Skip to content

Ευρωπαϊκές Ειδήσεις 19/6

Ο Επίτροπος Μπρετόν επισκέπτεται την Ελλάδα και την Κύπρο για συζητήσεις σχετικά με την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα

Από σήμερα και έως το τέλος της εβδομάδας, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα και την Κύπρο για συζητήσεις σχετικά με την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Θα συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης της κάθε χώρας, καθώς και με εκπροσώπους της βιομηχανίας και των θεσμών.

Σήμερα το απόγευμα, ο Επίτροπος κ. Μπρετόν και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας θα συζητήσουν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας, καθώς και για τη στρατηγική για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIS) και το σχετικό πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP).

Αύριο, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσει τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Εν συνεχεία, ο Επίτροπος θα επισκεφθεί τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και θα συμμετάσχει σε ένα μέρος της διήμερης πανευρωπαϊκής άσκησης για την ενίσχυση της ετοιμότητας έναντι κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης κλίμακας. Ο Επίτροπος θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα επισκεπτόμενος δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και μια εταιρεία που κατασκευάζει καλώδια, πριν επισκεφθεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Την Παρασκευή, ο Επίτροπος κ. Μπρετόν θα βρίσκεται στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Παπαναστασίου.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johanna Bernsel — Τηλ.: + 32 2 298 66 99· Thomas Regnier — Τηλ.: + 32 2 299 10 99· Flore Boutier — Τηλ.: + 32 2 296 60 43· Roberta Verbanac — Τηλ.: + 32 2 298 24 98)

Η εαρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου παρέχει κατευθύνσεις πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ΕΕ και τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών

Η Επιτροπή σήμερα, στο πλαίσιο της εαρινής δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2024, παρέχει κατευθύνσεις πολιτικής στα κράτη μέλη για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ανθεκτικής στις μελλοντικές εξελίξεις οικονομίας που θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ευημερία για όλους. Παράλληλα, διασφαλίζεται η διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών, ενόψει και του δύσκολου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να λάβει περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, καθώς και την ανοικτή στρατηγική της αυτονομία. Ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν στη διάθεσή τους ισχυρά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν, η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις διαρθρωτικές προκλήσεις που θέτουν εμπόδια στην ανταγωνιστικότητά της, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και ισχυρότερες επενδύσεις, καθώς και αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε όλους τους τομείς πολιτικής: μακροοικονομική σταθερότητα, προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας και της δικαιοσύνης. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο παρέχει αυτόν τον συντονισμό πολιτικής, μεταξύ άλλων και ως προς την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής. Ο κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου παρέχει επίσης επικαιροποιημένες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ προσδιορίζει και τις επενδυτικές προτεραιότητες για την επικείμενη ενδιάμεση επανεξέταση της πολιτικής συνοχής.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ. Περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις σχετικές ερωταπαντήσεις.

2024 European Semester: Country Reports – European Commission (europa.eu)

2024 European Semester: Country Specific Recommendations / Commission Recommendations – European Commission (europa.eu)

Post-Programme Surveillance Report – Cyprus, Spring 2024 – European Commission (europa.eu)

(Για περισσότερες πληροφορίες: Veerle Nuyts — Τηλ.: + 32 2 299 63 02· Marajke Slomka — Τηλ.: + 32 229-82613)

Η Επιτροπή αποφασίζει να καταχωρίσει δύο νέες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών, με τίτλο «Air-Quotas» (Αεροπορικές ποσοστώσεις) και «Stop Destroying Videogames» (Τέρμα στην καταστροφή βιντεοπαιχνιδιών).

Η πρωτοβουλία «AirQuotas» καλεί την Επιτροπή να θεσπίσει, σε κάθε χώρα, μηχανισμό ποσοστώσεων άνθρακα των πολιτών, ο οποίος θα ενθαρρύνει την απανθρακοποίηση των επιχειρήσεων μέσω της καταναλωτικής ζήτησης. Οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες θεωρούν ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα πρέπει να καλύπτει όλες τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, ξεκινώντας από τις αεροπορικές μεταφορές.

Οι διοργανωτές και διοργανώτριες της πρωτοβουλίας «Stop Destroying Videogames» καλούν την Επιτροπή να υποχρεώσει τους εκδότες που πωλούν ή χορηγούν άδειες για βιντεοπαιχνίδια στην ΕΕ να αφήνουν τα παιχνίδια αυτά σε λειτουργική κατάσταση (δηλ. ικανά να χρησιμοποιούνται), ώστε να αποτρέπεται η εξ αποστάσεως απενεργοποίησή τους από τους εκδότες.

Αμφότερες οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι νομικά παραδεκτές. Η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει σ’ αυτό το στάδιο την ουσία των προτάσεων.

Η απόφαση καταχώρισης των πρωτοβουλιών βασίζεται σε νομική ανάλυση του παραδεκτού τους βάσει του κανονισμού για τις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών (ΕΠΠ). Δεν προδικάζει τα νομικά και πολιτικά συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες αυτές ούτε τις ενέργειες στις οποίες, ενδεχομένως, θα προβεί σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις πρωτοβουλίες λάβει την αναγκαία στήριξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών της ΕΕ.

Το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας εκφράζει μόνο τις απόψεις της ομάδας των διοργανωτών και διοργανωτριών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Επιτροπής.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή καταχώριση, οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες έχουν προθεσμία έξι μηνών για να ξεκινήσουν τη συλλογή υπογραφών. Εάν, σε διάστημα ενός έτους, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης με ελάχιστους αριθμούς υπογραφών σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή υποχρεούται να λάβει θέση. Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αναλάβει ή όχι δράση ανταποκρινόμενη στο αίτημα και να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως μέσο με το οποίο οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Άρχισε να εφαρμόζεται επίσημα τον Απρίλιο του 2012. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, μετά την επίσημη καταχώρισή της, δίνει τη δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομικές πράξεις σε τομείς της αρμοδιότητάς της.   Οι προϋποθέσεις καταχώρισης είναι οι εξής: 1) η προτεινόμενη δράση δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, 2) δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και 3) δεν αντίκειται προφανώς στις αξίες της Ένωσης.

Από τότε που καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η Επιτροπή έχει καταχωρίσει 114 πρωτοβουλίες.

Για περισσότερες πληροφορίες

«Air-Quotas»

«Stop Destroying Videogames»

Στατιστικά στοιχεία για τις ΕΠΠ

ΕΠΠ που βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών

Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Εκστρατεία #EUTakeTheInitiative

Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025: στόχος του η ενίσχυση της χρηματοδότησης των προτεραιοτήτων της Ευρώπης

Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 199,7 δισ. ευρώ για το 2025. Ο προϋπολογισμός θα συμπληρωθεί με εκταμιεύσεις κατ’ εκτίμηση ποσού ύψους 72 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Αυτό το σημαντικό χρηματοδοτικό κονδύλιο θα στηρίξει την ΕΕ στην εκπλήρωση των πολιτικών της προτεραιοτήτων, ενσωματώνοντας παράλληλα τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) τον Φεβρουάριο του 2024.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 κατευθύνει τα κεφάλαια εκεί όπου μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά, σε συνεργασία και σύμφωνα με τις ανάγκες των κρατών μελών της ΕΕ και των εταίρων μας σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να καταστεί η Ευρώπη πιο ανθεκτική και να προετοιμαστεί καλύτερα για το μέλλον προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ. Ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί με την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παράλληλα με την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και του παγκόσμιου ρόλου της Ευρώπης. Το σχέδιο προϋπολογισμού θα καταστήσει δυνατή τη στήριξη βασικών κρίσιμων τεχνολογιών μέσω της πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP).

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 θα παράσχει επίσης —σύμφωνα με την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ— συνεχή στήριξη στους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, στη Νότια Γειτονία, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης, καθώς και στα Δυτικά Βαλκάνια. Το σημαντικότερο είναι ότι θα παράσχει σταθερή και προβλέψιμη στήριξη στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν τα ακόλουθα ποσά στις διάφορες προτεραιότητες της ΕΕ (σε αναλήψεις υποχρεώσεων):

