Skip to content

Πράσινες Τεχνολογίες και Καινοτομία στην Αυτοκίνηση

IMG_1207 (4)Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Europe Direct Λεμεσού, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου με θέμα: «Πράσινες Τεχνολογίες και Καινοτομία στην Αυτοκίνηση». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο 2 του Κτηρίου Τάσσος Παπαδόπουλος, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λεμεσό.

Σύντομο χαιρετισμό εκφώνησε ο Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκ μέρους του Προέδρου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου κ. Στέλιου Αχνιώτη, ο χαιρέτισε την εκδήλωση ο κ. Γιάννης Κακουλλής, Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Λεμεσού του ΕΤΕΚ.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Ζήσης Σαμαράς, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο οποίος παρουσίασε την εισήγησή του: «Το μέλλον της αυτοκίνησης πέρα από το “Σκάνδαλο Dieselgate”: Τεχνολογικές προοπτικές για καθαρά, χαμηλής κατανάλωσης οχήματα».

Ο Δρ. Σαμαράς, αρχικά εστίασε την παρουσίαση του στις αλλαγές που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με τη μέτρηση εκπομπών ενός καινούργιου οχήματος, έτσι ώστε η μέτρηση να είναι αντιπροσωπευτική των πραγματικών συνθηκών οδήγησης ενός αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο ελπίζεται να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις ευρωπαϊκές πόλεις η οποία, αν και έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με το παρελθόν, δεν ικανοποιεί ακόμα τις απαιτήσεις που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κ. Σαμαράς ανέλυσε, επίσης, τη σημαντικότητα της ηλεκτροκίνησης και τις δυνατότητες που προβλέπουν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα αυτό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εναλλακτικά καύσιμα όπως είναι το υγραέριο και το φυσικό αέριο. Όπως επισήμανε, όλες οι τεχνολογίες μπορούν να επιφέρουν σταδιακή βελτίωση στην κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων. Πάντως, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα παραμείνει κυρίαρχος, μέχρι να καταστεί δυνατή μια πιο ριζική λύση όπως λ.χ. η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων με ηλεκτρισμό που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί έναν εξαιρετικό δυνητικό εργοδότη για τους αποφοίτους όλων των κλάδων Μηχανικής καθώς, όπως ανέφερε, ένα τέταρτο περίπου της οικονομικής παραγωγής στην Ευρώπη προέρχεται από την αυτοκινητοβιομηχανία και από τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτήν. Αναφέρθηκε, τέλος, στο παράδειγμα δύο εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off companies) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες διεθνώς σε θέματα αντιρρύπανσης οχημάτων και εργοδοτούν άνω των 50 ατόμων, που είναι στην πλειονότητά τους απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, που αποτελούνταν από φοιτητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες μηχανικούς. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, Επικεφαλής του ευρωπαϊκού Έργου Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Πολιτική.

Διαβάστε την παρουσίαση του Δρα. Σαμαρά: CUT_Presentation_Samaras

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *