Με αξιοσημείωτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΗΜΜΗΥΠ), το Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (www.digitalheritagelab.eu) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Europe Direct Λεμεσού, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου με θέμα: «Ψηφιοποίηση και Προβολή Αρχειακών Συλλογών της Κύπρου». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο 2 του Κτηρίου Τάσος Παπαδόπουλος, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λεμεσό.
Σύντομο χαιρετισμό εκφώνησαν οι: κ. Νίκος Νικολαΐδης, Βουλευτής της Ε∆ΕΚ και Αντιπρόεδρος του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Οµάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και ο κ. Στέλιος Αχνιώτης, Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, ο οποίος παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Ψηφιοποίηση και Προβολή Αρχειακών Συλλογών της Κύπρου».
Ο Δρ. Ιωαννίδης, αρχικά επικεντρώθηκε στα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αυτή τη χρονική περίοδο το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σχετίζονται άμεσα με ψηφιοποίηση αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αρχειοθέτηση και τεκμηρίωση υλικού, εμπλουτισμό των αντικειμένων με τα απαραίτητα μεταδεδομένα, πληθοπορισμικές υπηρεσίες κτλ. Αναφέρθηκε κυρίως σε ένα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, το ερευνητικό πρόγραμμα LoCloud (www.locloud.eu), το οποίο, Όπως επισήμανε, έχει ως στόχο να βοηθήσει μικρομεσαία πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς να προβάλουν το ψηφιοποιημένο υλικό τους στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana.
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LoCloud είναι απαραίτητη η δυναμική εμπλοκή των φορέων, οι οποίοι είναι γνώστες του περιεχομένου του υλικού που έχουν στη διάθεσή τους.
Περαιτέρω, ο Δρ. Ιωαννίδης ανέδειξε τη σημασία της ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μια σειρά από παραδείγματα μέσα από τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με διάφορους Πολιτιστικούς Φορείς, Κοινότητες, Δήμους και Ιδιώτες. Όπως εύστοχα επισήμανε η διάδοση, διάσωση και η μνήμη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές της Κύπρου.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, το οποίο απαρτιζόταν μεταξύ άλλων από ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτιστικούς φορείς, , επαγγελματίες μηχανικούς, φωτογράφους και μουσειολόγους.