  • 53,8 δισ. ευρώ για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και 0,9 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, για τους Ευρωπαίους γεωργούς και αλιείς, αλλά και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού και του αλιευτικού τομέα και την παροχή των απαραίτητων δυνατοτήτων για διαχείριση κρίσεων.
  • 49,2 δισ. ευρώ για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνοχή με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, καθώς και για τις υποδομές στήριξης της πράσινης μετάβασης και των έργων προτεραιότητας της Ένωσης.
  • 16,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εταίρων μας και των συμφερόντων μας στον κόσμο, εκ των οποίων 10,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Η Ευρώπη στον κόσμο (ΜΓΑΔΣ — Η Ευρώπη στον κόσμο), 2,2 δισ. ευρώ για τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ) και 0,5 δισ. ευρώ για τη Διευκόλυνση ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και 1,9 δισ. ευρώ για την ανθρωπιστική βοήθεια (HUMA).
  • Επιπλέον ποσό ύψους 4,3 δισ. ευρώ θα διατεθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για την Ουκρανία, το οποίο θα συμπληρωθεί με δάνεια ύψους 10,9 δισ. ευρώ.
  • 13,5 δισ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία, εκ των οποίων 12,7 δισ. ευρώ για το εμβληματικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ένωσης «Ορίζων Ευρώπη». Το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής πράξης για τα μικροκυκλώματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και μέσω ανακατανομής από άλλα προγράμματα.
  • 4,6 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις, εκ των οποίων 2,8 δισ. ευρώ για τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με στόχο τη βελτίωση των διασυνοριακών υποδομών, 1,1 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» με σκοπό τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ένωσης και 378 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα InvestEU για βασικές προτεραιότητες (έρευνα και καινοτομία, διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τομέας της υγείας και στρατηγικές τεχνολογίες).
  • 2,1 δισ. ευρώ για δαπάνες που προορίζονται για το διάστημα, κυρίως για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα, το οποίο θα συγκεντρώνει τις δράσεις της Ένωσης σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.
  • 11,8 δισ. ευρώ για την ανθεκτικότητα και τις αξίες, εκ των οποίων 5,2 δισ. ευρώ για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για το NGEU, 4,0 δισ. ευρώ για το Erasmus+ με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών εκπαίδευσης και κινητικότητας για τους ανθρώπους, 352 εκατ. ευρώ για τη στήριξη καλλιτεχνών και δημιουργών σε όλη την Ευρώπη και 235 εκατ. ευρώ για την προώθηση της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και των αξιών.
  • 2,4 δισ. ευρώ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα, εκ των οποίων 771 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα LIFE για τη στήριξη του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, και 1,5 δισ. ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση θα λειτουργήσει για όλους.
  • 2,7 δισ. ευρώ για την προστασία των συνόρων μας, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ για το Ταμείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων (IBMF) και 997 εκατ. ευρώ (συνολική συνεισφορά της ΕΕ) για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).
  • 2,1 δισ. ευρώ για δαπάνες που σχετίζονται με τη μετανάστευση εντός της ΕΕ, εκ των οποίων 1,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σύμφωνα με τις αξίες και τις προτεραιότητές μας.
  • 1,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της άμυνας, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων και της έρευνας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ), καθώς και 244,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της στρατιωτικής κινητικότητας.
  • 977 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένων 613 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά, και 205 εκατ. ευρώ για εργασίες σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης, τη φορολογία και τα τελωνεία.
  • 583 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα EU4Health για τη διασφάλιση ολοκληρωμένης υγειονομικής ανταπόκρισης στις ανάγκες των ανθρώπων, καθώς και 203 εκατ. ευρώ για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης (rescEU), ώστε να είναι δυνατή η ταχεία ανάπτυξη επιχειρησιακής βοήθειας σε περίπτωση κρίσης.
  • 784 εκατ. ευρώ για την ασφάλεια, εκ των οποίων 334 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), το οποίο θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
  • 196 εκατ. ευρώ για ασφαλείς δορυφορικές συνδέσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ασφαλούς συνδεσιμότητας της Ένωσης.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης, όπως εγκρίθηκε στα τέλη του 2020 και όπως τροποποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 με τις μεταγενέστερες τεχνικές προσαρμογές, και επιδιώκει να μετατρέψει τις προτεραιότητές του σε συγκεκριμένα ετήσια αποτελέσματα.

Ιστορικό

Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2025 περιλαμβάνει τις δαπάνες που καλύπτονται από τις πιστώσεις στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους. Αυτές συμπληρώνονται από δαπάνες στο πλαίσιο του NextGenerationEU, οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές. Όσον αφορά τον βασικό προϋπολογισμό, προτείνονται δύο ποσά για κάθε πρόγραμμα στο σχέδιο προϋπολογισμού — αναλήψεις υποχρεώσεων και πληρωμές. Οι «αναλήψεις υποχρεώσεων» αφορούν τη χρηματοδότηση που μπορεί να συμφωνηθεί βάσει συμβάσεων εντός συγκεκριμένου έτους και οι «πληρωμές» αφορούν τα ποσά που πράγματι καταβάλλονται. Όλα τα ποσά είναι σε τρέχουσες τιμές.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το σχέδιο ετήσιου προϋπολογισμού για το 2025

Όλα τα έγγραφα του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ

Ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού

Αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και NextGenerationEU

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ σε κίνηση

Η ΕΕ ως δανειολήπτης


Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει στην Ευρώπη τα μέσα για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων, ιδίως με τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και την αύξηση της συνολικής ανθεκτικότητας της Ένωσης. Καταφέραμε επίσης να ενισχύσουμε τη θέση μας στο εξωτερικό: η ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου η Ένωσή μας να μπορέσει να αντιμετωπίσει σε σταθερή βάση τις συνέπειες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές πιέσεις και τα βαθύτερα αίτιά τους, καθώς και την κρίση στη Μέση Ανατολή και να ενισχύσει τις ικανότητές μας για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στον τομέα των βασικών κρίσιμων τεχνολογιών.

The European Commission is committed to personal data protection.  Any personal data is processed in line with Regulation (EC) 2018/1725. All personal information processed by the Directorate-General for Communication / European Commission Representations is treated accordingly. If you do not work for a media organisation, you are welcome to contact the EU through Europe Direct in writing or by calling 00 800 6 7 8 9 10 11.

Athanasios ATHANASIOU

Press Officer / Political Reporter

cid:image002.gif@01DA7FAE.3D1256A0

European Commission

Representation in Cyprus

EU House, 30  Vyronos Avenue, 1096 Nicosia

Tel: +357 22 81 75 76 Mob: +357 99 363753

Twitter: @aathans

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *