει τώρα.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να συμβαίνει καθημερινά, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει πολλές διαφορετικές όψεις: συμβαίνει ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευση, τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία, στο σχολείο, στον δρόμο, στις αθλητικές δραστηριότητες ή στο διαδίκτυο. Εμποδίζει την πλήρη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών σε κάθε τομέα της κοινωνίας — πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό.

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Το 80 % των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Τα πράγματα έχουν ωστόσο αρχίσει να αλλάζουν. Κατά τα τελευταία 30 έτη, η συχνότητα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων μειώθηκε κατά 50% στην Αφρική. Στη νότια Ασία, το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύονται σε ηλικία κάτω των 15 ετών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Και το πρόσφατο παγκόσμιο κίνημα #metoo, το οποίο ανέδειξε την έκταση της σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στις κοινωνίες μας, ενθάρρυνε τα θύματα να υψώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Για να εξαλειφθεί η έμφυλη βία μια για πάντα, πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση και η νομοθεσία και να αλλάξουν τα κοινωνικά πρότυπα. Αφιερώσαμε το 2017 στην ευρωπαϊκή δράση για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή. Δικηγόροι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και η αστυνομία, μεταξύ άλλων, εκπαιδεύονται για την υποστήριξη των θυμάτων και την πρόληψη της έμφυλης βίας, χάρη στη χρηματοδοτική στήριξη των ΜΚΟ από την ΕΕ.

Για την ανάληψη δράσης πέρα από τα σύνορά μας, δρομολογήσαμε μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη την πρωτοβουλία «Spotlight», με μια άνευ προηγουμένου αρχική επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία εξετάζει σε παγκόσμια κλίμακα τα βασικά αίτια της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, βοηθά τα θύματα και τους παρέχει τη δυνατότητα να συμβάλλουν σε πιο ασφαλείς, πιο ανθεκτικές, πιο πλούσιες και πιο ελεύθερες κοινωνίες.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και βρίσκεται στο επίκεντρο του θεματολογίου 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί προϋπόθεση για την προαγωγή, την προστασία και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, με στόχο σύντομα να αποτελεί παρελθόν.»

Ιστορικό του φακέλου

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει το 70%. Η μάστιγα αυτή αποτελεί εμπόδιο στην ισότητα των φύλων, τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, καθώς και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, για την αντιμετώπισή της απαιτείται παγκόσμια και συνεχής συμμετοχή σε όλες τις χώρες και περιοχές.

Η Επιτροπή πρότεινε την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εργασίες με στόχο την κύρωσή της είναι σε εξέλιξη. Η Επιτροπή καλεί όσα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη κυρώσει τη σύμβαση, να το πράξουν άμεσα.

Το περασμένο έτος, η Επιτροπή δρομολόγησε την εκστρατεία NON.NO.NEIN — Πες ΟΧΙ! Σταματήστε τη βία κατά των γυναικών. Στόχος της εκστρατείας ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με το εν λόγω ζήτημα και η χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων για τη μείωση του κινδύνου βίας και την υποστήριξη των γυναικών που έχουν πληγεί από αυτήν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για κράτη μέλη, τοπικές κυβερνήσεις, σχετικούς επαγγελματίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από ολόκληρη την Ευρώπη για να ενισχύσουν τις δράσεις και τις εκστρατείες τους για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την ηγεσία της εκστρατείας «έκκληση για ανάληψη δράσης για την προστασία από τη σεξουαλική και την έμφυλη βία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης». Σε ανθρωπιστικές κρίσεις, η έμφυλη βία είναι συχνά διαδεδομένη. Είμαστε προσηλωμένοι στην υποστήριξη των θυμάτων και την εξάλειψη της βίας αυτής. Η πρόκληση σε δράση συνενώνει περισσότερες από 60 ανθρωπιστικές οργανώσεις με μία αποστολή: να αναγνωριστεί η έμφυλη βία ως απειλητική για τη ζωή και να αντιμετωπίζεται από τα αρχικά στάδια της εκδήλωσης μιας κρίσης. Γυναίκες και κορίτσια που κινδυνεύουν να υποστούν βία έχουν ανάγκη την πλέον άμεση προσοχή μας. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε την ηγετική θέση μας για να επιστήσουμε την προσοχή στο θέμα αυτό και να μετατρέψουμε τις προσπάθειές μας σε συγκεκριμένες δράσεις στον εν λόγω τομέα.

Η πρωτοβουλία «Spotlight», η οποία δρομολογήθηκε από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της 72ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, εξετάζει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η έκθεση εστιάζεται στην οικιακή και ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική και έμφυλη βία και τις επιβλαβείς πρακτικές, τη γυναικοκτονία, την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση. Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί μεταξύ 2017 και 2023 και έχει αρχική επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, με την ΕΕ ως βασικό χρηματοδότη (βλ. βίντεο).

Για περισσότερες πληροφορίες

MEMO/17/4849

Ενημερωτικό δελτίο: Ένα έτος στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

·        Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

·        Maja KOCIJANCIC (+32 2 298 65 70)

·        Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *