Τα σημαντικότερα αποτελέσματα του Τακτικού Ευρωβαρομέτρου – Φθινόπωρο 2018 παρουσίασε σήμερα (Δευτέρα) σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Ευρώπης ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας, σε ό,τι αφορά τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, έχουν ως εξής:
- Το 85% των Κυπρίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ζωή τους – ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (83%)
- Η οικονομική κατάσταση της χώρας (39%) και του νοικοκυριού τους (29%), η ανεργία (32%) και η άνοδος των τιμών (32%) είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους
- 34% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 35%) λένε ότι τα πράγματα στην χώρα τους οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά, 54% (μέσος όρος ΕΕ: 52%) πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση
- Η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (66%) και η ειρήνη (58%) είναι, σύμφωνα με τους Κύπριους, τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ. Το ίδιο πιστεύουν και με παρόμοια ποσοστά και οι άλλοι πολίτες της ΕΕ.
- Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είναι σχετικά λίγοι (12%) οι Κύπριοι που θεωρούν ότι είναι σημαντικό ζήτημα για την χώρα τους και ακόμη λιγότεροι (6%) αυτοί που θεωρούν ότι είναι κάτι σημαντικό για τους ίδιους προσωπικά. Ωστόσο, 52% των Κυπρίων εκτιμά ότι η μετανάστευση είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ συνολικά. Και παρά το γεγονός ότι 2 στους 3 Κύπριους θεωρούν την ελεύθερη διακίνηση σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ, ένα ποσοστό 50%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, έχει αρνητικά συναισθήματα για την μετανάστευση πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ προς την χώρα τους. Αντιθέτως, ένα 64% στην ΕΕ συνολικά έχει θετικά συναισθήματα για την μετανάστευση άλλων πολιτών της ΕΕ προς την χώρα τους. Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση από τρίτες χώρες, 3 στους 4 Κύπριους (75%) έχουν αρνητικά συναισθήματα (μέσος όρος ΕΕ: 53%)
- Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, στην Κύπρο καταγράφεται σε σχέση με 6 μήνες πριν μια μικρή αύξηση της τάξης του 3% της εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα φτάνει το 41% – ωστόσο, 52% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 48%) εξακολουθούν να λένε ότι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, 84% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, 67% δεν εμπιστεύονται την Βουλή και 63% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση (11% και 17% αντίστοιχα περισσότεροι από την άνοιξη του 2018)
- Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, 1 στους 2 Κύπριους εμπιστεύονται το ραδιόφωνο (49%) και τη τηλεόραση (48%) και 1 στους 3 περίπου το διαδίκτυο (36%) και τον γραπτό τύπο (34%). 29% των Κυπρίων εμπιστεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποσοστό μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 19%.
Στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου διεξάγεται έρευνα που καλύπτει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα ζητήματα που απασχολούν κατ’ εξοχήν τους Τουρκοκύπριους είναι η άνοδος των τιμών, η φορολογία, η ανεργία και, ευρύτερα, η οικονομική κατάσταση. Η εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ της Τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται στο 52%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (42%) αλλά και από το 41% που καταγράφεται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές.
Επισυνάπτονται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η αναλυτική έκθεση για τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές και δυο ενημερωτικά δελτία (στα αγγλικά).
Αρμόδιος επικοινωνίας
Μπάμπης Μεταξάς +357 22 817 576