Skip to content

Κοινή Δήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2018

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση κ. Γιοχάνες Χαν, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία και την Ανάπτυξη κ. Νέβεν Μίμιτσα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης, και η επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων κ. Βέρα Γιούροβα προέβησαν στην πιο κάτω δήλωση:

«Κάθε λεπτό, κάθε μέρα, περίπου 31 άνθρωποι εκτοπίζονται βίαια. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 68,5 εκατομμύρια άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συγκρούσεων και βίας, διώξεων, φυσικών καταστροφών ή λόγω των πραγματικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής — 25,4 εκατομμύρια εξ αυτών είναι πρόσφυγες.

Πάνω από 67 χρόνια μετά τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων, οι αρχές του διεθνούς δικαίου εξακολουθούν να είναι πιο επίκαιρες  από ποτέ. Οι αρχές αυτές κατοχυρώνονται στο κεκτημένο της ΕΕ για το άσυλο, ενώ η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευσή της να συνεχίσει να μάχεται για εκείνους που χρειάζονται βοήθεια.

Ως παγκόσμιος παράγοντας, εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση και την επίλυση των σημαντικών κρίσεων μέσω της διπλωματικής οδού. Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως, παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τα εκτοπισμένα άτομα, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Έχουμε παράσχει την άνευ προηγουμένου στήριξή μας κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και το 2016 με την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούσαν να διαφύγουν τον πόλεμο και τις διώξεις και εξακολουθούμε να προσφέρουμε προστασία σε όσους την έχουν ανάγκη. Μόνο το 2017, τα κράτη μέλη της ΕΕ χορήγησαν προστασία σε περισσότερα από 538 000 άτομα.

Στηρίζουμε επίσης όσους εκτοπίστηκαν λόγω μακροχρόνιων συγκρούσεων, από το Αφγανιστάν και την Κολομβία μέχρι το Κέρας της Αφρικής, και ανταποκρινόμαστε σε αναδυόμενες κρίσεις, όπως είναι ο εκτοπισμός των Rohingyas. Παρέχουμε μια σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στο εσωτερικό της χώρας και σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας, συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, όντας πεπεισμένοι ότι μόνο με μια παγκόσμια αντίδραση μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναζητούμε την οικοδόμηση μιας ολοένα και στενότερης σχέσης με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία να ανταποκρίνεται στη δεινή θέση που βρίσκονται οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2017, θέσαμε από κοινού σε εφαρμογή μηχανισμό έκτακτης διέλευσης για την απομάκρυνση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τη Λιβύη και την επανεγκατάστασή τους στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη βοηθήσει πάνω από 1 600 άτομα. Αυτές ακριβώς οι κοινές αρχές της αλληλεγγύης, της συνυπευθυνότητας, της πολυμερούς προσέγγισης και της συνεργασίας θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές για τη έγκριση ενός παγκοσμίου συμφώνου των ΗΕ για τους πρόσφυγες αργότερα μες το έτος.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα κράτη μέλη για να παρέχουμε πιο νόμιμες και ασφαλείς οδούς και να θέσουμε οριστικά τέλος στις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μεταναστευτικές οδούς. Κατά τα επόμενα δύο έτη, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν για την επανεγκατάσταση περισσότερων από 50 000 πλέον ευάλωτων ατόμων και την εξασφάλιση μιας νέας κατοικίας στην ΕΕ. Θα πρέπει επίσης να επιτευχθεί, χωρίς καθυστέρηση, μια συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με βάση τις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για την προώθηση της ένταξης των ατόμων που τυγχάνουν προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Σε εποχές όπου η διχαστική ρητορική κατά των ευάλωτων ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις συνεχώς και αυξάνεται, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει προστασία σε όσους τη χρειάζονται και θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας όπου επικρατούν συγκρούσεις.»

Περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο — Αναγκαστικός εκτοπισμός: πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και εσωτερικά εκτοπισθέντα άτομα

Ιστότοπος — Η Διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

Ιστότοπος — Περιφερειακό καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης

Εκδήλωση στις Βρυξέλλες (19/06/2018) — Πολιτιστική βραδιά με Σύρους, Ιρακινούς, Παλαιστίνιους και Βέλγους καλλιτέχνες

 

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Maja KOCIJANCIC (+ 32 2 298 65 70)

Esther OSORIO (+ 32 2 296 20 76)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *