Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 30/3

Δημογραφία: Η Επιτροπή δημοσιεύει διαδραστική χαρτογράφηση στην οποία παρουσιάζονται οι εθνικές δημογραφικές προκλήσεις και τα μέτρα πολιτικής

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε μια διαδραστική χαρτογράφηση, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού με τις εθνικές αρχές και στην οποία παρουσιάζονται οι τρέχουσες εθνικές δημογραφικές προκλήσεις και τα μέτρα πολιτικής που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία από έρευνα του 2022 που διενεργήθηκε από την Επιτροπή και την Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας (ΕΚΠ), η χαρτογράφηση δείχνει ότι τα περισσότερα κράτη μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα τόσο με τη γήρανση όσο και με τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, παράλληλα με άλλες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση και η βιωσιμότητα των συστημάτων πρόνοιας και μακροχρόνιας φροντίδας.

Η χαρτογράφηση έχει πλέον προστεθεί στον Δημογραφικό Άτλαντα, το ειδικό διαδραστικό εργαλείο της Επιτροπής που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να κατανοήσουν καλύτερα τις δημογραφικές προκλήσεις μέσω δεδομένων.

Η Αντιπρόεδρος κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα δήλωσε σχετικά: «Η αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής είναι καίριας σημασίας για την οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής και βιώσιμης οικονομίας και μιας δικαιότερης κοινωνίας για το μέλλον. Η δημογραφική αλλαγή επηρεάζει διαφορετικά κάθε κράτος μέλος, αλλά μπορούμε να εντοπίσουμε και κοινές προκλήσεις και τάσεις, αντλώντας έτσι αμοιβαία διδάγματα ενόσω θα χαράσσονται τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής. Η χαρτογράφηση που δημοσιεύτηκε σήμερα και προστέθηκε στον Δημογραφικό Άτλαντα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ακριβώς αυτόν τον στόχο

(Για περισσότερες πληροφορίες: Daniel Ferrie — Τηλ.: + 32 2 298 65 00· Tommaso Alberini — Τηλ.: + 32 2 295 70 10)

Ίσες αμοιβές: Η Επιτροπή χαιρετίζει την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους κανόνες για τη μισθολογική διαφάνεια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση της Επιτροπής για τη μισθολογική διαφάνεια. Η νέα οδηγία αποσκοπεί στη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην αύξηση της διαφάνειας στον καθορισμό των αμοιβών και στη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τα θύματα μισθολογικών διακρίσεων.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ευρώπη πρωτοπόρος στα δικαιώματα των γυναικών. Για όμοια εργασία, απαιτείται ίση αμοιβή. Και για να έχουμε ίση αμοιβή, χρειαζόμαστε διαφάνεια. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν οι εργοδότες τους τις μεταχειρίζονται δίκαια. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν και να λάβουν την αμοιβή που αξίζουν.»

Οι πλήρεις δηλώσεις της Προέδρου και άλλων μελών της Επιτροπής, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη μισθολογική διαφάνεια και τα επόμενα βήματα είναι διαθέσιμες εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: + 32 2 296 22 53· Katarzyna Novak — Τηλ.: + 32 2 296 34 44)

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και της καινοτομίας στον τομέα της άμυνας

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε το τρίτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ), με το οποίο διέθεσε 1,2 δισ. EUR σε συνεργατικά έργα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας για το 2023.

Με αυτό το νέο πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή αποδεσμεύει νέα χρηματοδότηση για έργα στον τομέα της άμυνας με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη στρατηγικών αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογιών. Εισάγει επίσης μια σειρά νέων μέτρων για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της άμυνας στο πλαίσιο του ενωσιακού προγράμματος καινοτομίας στον τομέα της άμυνας (EUDIS)

Στήριξη των επενδύσεων σε ευρωπαϊκά συνεργατικά έργα Ε&Α στον τομέα της άμυνας

Το πρόγραμμα εργασίας για το 2023 στοχεύει σε απαιτούμενες αμυντικές τεχνολογίες και δυνατότητες σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά τις δυνατότητες που έχουν συμφωνήσει από κοινού τα κράτη μέλη και αναλύονται περαιτέρω στη στρατηγική πυξίδα. Εξετάζει 34 θέματα διαρθρωμένα σε πέντε θεματικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, καθώς και τρεις προσκλήσεις που επικεντρώνονται σε ανατρεπτικές τεχνολογίες και ΜΜΕ. Θα στηρίξουν εμβληματικά έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως η επίγνωση της κατάστασης στο διάστημα και, στον ναυτικό τομέα, η ανάπτυξη πρωτοτύπου της ευρωπαϊκής κορβέτας περιπολίας (EPC). Η προκήρυξη των προσκλήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου 2023, με προθεσμία υποβολής την 22α Νοεμβρίου 2023.

Το 2023, η απευθείας ανάθεση θα αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχούς ανάπτυξης, εντός του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος, της δυνατότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει υπερηχητικούς πυραύλους μέσω μιας προσέγγισης διπλής προμήθειας, δεδομένων των αυξανόμενων επενδύσεων παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα και του μεταβαλλόμενου πλαισίου ασφάλειας, με τη χρήση τέτοιων όπλων κοντά στα σύνορα της Ένωσης.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα προετοιμάσουν το έδαφος για την ανάπτυξη συστημάτων μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, αρμάτων μάχης, ευρωπαϊκών δυνατοτήτων έμμεσης βολής, καθώς και για τη στρατηγική αεροπορική μεταφορά υπερμεγεθών φορτίων, μια βασική δυνατότητα για την ταχεία υποστήριξη αποστολών ανά τον κόσμο. Καλύπτοντας όλους τους τομείς, θα υποστηριχθούν επίσης ειδικές λύσεις αρχιτεκτονικής υλισμικού για ενεργειακά αποδοτικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Η χρηματοδότηση που προορίζεται για τις ΜΜΕ και τους ερευνητικούς οργανισμούς στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για μη θεματική Ε&Α αυξάνεται κατά 50 % σε σύγκριση με το 2022, με αποτέλεσμα να παρέχεται ισχυρότερη στήριξη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τομέα της άμυνας.

Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΑ για το 2023 διασφαλίζει τη συνέχεια της χρηματοδότησης ορισμένων σημαντικών έργων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του ΕΤΑ, καθώς και των δύο πρόδρομων προγραμμάτων του ΕΤΑ.

2 δισ. ευρώ για το ενωσιακό πρόγραμμα καινοτομίας στον τομέα της άμυνας

Έως το 2027, η Επιτροπή αποσκοπεί στην πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους έως και 2 δισ. ευρώ στην καινοτομία στον τομέα της άμυνας, που θα ενεργοποιηθούν από το ΕΤΑ, στο πλαίσιο του EUDIS.

Με το EUDIS, η Επιτροπή θα στηρίξει καινοτόμους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ, ώστε να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τους παραδοσιακούς φραγμούς εισόδου, να υλοποιήσουν ιδέες φέρνοντάς τις στην αγορά και να κάνουν τη διαφορά για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ. Το EUDIS εισάγει σταδιακά ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της άμυνας της ΕΕ. Το πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΑ για το 2023 θα προσθέσει τρία νέα μέτρα EUDIS, διαθέτοντας προϋπολογισμό περίπου 220 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή όλων των μέτρων.

Εκτός από τα ήδη θεσπισθέντα μέτρα EUDIS, όπως οι προσκλήσεις για ΜΜΕ και για ανατρεπτικές τεχνολογίες, επιχειρηματική καθοδήγηση των ΜΜΕ και τεχνολογικές προκλήσεις, τα νέα μέτρα EUDIS θα περιλαμβάνουν:

  • πρόσκληση για τη διοργάνωση σειράς αμυντικών εκδηλώσεων μαραθώνιου ανάπτυξης εφαρμογών (hackathon) σε πολλά σημεία ανά την Ευρώπη·
  • προσκλήσεις που περιλαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη σε οργανισμούς (χρηματοδότηση σε διαδοχικά στάδια) για τη στήριξη της ανάπτυξης δοκιμαστικών κόμβων καινοτομίας·
  • ειδικές προσκλήσεις που αποσκοπούν στη στήριξη της περαιτέρω εκμετάλλευσης της μη στρατιωτικής έρευνας της ΕΕ, για να δοκιμαστεί η δυνατότητα εφαρμογής της για στρατιωτικούς τελικούς χρήστες·
  • 20 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση μετοχικού κεφαλαίου στον τομέα της άμυνας (παρόμοια με εκείνη του 2022)·
  • η Επιτροπή θα αναπτύξει περαιτέρω δραστηριότητες αντιστοίχισης επιχειρήσεων για την επιτάχυνση των επιχειρηματικών συμπράξεων.

Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ για το 2021 για συνέργειες μεταξύ της μη στρατιωτικής, της αμυντικής και της διαστημικής βιομηχανίας. Το EUDIS θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον κόμβο καινοτομίας στον τομέα της άμυνας (HEDI) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) με στόχο να στηρίξει την αμυντική καινοτομία καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων και, τελικά, να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες στα κράτη μέλη της ΕΕ. Το EUDIS ενοποιεί υπό την ίδια ομπρέλα» δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ) αλλά και που βρίσκονται πέραν αυτού.

Το ΕΤΑ θα συμβάλει στη μείωση του κατακερματισμού των επενδύσεων στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων. Θα ενισχύσει επίσης τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και θα προωθήσει τη διαλειτουργικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την έγκριση του παρόντος προγράμματος εργασίας, η Επιτροπή θα έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού ΕΤΑ, τον Μάιο του 2021. 

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι το μέσο της Επιτροπής για τη στήριξη της Ε&Α και της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη. Χωρίς να υποκαθιστά τις προσπάθειες των κρατών μελών, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών όλων των μεγεθών και ερευνητικών φορέων σε ολόκληρη την ΕΕ και τη Νορβηγία (ως συνδεδεμένη χώρα). Το ΕΤΑ στηρίζει ανταγωνιστικά και συνεργατικά αμυντικά έργα καθ’ όλο τον κύκλο έρευνας και ανάπτυξης, εστιάζοντας σε έργα που οδηγούν σε σύγχρονες και διαλειτουργικές αμυντικές τεχνολογίες και εξοπλισμό. Προωθεί επίσης την καινοτομία και παρέχει κίνητρα για τη διασυνοριακή συμμετοχή των ΜΜΕ. Το πρόγραμμα εργασίας και οι προτεραιότητες είναι σύμφωνα με τις προτεραιότητες όσον αφορά τις αμυντικές δυνατότητες που έχουν συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), και ιδίως στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάπτυξης Δυνατοτήτων (CDP).

Το ΕΤΑ διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 7,953 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-27, ο οποίος χωρίζεται σε δύο πυλώνες:

  • 2,651 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση συνεργατικής έρευνας στον τομέα της άμυνας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές·
  • 5,302 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη συγχρηματοδότηση συνεργατικών έργων ανάπτυξης δυνατοτήτων.

Ποσοστό μεταξύ 4 % και 8 % του προϋπολογισμού του ΕΤΑ προορίζεται για ανάπτυξη ή έρευνα σε ανατρεπτικές τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ρηξικέλευθες καινοτομίες.

Το ΕΤΑ υλοποιείται μέσω ετήσιων προγραμμάτων εργασίας που επικεντρώνονται στα εξής:

  • αναδυόμενες προκλήσεις για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής προσέγγισης του σύγχρονου χώρου μάχης, όπως η ιατρική υποστήριξη στον τομέα της άμυνας, οι χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές (ΧΒΡΠ), η βιοτεχνολογία και οι ανθρώπινοι παράγοντες, η πληροφοριακή υπεροχή, οι προηγμένοι παθητικοί και ενεργητικοί αισθητήρες, ο κυβερνοχώρος και το διάστημα·
  • προώθηση, μέσω του ΕΤΑ, βασικών τεχνολογιών οι οποίες αφορούν όλους τους τομείς δυνατοτήτων, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ενεργειακή ανθεκτικότητα και η περιβαλλοντική μετάβαση, τα υλικά και τα κατασκευαστικά στοιχεία, οι ανατρεπτικές τεχνολογίες και οι ανοικτές προσκλήσεις για καινοτόμες και μελλοντοστρεφείς αμυντικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών προσκλήσεων για ΜΜΕ·
  • αριστεία στον πόλεμο για την ενίσχυση της προσέλκυσης νέων δυνατοτήτων και τη στήριξη φιλόδοξων αμυντικών συστημάτων, όπως η αερομαχία, η αντιαεροπορική και η αντιπυραυλική άμυνα, η χερσαία μάχη, η προστασία και η κινητικότητα των δυνάμεων, η ναυμαχία, ο υποβρύχιος πόλεμος και η προσομοίωση και εκπαίδευση.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο 

Πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΑ για το 2023

Δηλώσεις

Σήμερα, η Επιτροπή αποδεσμεύει νέα χρηματοδότηση για την κοινή και πιο αποδοτική επένδυση σε αμυντικές δυνατότητες. Το πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΑ περιλαμβάνει νέα μέσα που στοχεύουν στους μικρότερους καινοτόμους παίκτες του ευρωπαϊκού βιομηχανικού οικοσυστήματος άμυνας και διπλής χρήσης, δηλαδή τις ΜΜΕ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή – 29/03/2023

Παράλληλα με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής του τομέα της άμυνας στην ΕΕ, οικοδομούμε επίσης το μέλλον της άμυνάς μας. Σήμερα, μετά το 2021 και το 2022, κινητοποιούμε επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για σημαντικά κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, ιδίως στους τομείς του διαστήματος, του αέρα, του ναυτικού και διαφόρων δυνατοτήτων υψηλού επιπέδου. Μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αντιμετωπίζουμε αναδυόμενες απειλές όπως η άμυνα υπερηχητικών πυραύλων και οι στρατηγικές αεροπορικές μεταφορές. Επεκτείνουμε επίσης το ενωσιακό πρόγραμμα αμυντικής καινοτομίας για τη στήριξη των ευρωπαϊκών φορέων καινοτομίας στον τομέα της άμυνας. Συμπληρώνοντας την επένδυση του ΕΤΑ, πρέπει τώρα να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση πιο συστηματικών κοινών αμυντικών προμηθειών.

κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς – 29/03/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: 1,2 δισ. ευρώ

ελληνικά (47.921 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (47.921 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Sonya GOSPODINOVA

Τηλέφωνο

+32 2 296 69 53

Ηλεκτρονική διεύθυνση

sonya.gospodinova@ec.europa.eu

·         Flore BOUTIER

Τηλέφωνο

+32 2 296 60 43

Ηλεκτρονική διεύθυνση

flore.boutier1@ec.europa.eu

Η Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση κινητών μηχανημάτων σε δημόσιους δρόμους σε ολόκληρη την ΕΕ

Σήμερα η Επιτροπή πρότεινε κανονισμό για τη διευκόλυνση της χρήσης στο δημόσιο οδικό δίκτυο μη οδικών κινητών μηχανημάτων όπως γερανοί, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα, εκχιονιστικά μηχανήματα. Οι κανόνες αυτοί θα αντικαταστήσουν τελικά τα διάφορα ρυθμιστικά καθεστώτα που ισχύουν επί του παρόντος στα κράτη μέλη.

Με την εναρμόνιση σε επίπεδο ΕΕ των τεχνικών απαιτήσεων για την έγκριση μη οδικών μηχανημάτων, οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην άρση του κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω μηχανημάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας. Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν επίσης το κόστος συμμόρφωσης και τον διοικητικό φόρτο, με εξοικονόμηση κόστους που εκτιμάται σε 846 εκατ. ευρώ για περίοδο 10 ετών.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εναρμονισμένες απαιτήσεις για τη χρήση μη οδικών κινητών μηχανημάτων στο δημόσιο οδικό δίκτυο της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα συνονθύλευμα νομικών πλαισίων που μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και σημαντικό κόστος. Επιπλέον, οι τελικοί χρήστες, όπως οι εργολάβοι αγροτικών περιοχών ή οι κατασκευαστικές εταιρείες, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα μη οδικά κινητά μηχανήματά τους σε διαφορετικά κράτη μέλη.

Η πρωτοβουλία αυτή γεφυρώνει ένα χάσμα στην ενιαία αγορά, η οποία φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την εγκαθίδρυσή της. Οι νέοι κανόνες αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Επιτροπή εξακολουθεί να υλοποιεί νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση των φραγμών και του κόστους, τη βελτίωση των προτύπων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της ΕΕ.

Ο προτεινόμενος κανονισμός:

  • Ολοκληρώνει την ενιαία αγορά μη οδικών κινητών μηχανημάτων:  Η πρόταση δημιουργεί εναρμονισμένο κανονιστικό πλαίσιο με στόχο την έγκριση οδικής κυκλοφορίας μη οδικών κινητών μηχανημάτων, διασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία τους και διευκολύνοντας τη διασυνοριακή χρήση των εν λόγω μηχανημάτων εντός της ΕΕ.
  • Μειώνει τον διοικητικό φόρτο και το κόστος για τα ενδιαφερόμενα μέρη: Οι κατασκευαστές και οι διανομείς θα μπορούν να ζητούν έγκριση οδικής κυκλοφορίας μόνο μία φορά, σε μία χώρα της ΕΕ, και τα μηχανήματα θα γίνονται δεκτά για οδική χρήση σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτό θα διευκολύνει την είσοδο νέων μοντέλων στην αγορά, θα εξαλείψει τις καθυστερήσεις που συνδέονται με πολλαπλές εγκρίσεις και θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης για τον κλάδο. Οι χρήστες, αφενός, όπως οι εταιρείες ενοικίασης, θα επωφεληθούν από τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης, θα χρησιμοποιούν και θα μεταπωλούν ευκολότερα μηχανήματα εντός των συνόρων της ΕΕ, θα έχουν περισσότερες επιλογές μη οδικών κινητών μηχανημάτων, καθώς και πρόσβαση σε πιο καινοτόμα σχέδια. Οι οδηγοί, αφετέρου, θα επωφεληθούν από εναρμονισμένους κανόνες που διασφαλίζουν υψηλή οδική ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Διασφαλίζει την αναλογικότητα και την ασφάλεια δικαίου: οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν μόνο τις πλέον συναφείς τεχνικές πτυχές και προτείνουν μια απλουστευμένη διαδικασία ενός σταδίου, η οποία θα είναι αναλογική και θα λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά των μη οδικών κινητών μηχανημάτων, ιδίως το γεγονός ότι συνήθως δεν κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο, και η οποία θα εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Καθιερώνει αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς: Ο κανονισμός περιλαμβάνει διαδικασίες εποπτείας της αγοράς, μεταξύ άλλων και μέτρα διασφάλισης έναντι μη συμμορφούμενων μη οδικών μηχανολογικών προϊόντων, ευθυγραμμισμένα με εκείνα που χρησιμοποιούνται στο ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τα προϊόντα.

Επόμενα βήματα

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την έκδοση και την έναρξη ισχύος του.

Παράλληλα, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό, όπως οι λεπτομερείς τεχνικές απαιτήσεις και δοκιμές που απαιτούνται για καθένα από τα σχετικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος (πέδηση, διεύθυνση, φωτισμός, οπτικό πεδίο, μάζες, διαστάσεις κ.λπ.), θα διεξαχθούν από την Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ιστορικό

Τα μη οδικά κινητά μηχανήματα χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στις κατασκευές, στη γεωργία, σε κήπους, στη δασοκομία, για τον χειρισμό υλικών και για δημοτικές εφαρμογές· μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, οι ψεκαστήρες, οι φορτωτές, οι εκσκαφείς, οι κινητοί γερανοί, οι αυτοκινούμενες χορτοκοπτικές μηχανές, τα περονοφόρα ανυψωτικά, οι τηλεσκοπικοί χειριστές, τα μηχανήματα οδοκαθαρισμού, οι ανυψωτικές εξέδρες ή τα εκχιονιστικά μηχανήματα.  

Η συνολική αξία παραγωγής μη οδικών κινητών μηχανημάτων της ΕΕ εκτιμάται σε 12,5 δισ. ευρώ ετησίως και κατασκευάζονται τόσο από μεγάλες όσο και από μικρές εταιρείες. Όπως και σε άλλα τμήματα της βιομηχανίας μηχανημάτων, ένας μικρός αριθμός μεγάλων εταιρειών ελέγχουν μεγάλα μερίδια της αγοράς, ενώ οι ΜΜΕ τείνουν ειδικεύονται περισσότερο σε εξειδικευμένες αγορές. Εκτιμάται ότι οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 98 % του συνόλου των εγγεγραμμένων εταιρειών και συνεισφέρουν έως και το 18 % των εσόδων του τομέα και το 30 % της απασχόλησης του τομέα.

Ο τομέας των μη οδικών κινητών μηχανημάτων της ΕΕ είναι σημαντικός παραγωγός και ισχυρός εξαγωγέας μη οδικών κινητών μηχανημάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Από την ετήσια αξία παραγωγής, το 42 % εξάγεται σε τρίτες χώρες και το 54 % αποτελεί αντικείμενο ενδοενωσιακών συναλλαγών, ενώ μόνο το 4 % πωλείται στη χώρα της ΕΕ στην οποία παράγεται. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί μη οδικών κινητών μηχανημάτων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έγκριση οδικής κυκλοφορίας σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες.

Επί του παρόντος, τα μη οδικά κινητά μηχανήματα υπόκεινται ήδη σε ορισμένους εναρμονισμένους κανόνες, όπως η οδηγία 2006/42/ΕΚ σχετικά με την ασφάλεια όσον αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανημάτων, η οδηγία 2014/30/ΕΕ για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1628 σχετικά με τα όρια ρύπων.

Για περισσότερες πληροφορίες

Πρόταση κανονισμού σχετικά με τα μη οδικά κινητά μηχανήματα

Ενημερωτικό δελτίο

Ανταγωνιστικότητα της ΕΕ πέρα από το 2030: ατενίζοντας το μέλλον με την ευκαιρία της 30ής επετείου της ενιαίας αγοράς

Η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά κλείνει τα 30

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, το οποίο αποστέλλεται δωρεάν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δηλώσεις

Ο νέος κανονισμός για την έγκριση οδικής κυκλοφορίας μη οδικών κινητών μηχανημάτων θα επιτρέψει στον εν λόγω βιομηχανικό τομέα να μειώσει σημαντικά το κόστος συμμόρφωσης και τις καθυστερήσεις εισόδου στην αγορά. Πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι κανονισμοί μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του διοικητικού φόρτου και των φραγμών και να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό της ενιαίας αγοράς μας.

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή – 30/03/2023

pdf σε εκτυπώσιμη μορφή

Μη οδικά κινητά μηχανήματα

ελληνικά (43.57 kB – PDF)

Τηλεφόρτωση (43.57 kBPDF)

Λεπτομέρειες επικοινωνίας για τα ΜΜΕ

·         Sonya GOSPODINOVA

Τηλέφωνο

+32 2 296 69 53

Ηλεκτρονική διεύθυνση

sonya.gospodinova@ec.europa.eu

·         Federica MICCOLI

Τηλέφωνο

+32 2 295 83 00

Ηλεκτρονική διεύθυνση

federica.miccoli@ec.europa.eu

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται επεξεργασίας συμφώνως προς τον Κανονισμό (EC) αριθ. 2018/1725. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης. Εάν δεν εργάζεστε σε ΜΜΕ, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την ΕΕ μέσω του Europe Direct εγγράφωςή καλώντας στον αριθμό 0080067891011.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *